Kultúra

Április 21. és május 5. között Debrecen, Miskolc és Győr is különleges koncertekkel és előadásokkal, rendhagyó köztéri eseményekkel, pezsdítő fesztiválhangulattal csatlakozik a tavasz egyik legnagyobb kulturális programsorozatához, az április első napján kezdődő Bartók Tavaszhoz.

Vasárnap nyitják meg a világ második Hundertwasser múzeumát. Bécs után ezúttal Új-Zéland egyik tengerparti városában, Whangareiben épült fel a Hundertwasser Art Center, mely a művész saját tervei alapján készült.

Valentin-nap alkalmából a bécsi Belvedere múzeum Gustav Klimt A Csók című ikonikus festményének digitális részleteit (NFT) kínálta eladásra. Az ötlet annyira bevált, hogy már 3,2 millió eurót kerestek vele. A végösszeg 18,2 millió euró lehet.

Dús László és Ottó László képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Virág Judit Galériában. Az ingyenesen látogatható tárlaton minden mű megvásárolható, köztük a különleges technikai bravúrral készített, a világ legnagyobb litográfiái között számon tartott Dús alkotás is, amely egyenesen Amerikából érkezett.

Bár debütáló albumának címe akár erre is utalhatna, egyáltalán nem számít rossz utazásnak elmélyülni a tehetséges ausztrál énekesnő, Elly Mac első lemezének dalaiban.

Két decemberi estén is biztonságos körülmények között élvezhetik az érdeklődők a gyönyörű muzsikát. Az ismertebb művek mellett ritkán hallott darabok is felcsendülnek.

Mérföldkőhöz érkezett az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárának digitalizálása: az Agrárminisztérium támogatásával 2017-ben indult program keretében immáron 1000 kötet, 200 000 oldal szakirodalom érhető el digitális formában a könyvtár keresőfelületén.

Újabb attrakcióval bővült az osztrák főváros: sötétedés után lenyűgöző fényinstallációk elevenednek meg a Műszaki Múzeum homlokzatán. A fényjátékkal az aktuális kiállításokra reflektálnak és így szeretnének kedvet csinálni a múzeumlátogatáshoz.

Mivel a legnagyobb közösségi oldalak 18+-os tartalom miatt gyakran kicenzúrázzák Egon Schiele, Koloman Moser és Richard Gerstl műveit, a Bécsi Turisztikai Ügynökség az OnlyFans-re tette fel a világhírű alkotásokat. Aki elég bátor, hogy előfizessen, Bécs-kártyát vagy ingyen múzeumjegyet kaphat.

Azt hiszem kevés kétség fűződhet hozzá, hogy a hazai metal szcénának kevés olyan kimagasló pontja van, mint a Kátai Tamás által megalkotott Thy Catafalque. A műfajilag leginkább avant-garde metalként beazonosított, ugyanakkor black metal és még megannyi zenei elemet (folk, jazz, synthwave, stb.) ötvöző projekt muzsikája egyszerre változatos és friss, szinte minden dal valami más élményt nyújt.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is hatalmas érdeklődés kísérte a szeptember 2-án megnyitott 92. Ünnepi Könyvhét első napját. A könyvszerető közönség megtöltötte élettel az eseménynek helyet adó fővárosi Vörösmarty teret és a Duna-korzót. Bőven jutott kíváncsi olvasó-vásárló a Pallas Athéné Könyvkiadó standjához is.

Sok rajongó álmát váltotta valóra a bécsi punkegyüttes, a Turbobier frontembere legutóbbi koncertjükön, amikor fellépés előtt harminc látogatót beoltott koronavírus ellen. Dominik Wlazny, alias Marco Pogo ugyanis egyben orvos is, aki így kíván részt venni a pandémia elleni harcban. Eközben Bécs oltással és teszteléssel készül a negyedik hullámra.

Augusztus 18-21. között újból visszavonulhatunk a Mátra-Sástó kemping lombjainak árnyékába, ahol a természet ölelésében indulhatunk felfedező kalandtúrára az underground zene legmélyebb bugyraiba. Napközben rengeteg közösségi programmal (interaktív előadások, túra a Mátrába, filmfesztivál, gamer sarok), este pedig nemzetközi és hazai ínyenc zenei csemegével várják a látogatókat.

Igazi jubileumi programmal készül a 30. évfordulóját ünneplő bécsi szabadtéri filmfesztivál, a Filmfestival auf dem Rathausplatz, amely 2021. július 3-án veszi kezdetét. A Bécsi Városháza elé kihelyezett székekre esténként bárki letelepedhet, hogy belehallgasson kicsit kedvenc operájába. Idén ráadásul – előzetes időpont-egyeztetés nélkül – akár be is oltathatja magát koronavírus ellen.