Jó évet zárt a járvány ellenére a Varga Pincészet

Jó évet zárt a járvány ellenére a Varga Pincészet

Bár 2021-ben a borágazat is megszenvedte a koronavírus-járvány hatásait, voltak szereplők, akiknek nem sikerült rosszul a tavalyi év.

Az áremelés ellenére a fogyasztók kitartottak a badacsonyi pincészet mellett, így csak minimális forgalomcsökkenéssel kellet szembesülniük. A vállalat árbevétele a 2020-as 5,9 milliárdról 5,7 milliárdra esett vissza tavaly. A borversenyeken azonban eddigi legsikeresebb évétt tudhatja maga mögött a pincészet, 13 borukkal 36 aranyaérmet és 12 ezüstérmet zsebelhettek be.

A 2021-es év kezdetben nem tűnt nyerő számnak. 2020 novemberében belföldi árainkat 8-9 százalékkal emeltük. A szakma ekkor már négyéves árakon dolgozott, a költségeink jelentősen emelkedtek, a lépés indokoltnak tűnt. Miután közel két évtizede piacvezetők vagyunk a belföldi üvegpalackos értékesítésben, a mi feladatunk először árat emelni, amit a többiek követnek. Ezúttal először nem tették. Ők úgy gondolkodtak, hogy a járvány miatt csökkent a borfogyasztás, borfelesleg alakult ki ezért, hogy tudják tartani a forgalmukat, erőteljes akciókkal csökkentették az áraikat. A legjobban megszorult pincészetek borai a polcokon több mint 50 százalékkal estek vissza – nyilatkozta Varga Máté Péter kereskedelmi vezető, tulajdonos.

Szőlőfeldolgozásunk az előző évi 17,8 millió kilogrammról elsősorban az aszály miatt 15,9 millió kilogrammra csökkent. Viszont a szőlők és a borok minősége minden eddigi évjáratot felülmúlt. Idén megdőlt egy harminc éves elméletem, miszerint csak rossz évjárat van, de igazán jó nincs, mert az időjárás vagy a fehér, vagy a vörös bornak kedvez, attól függően, hogy magyar vagy mediterrán jellegű. Tavaly a nyár nem volt túl meleg, ezért a savak nem égtek ki és a hűvös augusztusban könnyű volt az optimális szüreti időpontot eltalálni és a szőlő minőségét a beszállítás közben megőrizni, így üdék és gyümölcsösek lettek a friss fehér, és rozé borok. Szeptember közepétől egyre inkább mediterrán jellegű lett az ősz. Nagy volt a szárazság, töppedtek a bogyók, mégis sokáig kint lehetett hagyni a szőlőt a tőkén, mert nyáron nem volt erős az UV sugárzás, ami roncsolni szokta a bogyók héját, így a vörös és a késői szüretelésű fehérborok is különleges minőségűek lettek – foglalta össze a 2021-es évet Varga Péter ügyvezető tulajdonos.

Fotó: Varga Pincészet

A Varga Pincészet folyamatosan kísérletez, szőlészeti és borászati szakmai kutatásokat végez. A cég a mögöttünk hagyott évben a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetével együtt 4 éves projektbe kezdett, amelyet az NKFI Alap 450 millió forinttal támogat. A kutatás célja olyan, a pécsiek által létrehozott rezisztens szőlőfajták termelésbe vonása, melyek alkalmasak kiemelkedő minőségű borászati termékek készítésére. A közvetlen cél a vegyszerhasználat csökkentése, ami rövid távon nagymértékben növeli az ágazat versenyképességét, hosszú távon pedig a fennmaradását. Az Unióban folyamatosan szigorítják a vegyszerhasználatot, amikorra a jelentős nyugat-európai országok átállnak az új fajtákra, várhatóan be fognak tiltani minden hatékony szert.

A pincészet 2021-ben több, mint 800 millió forint értékben helyezett üzembe beruházásokat, kizárólag gépeket és berendezéseket. A fejlesztések fő iránya ezúttal a kis szériás borkülönlegességek, illetve kísérleti tételek készítésének technikai megalapozása volt. Ennek érdekében a pincészet badacsonyi és egri borvidéki birtokain összesen 32 darab kis koracéltartály került beszerzésre a borok erjesztésére, 4 a pezsgőére és 22 darab 60 hektoliteres fahordó a vörösborok érlelésére. Ezen kívül jelentősebb tételt jelentett még egy hidas traktor, egy 150 hektoliteres prés és közel 50 millió forintért különböző számítógéppel vezérelt labor mérőműszerek megvétele.

Biztatóan indult a 2023-az év a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe számára, a BUX 45339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos erősödés a decemberi záróértékkel összevetve. A részvénypiac januári összforgalma 205 milliárd forint volt.

Az elmúlt néhány hétben ellepték a hazai és nemzetközi sajtót a ChatGPT-ről szóló hírek. A csetbot ékes bizonyítéka a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének, ugyanakkor számos más területre is begyűrűzött már az MI.