Gasztronómia

Átlagosan közel 20 kilogramm péksüteményt fogyaszt évente minden egyes magyar. Ez a szám megduplázódott az elmúlt 5 évben, miközben a kenyérfogyasztás jelentős csökkenést mutat.

A karácsony a szeretet és a család ünnepe, amikor nemcsak a nagy beszélgetések, hanem a nagy evések is jólesnek. Az ünnepek közeledtével még azok is bemerészkednek a konyhába, hogy valami finomat készítsenek karácsonyra, akik máskülönben amennyire csak lehet, távol tartják magukat a tűzhelytől.

Mostantól a bécsiek a nap bármely szakában, várakozás nélkül juthatnak minőségi vendéglői koszthoz az osztrák főváros első étteremautomatájából, a Foodie Fridge-ből. A kínálatban mintegy háromszáz thai, spanyol, olasz és osztrák étel, desszertek és italok találhatók.

Növényi fehérjével dúsított extrudált kenyeret fejlesztett ki az Abonett Kft., amely fennállása során először átlépte az egymilliárd forintos árbevételt. A járvány miatt megváltozott vásárlási szokások hatása tartósnak bizonyult: az Abonyban 35 éve gyártott extrudált kenyerek iránti keresletnövekedés megmaradt a korlátozások feloldása óta is, és ezt fejeli meg a cég a legújabb innovációjával, a lencsés-zöldborsós VeganProval.

Szeptember közepén visszahoztuk egy kicsit a nyári hangulatot, és belekóstoltunk a Balaton ízeibe. Rengeteg rangos étterem, borászat kínált alkotásait a Szántód és Tihany között közlekedő kompon. Az eseményen a jó hangulatról kellemes zene is gondoskodott.

Egy egyedi, 4,5 százalékos könnyed Session IPA testesíti meg a legismertebb magyar vadászkutyáról elnevezett kriptovaluta sörét. A Hungarian Vizsla Inu és a One Beer közös projektjének italát Nyíri Szilárd álmodta meg. Úgy véli, a sör azért illeszkedik a HVI-hez, mert a habja olyan mint a hozama és úgy pezseg mint a kriptós közösség. A sör kiadásának apropója, hogy a digitális pénznek sikerült feljutnia a világ egyik legnagyobb tőzsdéjére, a Hotbit-ra.

Volt szerencsénk ellátogatni a Magyar Ízek Utcájának sajtótájékoztatójára, amely 2021. augusztus 10-én került megrendezésre. Az eseményen beszámoltak az idei, Szent István nap alkalmából megrendezett országos kenyér- és tortaversenyekről. Kiemelték, hogy a versenykiírásban régi hagyományaink mellett, szerepet kapott a tudatos fogyasztás jelentősége is.

Egy év kimaradást követően a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin – együttműködésben a Pannon Borrégióval és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületével – 2021-ben immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a dél-pannon borvidékek éves, regionális seregszemléjét, a Pannon Borrégió Top25-öt. A június 12-én, szombaton megrendezett díjátadónak és kóstolónak Mecseknádasd, a "rejtőzködő borfalu" adott otthont.

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.

A nyár első napján újra megnyitja kapuit a Dreher Sörmúzeum, az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteménye. Az indulásra már a kiállítás ikonikus darabjai is felkészültek és titokban mozgolódva várják a látogatókat, akik most virtuálisan is betekinthetnek a kulisszák mögé a múzeum weboldalán.

Elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2021 díjat vegán termékcsaládjával a Pápai Hús. A cég a nagy hazai húsipari társaságok közül egyedüliként vágott bele a vegán gyártásba, és sorozatban fejleszti ki az újabb és újabb húsmentes termékeit.