Egy este, ahol a török kultúra a tányérra került

Egy este, ahol a török kultúra a tányérra került

Május utolsó hetében tartották a Török Konyha Hete 2025 rendezvénysorozatot. A program záró eseménye egy különleges sajtóvacsora volt, ahol a magyar közönség számára kevésbé ismert török ízvilág került a tányérokra.

Május utolsó hetében ismét a török gasztronómia került reflektorfénybe. A „Török konyha klasszikus ételei” mottóval megrendezett Turkish Cuisine Week 2025 záróeseménye egy különleges sajtóvacsora volt, amely a budapesti Andrássy Garden elegáns, újragondolt terében várta a meghívottakat – nemcsak ízekkel, hanem történetekkel is.

Az estét Mustafa Aydogdu, a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója nyitotta meg, kiemelve, hogy a török gasztronómia nem csupán a múlt része, hanem ma is élő kulturális örökség. Ez a gondolat szinte kézzelfoghatóvá vált, ahogy a vendégek megízlelték azokat a fogásokat, amelyek túlmutattak a hazánkban ismert klasszikus török ételeken. Ezúttal nem döner és baklava került a tányérra, hanem az otthoni konyhák és az oszmán paloták mélyről jövő, kifinomult ízek.

Az est kulináris élményét három különleges női séf hozta el: Zuhal Herdan és Semra Kır Şimşek Törökországból érkeztek, hogy autentikus tudásukat megosszák, míg mellettük Tóth Ágnes – ismertebb nevén Nar Gourmet – a török gasztronómia magyar nagyköveteként segítette a menüsor megvalósítását és történetmesélését.

Tóth Ágnes 2005 óta több mint harmincszor járt Törökországban, bejárva szinte az összes régiót, mélyen beleásva magát a helyi kulináris hagyományokba. Korábban a budapesti Yunus Emre Intézet kulturális koordinátoraként tevékenykedett, majd a magyar külügyminisztériumban folytatta pályáját. Később megalapította saját márkáját, a Nar Gourmet-t, amely keretében lakáséttermi esteket, főzőkurzusokat és gasztroeseményeket szervezett. 2022–2023-ban az isztambuli Liszt Intézet gasztronómiai és projektkoordinátoraként dolgozott, ahol a magyar és török konyha közös történelmi gyökereinek feltárásán és bemutatásán fáradozott.

A menüsor különlegessége, hogy nem a magyar közönség által már ismert és kedvelt török ízeket hozta, hanem egy mélyebb, otthonibb, kulturálisan rétegzettebb gasztronómiai világot. A fűszerezés, a textúrák és az ízkombinációk – például az édes és sós harmóniája – különleges élményt nyújtottak még a sokat látott gasztroprofik számára is.

 


A menüsor

Badem Çorbasi – Mandulaleves – krémes, enyhén édeskés nyitány, amely merészen szakít a megszokott ízvilággal – és azonnal új perspektívát kínál.

Ara Sicaklar – Meleg előételek

  • İçli köfte – aranyló bulgurburokba zárt fűszeres darált hús
  • Mücver – cukkini fritter kapros joghurttal: egyszerre roppanós és frissítő
  • Mütebbel – füstölt padlizsánkrém gránátalmamagokkal, savanykás és selymes kombinációban

Ana Yemek – Főételek

  • Terkib-i çeşidiye – szultáni fogás a palotai konyhából: gyümölccsel kombinált hús, édes-sós kontrasztban
  • Arpa şehriyeli pilav – rizs árpagyönggyel és finom fűszerezéssel
  • Zeytinli yeşil salata – friss, olívás saláta, a mediterrán régiók esszenciája

Tatli – Desszert

  • Hurmayye – datolyás, karamelles desszert, amely a keleti édességek mélységét hozza el
  • Türk şerbeti – fűszeres-rózsavizes ital, amely egy időutazás ízét idézi