Elindult az Országos Bortúra

Elindult az Országos Bortúra

Járni az országot, szép helyeken megpihenni, jó borokat és finom falatokat fogyasztani, miközben kicsit elszakadunk a mindennapok taposómalmától. Ebben segít az Országos Bortúra, Magyarország borturisztikai applikációja!

Magyarország jelentős hagyományokkal büszkélkedhet a borkultúra területén, az ország 22 borvidéke sokféle termőhellyel és szőlőfajtával dicsekedhet, és az alkalmazott szőlészeti és borászati eljárások sokszínűsége eltérő karakterű borokat eredményez. Jelenleg több mint 600 borkészítéssel foglalkozó vállalkozás működik az országban, és az egyes borvidékek kínálatára támaszkodva a borturizmus az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult. Ugyanakkor a koronavírus-járvány komoly negatív hatással volt az ágazatra.

A magyar borturisztikai piac rendkívül sokszínű: mind méretében, mind üzletpolitikájában, mind a napi munkaszervezésben komoly különbségek figyelhetőek meg egy kis indie pince, egy családi borászat vagy egy elegáns borterasz között. Míg utóbbinál komoly ismertségre és profi marketingtámogatásra építhetnek a vendéglátóegységek, addig előbbiek esetében jelentős nehézséget jelenthet a potenciális borturisták figyelmének felkeltése vagy borprogramra csábítása a napi szőlészeti, borászati feladatok mellett.

Több mint 100 borászat megtalálható

Az Országos Bortúra csapata egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát applikációt alkotott meg, és céljuk, hogy térképre tegyék Magyarország összes pincészetét.

Saját felmérésünk szerint egy átlagos borkedvelő 5-6 borvidéket tud csak megnevezni, de kevéssé ismeri az olyan kincseket, mint a Móri, a Bükki, a Mátrai vagy a Pécsi borvidék. A platform arra ösztönzi a felhasználót, hogy bejárja és megismerje Magyarország mind a 22 borvidékét. A térképes és szűrhető rendszerben minden adott ahhoz, hogy a borkedvelők új pincészetekre találjanak, akár az ország olyan csücskeiben is, ahol nem is gondolták volna, és előre megtervezhessék borutazásaikat – ismertette dr. Simon Botond, a csapat ügyvezetője.

Fotó: Országos Bortúra

Az Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető applikációban már most több mint 100 pincészet információi elérhetőek szűrhető formában, de ez a szám folyamatosan növekszik, hiszen várják a csatlakozni kívánó pincék jelentkezését és az applikáción belül a felhasználók is ajánlhatnak borászatokat.

Borászat, játék és közösség egyszerre

A koncepció magja a közismert Országos Kéktúra analógiájára épül: a látogató saját profiljával, QR-kód segítségével „becsekkol” az ország 22 borvidékének regisztrált pincészeteiből, vagyis online pecséteket gyűjt, melyek megjelennek személyes bortúra naplójában.

Hiszünk benne, hogy az emberek szeretik a kalandokat, a játékot és egy borhétvége nem csak a borivásról, hanem a lelassulásról, a természet szeretetéről, a közösen megélt élményekről is szól. Éppen ezért mi egy borélmény közösség létrehozásában gondolkozunk, ahol a felhasználók megosztják egymással tapasztalataikat, értékelik a pincéket és újra és újra visszatérnek az Országos Bortúra közösségébe borkalandokat gyűjteni – mesélte Kocsis-M. Brigitta, kommunikációs vezető.

A borászatok a zsebünkbe költöznek

Bár az Interneten számos weboldalt találhatunk, melyek borprogramokat kínálnak, a borkóstoló foglalás a tapasztalatok szerint mégis eléggé időigényes, nehézkes folyamat.

Ha az embernek szerencséje van, rátalál ezeknek az oldalaknak valamelyikére, ha nem, akkor a pincészetek honlapjai között böngészhet naphosszat vagy borkedvelő barátait kérdezgetheti – de nyilván az ő ismereteik is végesek. Általában több e-mail és telefonbeszélgetés szükséges egy-egy borkóstoló foglalásának lebonyolításához. Az applikáció segítségével ezt szeretnénk megkönnyíteni, hogy pár gombnyomással lehessen programokat keresni és foglalni. Gyakorlatilag a borászatok a zsebünkbe költöznek, és egy izgalmas dzsipes dűlőtúra vagy egy piknik a szőlőhegyen pár kattintással elérhetővé válik – osztotta meg Bencze Szonja, marketing vezető azt a tervet, mely szerint a tavaszi szezont már egy új, foglalási funkcióval szeretnék köszönteni.

Az Országos Bortúra applikáció ingyenesen letölthető az Apple Store-ból és a Google Play áruházból vagy mobiltelefonon az app.orszagosbortura.hu oldalról.

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.