Jó évet zárt a járvány ellenére a Varga Pincészet

Jó évet zárt a járvány ellenére a Varga Pincészet

Bár 2021-ben a borágazat is megszenvedte a koronavírus-járvány hatásait, voltak szerepl��k, akiknek nem sikerült rosszul a tavalyi év.

Az áremelés ellenére a fogyasztók kitartottak a badacsonyi pincészet mellett, így csak minimális forgalomcsökkenéssel kellet szembesülniük. A vállalat árbevétele a 2020-as 5,9 milliárdról 5,7 milliárdra esett vissza tavaly. A borversenyeken azonban eddigi legsikeresebb évétt tudhatja maga mögött a pincészet, 13 borukkal 36 aranyaérmet és 12 ezüstérmet zsebelhettek be.

A 2021-es év kezdetben nem tűnt nyerő számnak. 2020 novemberében belföldi árainkat 8-9 százalékkal emeltük. A szakma ekkor már négyéves árakon dolgozott, a költségeink jelentősen emelkedtek, a lépés indokoltnak tűnt. Miután közel két évtizede piacvezetők vagyunk a belföldi üvegpalackos értékesítésben, a mi feladatunk először árat emelni, amit a többiek követnek. Ezúttal először nem tették. Ők úgy gondolkodtak, hogy a járvány miatt csökkent a borfogyasztás, borfelesleg alakult ki ezért, hogy tudják tartani a forgalmukat, erőteljes akciókkal csökkentették az áraikat. A legjobban megszorult pincészetek borai a polcokon több mint 50 százalékkal estek vissza – nyilatkozta Varga Máté Péter kereskedelmi vezető, tulajdonos.

Szőlőfeldolgozásunk az előző évi 17,8 millió kilogrammról elsősorban az aszály miatt 15,9 millió kilogrammra csökkent. Viszont a szőlők és a borok minősége minden eddigi évjáratot felülmúlt. Idén megdőlt egy harminc éves elméletem, miszerint csak rossz évjárat van, de igazán jó nincs, mert az időjárás vagy a fehér, vagy a vörös bornak kedvez, attól függően, hogy magyar vagy mediterrán jellegű. Tavaly a nyár nem volt túl meleg, ezért a savak nem égtek ki és a hűvös augusztusban könnyű volt az optimális szüreti időpontot eltalálni és a szőlő minőségét a beszállítás közben megőrizni, így üdék és gyümölcsösek lettek a friss fehér, és rozé borok. Szeptember közepétől egyre inkább mediterrán jellegű lett az ősz. Nagy volt a szárazság, töppedtek a bogyók, mégis sokáig kint lehetett hagyni a szőlőt a tőkén, mert nyáron nem volt erős az UV sugárzás, ami roncsolni szokta a bogyók héját, így a vörös és a késői szüretelésű fehérborok is különleges minőségűek lettek – foglalta össze a 2021-es évet Varga Péter ügyvezető tulajdonos.

Fotó: Varga Pincészet

A Varga Pincészet folyamatosan kísérletez, szőlészeti és borászati szakmai kutatásokat végez. A cég a mögöttünk hagyott évben a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Intézetével együtt 4 éves projektbe kezdett, amelyet az NKFI Alap 450 millió forinttal támogat. A kutatás célja olyan, a pécsiek által létrehozott rezisztens szőlőfajták termelésbe vonása, melyek alkalmasak kiemelkedő minőségű borászati termékek készítésére. A közvetlen cél a vegyszerhasználat csökkentése, ami rövid távon nagymértékben növeli az ágazat versenyképességét, hosszú távon pedig a fennmaradását. Az Unióban folyamatosan szigorítják a vegyszerhasználatot, amikorra a jelentős nyugat-európai országok átállnak az új fajtákra, várhatóan be fognak tiltani minden hatékony szert.

A pincészet 2021-ben több, mint 800 millió forint értékben helyezett üzembe beruházásokat, kizárólag gépeket és berendezéseket. A fejlesztések fő iránya ezúttal a kis szériás borkülönlegességek, illetve kísérleti tételek készítésének technikai megalapozása volt. Ennek érdekében a pincészet badacsonyi és egri borvidéki birtokain összesen 32 darab kis koracéltartály került beszerzésre a borok erjesztésére, 4 a pezsgőére és 22 darab 60 hektoliteres fahordó a vörösborok érlelésére. Ezen kívül jelentősebb tételt jelentett még egy hidas traktor, egy 150 hektoliteres prés és közel 50 millió forintért különböző számítógéppel vezérelt labor mérőműszerek megvétele.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.