Gasztronómia

Étteremautomata nyílik Bécsben

Mostantól a bécsiek a nap bármely szakában, várakozás nélkül juthatnak minőségi vendéglői koszthoz az osztrák főváros első étteremautomatájából, a Foodie Fridge-ből. A kínálatban mintegy háromszáz thai, spanyol, olasz és osztrák étel, desszertek és italok találhatók.
Vegán proteinnel robbant az Abonett

Növényi fehérjével dúsított extrudált kenyeret fejlesztett ki az Abonett Kft., amely fennállása során először átlépte az egymilliárd forintos árbevételt. A járvány miatt megváltozott vásárlási szokások hatása tartósnak bizonyult: az Abonyban 35 éve gyártott extrudált kenyerek iránti keresletnövekedés megmaradt a korlátozások feloldása óta is, és ezt fejeli meg a cég a legújabb innovációjával, a lencsés-zöldborsós VeganProval.
Magyar lett a világ első kriptovaluta söre

Egy egyedi, 4,5 százalékos könnyed Session IPA testesíti meg a legismertebb magyar vadászkutyáról elnevezett kriptovaluta sörét. A Hungarian Vizsla Inu és a One Beer közös projektjének italát Nyíri Szilárd álmodta meg. Úgy véli, a sör azért illeszkedik a HVI-hez, mert a habja olyan mint a hozama és úgy pezseg mint a kriptós közösség. A sör kiadásának apropója, hogy a digitális pénznek sikerült feljutnia a világ egyik legnagyobb tőzsdéjére, a Hotbit-ra.
Hagyományok, innováció és egészségtudatosság

Volt szerencsénk ellátogatni a Magyar Ízek Utcájának sajtótájékoztatójára, amely 2021. augusztus 10-én került megrendezésre. Az eseményen beszámoltak az idei, Szent István nap alkalmából megrendezett országos kenyér- és tortaversenyekről. Kiemelték, hogy a versenykiírásban régi hagyományaink mellett, szerepet kapott a tudatos fogyasztás jelentősége is.
Idén is kiválasztották a Pannon Borrégió legjobbjait

Egy év kimaradást követően a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin – együttműködésben a Pannon Borrégióval és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületével – 2021-ben immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a dél-pannon borvidékek éves, regionális seregszemléjét, a Pannon Borrégió Top25-öt. A június 12-én, szombaton megrendezett díjátadónak és kóstolónak Mecseknádasd, a "rejtőzködő borfalu" adott otthont.
A magyar sörfőzés legendás múltjáról tanúskodik a Dreher Sörmúzeum által restauráltatott festmény

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.
Júniustól újra látogatható a Dreher Sörmúzeum tárlata

A nyár első napján újra megnyitja kapuit a Dreher Sörmúzeum, az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteménye. Az indulásra már a kiállítás ikonikus darabjai is felkészültek és titokban mozgolódva várják a látogatókat, akik most virtuálisan is betekinthetnek a kulisszák mögé a múzeum weboldalán.
Az én innovációja lett a Pápai Hús vegán terméke

Elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2021 díjat vegán termékcsaládjával a Pápai Hús. A cég a nagy hazai húsipari társaságok közül egyedüliként vágott bele a vegán gyártásba, és sorozatban fejleszti ki az újabb és újabb húsmentes termékeit.
Kínára céloz a magyar borászat

A jövőben intenzívebbé válhatnak a kínai kapcsolatok a Schieber Pincészetnél, miután a szekszárdi borászat a legutóbbi Asia Wine Trophy-n két arany- és egy ezüstérmet is nyert boraival. A hazai borászatok közül több már jelenleg is szállít Kínába, a több európai országba exportáló Schieber Pincészet borászati szakkiállításon szerzett elismerések révén ehhez a körhöz csatlakozhat.
Elismerés a százszoros véradóknak: száz palack ajándék vörösbor a Varga Pincészettől

A Varga Pincészet már 15 éve együttműködik az Országos Vérellátó Szolgálattal. A pincészet munkatársai közül körülbelül harmincan évente 2-3 alkalommal adnak vért, amivel több száz beteg gyógyulásához járultak már hozzá. Most azonban nem a vérüket, hanem 100 palack Aranymetszés Merlot száraz vörösbort ajánlottak fel az OVSz-nek, a százszoros véradók megajándékozására.
Pécsi Boros – hangulatos videókon mutatja be a PTE borait a 30Y két tagja

Beck Zoli, a PTE BTK adjunktusa, a 30Y zenekar frontembere Sárközy Zoltán Papával, a zenekar billentyűsével közösen vágott bele a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borainak bemutatásába. A tervezett négyből a kóstolások során öt film lett - a szabad asszociáción alapuló sorozat első ízben így öt bor világát fejti fel, azok hangulatát zenei és irodalmi referenciákkal megrajzolva.
Megváltoztatta a vírus a borturizmust – Kilép a pincéből az ágazat

A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat – véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője. A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából.
Hard seltzer: új alkoholos italkategóriát építve robban be a magyar piacra a Viper

Egyenesen az Egyesült Államokból érkezik az alkoholos italok legújabb trendje, a hard seltzer - egy áttetsző szénsavas alkoholos ital, jellemzően csipetnyi gyümölcs ízesítéssel, amelynél a kívánt alkohol- és széndioxidszintet fermentációval érik el. A Viper hard seltzer, amelyet a Dreher Sörgyárak márciusban vezet be a magyar piacra, egyáltalán nem sör, noha hasonló hagyományos eljárással készül.
Új üzem épül Erős Pistának

Az Univer Product Zrt. 8 milliárd forint értékű beruházásával 12 ezer tonnára növeli, ezzel megduplázza magyaros ételízesítőinek gyártókapacitását. A kormányzati támogatással 2021-ben induló fejlesztés eredményeként 2022 őszétól az Univer kecskemét-hetényegyházi telephelyén a legkorszerűbb műszaki színvonalat képviselő új üzem gyártja majd a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat.
Az emberek egyharmada idén másként karácsonyozik

Az ünnepek közeledtével kérdőív kitöltésére buzdította követőit a legnagyobb közösségi médiafelületen a Varga Pincészet. Elsősorban arra kerestek választ, hogy az idei év megpróbáltatásai megmutatkoznak-e az ünnepi asztal körül, a vírus jelenléte idén mennyire befolyásolja a fogyasztást, illetve a családok szokásait, terveit a karácsonyi együttlétek szervezésében.
Egyre jobbak a magyar borok

A tavalyi 185 aranyéremnél 40 százalékkal többet, 257-et nyertek a magyarok 2020-ban a 11 legrangosabb nemzetközi borversenyen. A legsikeresebb Varga Pincészet 35 aranyat nyert. A 22 hazai borvidékünkből 5 nyerte az aranyak 80 százalékát sorrendben: a tokaji, a szekszárdi, a villányi, az egri és a badacsonyi.
Erős Pista bevetette a szupererőt a csípős szaloncukorban

Karácsonyi hiánycikké vált tavaly az Erős Pistás szaloncukor, és az óriási érdeklődést látva a kecskeméti Univer Product az idén már országosan forgalomba hozta. Újdonságként a lágyan csípős szaloncukrok mellé tett sokkal karakteresebb Haragos Pista változatot is. Így a bátrabbak kipróbálhatják, milyen az, amikor Erős Pista extra csípős rokonával beveti a szupererőt.