Villányi borászat öregbítette a magyar borok hírnevét Párizsban

Villányi borászat öregbítette a magyar borok hírnevét Párizsban

Európa egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező borkiállítása, a párizsi Vinexpo – Wine Paris 2022, amely a járványhelyzet miatt két év után idén februárban kerülhetett ismét megrendezésre.

A nagy presztízsű borkiállításon közel 3000 borászat képviseltette magát, melyek nagy része a világ leghíresebb francia bortermő vidékeiről érkeztek. A Wine Paris 2022 kiállításon a francia borok mellett az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt mutató külföldi pincészetek kínálataival is megismerkedhettek a nemzetközi borkereskedők és az érdeklődők. 2022-ben elsőként érte hazánkat az a nagy megtiszteltetés, hogy egy magyar borászat, a Jammertal Borbirtok képviseltethette magát az eseményen.

A meghívást alanyi jogon azzal érdemeltük ki, hogy a tavalyi évben a világ egyik legnagyobb presztizsű eseményén, a Concours Mondial de Bruxelles 2021 Luxemburgban rendezett borversenyén a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta. Elnyertük a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat, s ezzel feltettük Villányt a világ elit vörösborainak térképére – mesélte Szűcs Róbert, a borászat tulajdonosa.

A párizsi kiállítás mindenképpen mérföldkő lehet a Jammertal Borbirtok életében, és így a villányi borok számára is, hiszen így a francia szakmai és borértő közönség lehetőséget kapott megismerkedni a magyar borral. A kóstolások során nagyon sokan csodálkoztak rá a magas minőséget képviselő villányi vörösborokra, a Jammertal Borbirtokra, és vallották be, hogy korábban még csak nem is hallottak erről a borvidékről. A borászat Vinexpon történő bemutatkozása lehetőséget adott arra, hogy a magyar vörösbor presztízsét az elitbe emelték az igényes borok francia piacán.

Először is mi nagyon tudatosan készítjük a borainkat. Minden szőlőfürtöt egyesével válogatunk át, kézzel szüretelünk, ez a legkíméletesebb szüretelési forma. Megtartjuk a villányi tradíciókat, de az innováció a fő vezérelvünk. A borkészítésnél a legjobb minőségű gépeket, a legmodernebb technológiát alkalmazzuk – mutatta be a borkészítés folyamatát Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok borásza.

Fotó: Arterego

A Jammertal Borbirtok díjnyertes merlot-ja, mint ahogy a pincészet minden bora, alaposan átgondolt stílusú tétel. A borászat egyes tételeinek megszületése, azok koncepciójának megfogalmazása fontos szempontrendszerek figyelembevételével történik. A Jammertal Borbirtok koncepciója a borai érési potenciáljára koncentrál. Ennek megfelelően a hordós érlelést követően nem ritkán 3-6 éves palackban való érlelés előzi meg a forgalomba helyezést.

Ennek az egyébként rendkívül költséges vállalásnak megfelelően a borok optimális időpontban kerülnek piacra. Ez történt a 2015-ös Cassiopeia Merlot esetében is, amely még a kereskedelmi forgalomba helyezését megelőzően 2021 nyarán érte el egyedülálló sikerét, amelynek következtében a Villányi borvidék is reflektorfénybe került.

A Jammertal Borbirtok részvétele a Wine Paris 2022 események komoly lehetőséget jelent a villányi borvidék és ezzel együtt Magyarország számára is. Az ilyen magas színvonalú rendezvényeken való megjelenések pozícionálják a villányi terroir-t a legjelentősebb kékszőlő termő területek nemzetközi borászati térképén.