Most van a medvehagyma szezonja – erre kell figyelni a gyűjtéskor

Most van a medvehagyma szezonja – erre kell figyelni a gyűjtéskor

A tavasz egyik népszerű növénye és ízletes alapanyaga a medvehagyma. A szabadban is szedhetjük, de ilyenkor be kell tartani a hatósági előírást. Fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a növény a gyöngyvirágtól, ami erősen mérgező.

A tavaszi időszakban a medvehagyma nagyon kedvelt alapanyaga számos sós finomságnak, kenyérnek és pogácsának, azonban érdemes néhány szabályt betartani azoknak, akik a szabadban, saját maguk indulnak el a különleges csemege felkeresésére az erdőben – hívta fel a figyelmet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

Magyarországon a legnagyobb medvehagyma-lelőhely a Mecsek és a Zselic, de tömegesen előfordul a Bakonyban és a Gerecsében is. Jellegzetes élőhelye a Dunántúli üde erdőkhöz kötődik, ahol kora tavasszal látható, nyárra viszont teljesen visszahúzódik. A medvehagyma (Allium ursinum) levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, 3-4 centiméter szélesek. Fontos információ, hogy gyűjtéskor figyelni kell arra, hogy egy növényről csak egy levelet szakítsunk le, ellenkező esetben ugyanis nem tud virágozni és magot hozni a későbbiekben.

Szintén nagyon fontos, hogy a gyöngyvirág leveleit mindenképpen kerüljük el a gyűjtés során, hiszen a gyöngyvirág erősen mérgező, sőt, már kis dózisban is halálos, ráadásul levelei nagyon hasonlóak a medvehagyma leveleihez.

Bottlik Gábor, a MATE Soroksári Botanikus Kert kertészmérnöke szerint a medvehagyma a mérgező gyöngyvirággal gyakran egy élőhelyen fordul elő, emiatt különösen fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a két növényt. A medvehagyma levele puhább, a gyöngyvirágé kicsit érdesebb érzetű, papírszerű tapintású. A medvehagyma levélfonákja matt, míg a gyöngyvirágé fényes.

Hatósági előírás, hogy egy személy egy nap maximum 2 kilogramm medvehagymalevelet gyűjthet. A medvehagymának jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illata van. A MATE szakértője azt javasolja, a levelek szedésénél minden egyes levelet szagoljunk meg, ha fokhagyma illatú, akkor biztosan medvehagymával van dolgunk. Amennyiben nincs fokhagyma illata, akkor dobjuk el.

A medvehagyma levelei legfeljebb egy hétig állnak el a hűtőben, emiatt sem érdemes nagyobb mennyiséget begyűjteni belőle. A szakértő szerint a hatóanyagok nagyon jó arányban maradnak meg fagyasztott állapotban is. Szintén hasznos tanács, hogy a medvehagyma leveleit a növény virágzásakor már ne szedjük le, hiszen ekkor már jobb, ha teremni hagyjuk, és ilyenkor már nem olyan intenzív az íze sem. Ráadásul a medvehagyma virágzásakor a levelek között már gyöngyvirág leveleket is találhatunk, emiatt sem ajánlatos a levelek begyűjtése ebben az időszakban.

Medvehagymát védett területen tilos gyűjteni, magán területen pedig csak a gazda engedélyével megengedett.

Bottlik Gábor arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a gyöngyvirágot csak a virágai miatt szednénk le és vinnénk haza a finom illata miatt, akkor erre vagy egy kicsi vázát, vagy pedig egy üres tejfölös dobozt használjunk. Semmiképpen se tegyük ivópohárba, ugyanis a toxikus hatása még így is veszélyes, ha esetleg utána ugyanabból a pohárból innánk.

Tesztjelleggel elindult az a már korábban beharangozott rendszer az osztrák fővárosban, melynek keretében a tömegközlekedésen utazók veszik az a csomagkiszállítók feladatait. Egyelőre csak szűk körben érhető el az önkéntes futárkodás, amely környezetbarátabbá teszi a kiszállítást.