Májusban bárki megkóstolhatja az első magyar gasztro NFT-t

Májusban bárki megkóstolhatja az első magyar gasztro NFT-t

Megérkezett az első NFT a magyar gasztronómia világába, méghozzá rögtön két verzióban is: egy virtuális arany burger (NFT), illetve egy kézzelfogható, ehető hamburger formájában.

A Bamba Marha Burger Bár belépett a kriptopiacra és rögtön egy olyan kampánnyal tesz hozzá a technológiai innováció történetéhez, amire itthon eddig még nem volt példa: első magyar étteremként egy exkluzív NFT-t bocsát ki. Ennek köszönhetően 2022 májusa a Bambánál az NFT-ről fog szólni. 

Mi az az NFT? És hogyan lehet megenni?

A budapestiek többségének valószínűleg nem kell bemutatni a Bamba Marhát, a népszerű hamburgerező a fővárosban hét éttermében várja a vendégeket. Az NFT azonban minden bizonnyal többek számára is ismeretlen, vagy legalábbis megfoghatatlan dolog egyelőre.

A Non-Fungible Token (NFT) angol kifejezés, ami nem helyettesíthető tokent jelent. Lényegében egy teljesen egyedi virtuális adategységről van szó, ami egy adott blokkláncon van tárolva. Lehet vele kereskedni és értékesíteni is, hiszen minden NFT-ből csak egy darab létezik. Az NFT bármilyen digitális fájlból készíthető, legyen az fotó, grafika, 3D fájl, zene vagy hang, a lényeg, hogy valamilyen blokkláncon hitelesíteni kell a fájlt – ez igazolja a beazonosíthatóságát, az eredetiségét és a tulajdonosát.

Fotó: Tóth Marcell / GazMag

Májusban mindenkit vár egy falat NFT

A Bamba Marha NFT arany burgeréből is mindössze egy darab készült, de nem csak ezért exkluzív. Azon kívül, hogy az arany burger egy 3D-s digitális alkotás, ami önmagában is érték – hiszen az NFT-k piaca jelenleg nagyon aktív, és egy-egy alkotás néha egészen elképesztő áron kerül eladásra – rendelkezik még egy extra adottsággal, ami igazán ellenállhatatlanná teszi. Az NFT burger tulajdonosa ugyanis élete végéig egy hónapban egyszer ingyen ehet egy nagy menüt a Bamba Marhában. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy rendeléskor a telefonján felmutatja az NFT-hez kapott titkos adatokat. 

Az ötlet az évindító meetingen született meg. Szerettük volna valahogy összekötni a virtuális világot az érzékszervekkel tapasztalható ízekkel a valóságban. Ehhez tökéletes választásnak bizonyult egy NFT art és egy ehető NFT burger létrehozása – mesélte Jancsa Jani, a Bamba Marha Burger Bár alapító-tulajdonosa.

Bár maga az NFT egyedi, és nem helyettesíthető, az élményt mindenki kipróbálhatja, ugyanis készül egy ehető verzió is. Ezt kizárólak májusban lehet megkóstolni, a Bamba Marha valamennyi éttermében. A NFT három betűje egyúttal három különleges hozzávalót jelöl: N: négybors, F: feketeerdei-sonka T: titkos szósz, aranyszínű gömbökkel.

A titkos szósz egy marinált mustármagokkal gazdagított füstös majonézt takar. A mustármagok ecetes-édes lében kerülnek savanyításra, és a kellemes savak mellett egy kis roppanós élményt is adnak. Erre a rétegre kerül a klasszikusan szaftos húspogácsa, melyre egy kevés olasz, tehéntejből készülő Provolone Dolce sajt került. A két szelet füstölt majd szárított feketeerdei sonka pirított formában, valamint szintén grillezett hagymakarikák és házilag készülő tejszínes négyborsmártás kerül még ebbe a különleges burgerbe.

Fotó: Tóth Marcell / GazMag

A személyes élmény egyértelműen pozitív volt a kóstolás során. Az ízek összhangban vannak, a hamburgerek kedvelői – és a Bamba Marha kedvelői – nem fognak csalódni. Az arany szín azonban kis odafigyelést igényel. Bár a színezéstől nem kell tartani, ehető és ízletes, azonban az arany por ragadós, így a finom burger elfogyasztása után szalvétára és/vagy vízre is szükség van, hogy ne lássa mindenki rajtunk, hogy beleharaptunk az első magyarországi gaszto NFT-be.

Az igazi NFT arany burger, amivel életünk végéig lehet Bambázni (az NFT tulajdonjoga átruházható, megörökölhető, így igazából mindaddig használható, ameddig a Bamba Marha működik), azok között kerül kisorsolásra, akik a kampány ideje alatt, azaz májusban esznek egy valódi NFT burgert valamelyik Bamba Marha Burger Bárban.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.