Különleges gasztronomiai együttműködés keretében hívtak életre borfagylatokat Pécsen. A különleges ízélményt kínáló borfagylalt, mely a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Pécsi Egyetemi Borbirtok) és a Trüffel Cukrászda közös munkájának gyümölcse, egyből három ízben is debütált a nagyközönség előtt.
A kísérletező kedv és a minőségi alapanyagok iránti elkötelezettség jegyében megalkotott fagylaltok a Pécsi Egyetemi Borbirtok kiváló borait ötvözik a Trüffel Cukrászda mesteri fagylaltkészítési tudományával. A kínálatban megtalálható
- a könnyed Rozé-sárgadinnye,
- a frissítő Sauvignon Blanc-lime,
- valamint a harmonikus Zenit-körte ízkombináció.
Mindhárom fagylalt a nyár esszenciáját hordozza magában, igazi ínyencség a felnőttek számára. Bár a borfagyik alkoholtartalma elenyésző, a számított értékeket figyelembe véve mégis inkább a felnőtt közönség számára ajánlják a készítők a különleges desszertet. Körül-belül 8 gombócot kellene elfogyasztani belőle ahhoz, hogy az így bevitt alkoholmennyiség 1 decil bornak feleljen meg.
A borokkal harmonizáló friss gyümölcsök kombinációja egyedülálló ízélményt nyújt, tökéletes választás egy forró nyári délutánra vagy egy elegáns desszertként. A desszert alkotóinak célja, hogy a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a Trüffel Cukrászda közös borfagylaltja a régió kedvenc nyári csemegéjévé váljon, gombóc formában nyújtva a bor ízélményét.
A Trüffel Cukrászda ügyvezetője Sztanics Balázs, valamint a PTE SZBKI elnöke, Madaras Zoltán egyaránt arról számolt be, hogy kollégáik kihívást láttak a borfagylalt-projektben, de annak a lehető legpozitívabb oldaláról közelítették meg azt, így az együttműködés bár gyorsan, de zökkenőmentesen jutott el az ötlettől a kész termékig.
Nem egyedülálló a borfagylalt, hiszen mások is készítettek már hasonlót, de Pécsett mi vagyunk az elsők, pláne egyszerre három ízzel, melyek karaktere a bor és a gyümölcsök harmóniájából született meg
– jegyezte meg Skultéti István főcukrász. Erre reflektálva jegyezte meg a kutatóintézet főborásza – Ipacs-Szabó István, hogy valóban készült már az országban és a világban is borfagylalt, de Zenit-alapút még biztosan senki nem kóstolhatott. Hozzátette, hogy a fagylaltokban visszaköszönnek a Pécsi Egyetemi Borbirtok borainak jegyei és bízik abban, hogy a fagylalt után a borokat is szívesen kóstolják majd a vendégek.
A fagylaltokat a nagyközönség is megkóstolhatja Pécsen, a Trüffel Cukrászdában.