Két hónap múlva már a kultúra fővárosa lesz Veszprém

Két hónap múlva már a kultúra fővárosa lesz Veszprém

Alig két hónap van hátra, és Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen Európa Kulturális Fővárosa lesz: 2023-ban ez a város és régió viselheti az Európai Unió legjelentősebb kulturális címét.

A budapesti Magyar Zene Házában november 11-én megrendezett egész napos esemény azon túl, hogy bemutatta a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programjainak kiemelkedő elemeit és témáit, egy konferencián kereste arra a választ, hogy mit jelenthet egy városnak, egy régiónak és az országnak az EKF cím elnyerése, hogyan válhat a VEB2023 EKF program a város- és régiófejlesztés, valamint a rugalmas társadalmi alkalmazkodás, a reziliencia eszközévé.

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. A 2018 decemberében elnyert kulturális év egyedülálló lehetőség, amely a Bakony-Balaton régiót Veszprém központtal európai láthatóságú, kulturális-kreatív térséggé erősítheti. A programbemutató előadói és a konferencia két kerekasztal-beszélgetésének résztvevői egységesen azt hangsúlyozták, hogy

az EKF cím viselése nem csupán az év során megrendezett programok sokaságáról szól, sokkal inkább olyan hosszú távon fenntartható folyamatok elindításáról és megerősítéséről, amelyek a 2023-as éven messze túlmutatnak.

Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a VEB2023 EKF program a kulturális események sokaságán túl egy olyan lehetőség, amely Veszprémet segítheti abban, hogy a középvárosok között 2030-ra Európa 20 legélhetőbb városa közé jusson; egy eszköz, hogy a Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt a kultúra maga sajátos eszközeivel adjon választ a régiót érő kihívásokra.

Az Európa Kulturális Fővárosa program város és közösségépítő hatásának segítségével Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt a 21. század nyertese lehet – nyilatkozta a városvezető.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programja nem csupán kulturális eseménysorozat, hanem az európai identitást erősítő hatása is van, amely egyszerre mutatja meg az európai, a hazai, valamint a régiós kulturális sokszínűséget és ugyanakkor erősíti a helyi közösségek identitását, önazonosságát is.

A tárcavezető kiemelte, hogy a VEB2023 EKF programjait kiegészítik olyan kulturális-infrastruktúra fejlesztési projektek is, amelyek nemcsak Veszprém, hanem a régió számos településének kulturális életét fejlesztik, segítik támogatják hosszú távon is.

A programbejelentő előadások a kiemelt irányok és programok ismertetésén túl azt is megmutatták, hogy a hagyomány, egy adott hely történeti emlékezete nem feltétlenül csak múltidéző nosztalgia, hanem élő örökség, a jelenben is eleven identitásformáló erő. A VEB2023 EKF munkatársai elmondták, hogy Veszprém és a régió jövőre számos olyan nagyszabású programmal is készül, amely országos, sőt európai figyelemre számít; és a VEB2023 EKF programja egyúttal megerősíti a hagyománnyal bíró veszprémi és régiós fesztiválokat, rendezvényeket is. Olyan innovatív kulturális beruházásokat kapnak támogatást, amelyek hosszú távon is növelik Veszprém és a térség turisztikai és kulturális vonzerejét.

A sajtóbeszélgetésen szóba került, hogy az Európa Kulturális Fővárosok programjainak minden esetben ékköve a nyitórendezvény, ezt a hagyományt Veszprém sem töri meg.

Január 21-én Veszprém számos pontján már délelőtt elkezdődnek a megnyitót felvezető, kísérő események.

A város kulturális intézményei azon az egész hétvégén kiállításmegnyitókkal, különleges tárlatvezetéssel készülnek, míg a gasztronómiai-közösségi helyszínek színes programok, koncertek várják a Veszprémből, a régióból, az országból és az Európából érkező vendégeket.

Az eseménysorozat csúcspontja egy grandiózus, a belváros tereit belakó összművészeti élmény lesz, Ragyogj Veszprém! címmel. A közel egyórás produkció, több egymást követő, egymással összefüggő zenés műsorszámból, táncprodukcióból, zenei eseményből, illetve a teljes műsort kísérő fényfestésből, nagyszabású épület-vetítésből és más hatásos látványelemből áll össze. A Veszprém város múltját és jelenét bemutató elbeszélés mágikus, mesés, hol álomszerű, hol groteszk, humoros, a várost ünneplő, egyfajta városi fantázia. A nagyszabású, tízezreket váró műsort egy éjszakába nyúló utcabállal záródik majd.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.