Bejelentették a veszprémi EKF-nyitóünnepség programját

Bejelentették a veszprémi EKF-nyitóünnepség programját

Az Európa Kulturális Fővárosa címet Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen viseli 2023-ban, ennek első lépése egy látványos megnyitó show lesz január 21-én.

A felvezető évek után alig egy hónap múlva elérkezik a pillanat, amikor Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen felragyog Európa térképén, mint 2023 Európa Kulturális Fővárosa. Mint minden EKF-város életében, így a Veszprém-Balaton 2023 program számára is különleges szerepe van a címviselés évét elindító megnyitónak. Ez ugyanis nem csupán hivatalossá teszi az EKF-év beköszöntét, hanem egyúttal egy örömünnep is, amelyet az utcákra kivonuló közönség, a lebonyolító csapat, kultúrakedvelők, a város, a régió szerelmesei együtt élhetnek meg. 

Rendhagyó produkciók várható a megnyitó napján

Délután 2 óra és este 8 óra között Veszprém belvárosában különböző műfajú produkciók futnak majd párhuzamosan, de lesznek gasztronómiai élmények a food truckoknak köszönhetően és a helytörténet kedvelői a Veszprémi Érsekség jóvoltából vársétákon is részt vehetnek. 

A Szent Imre téren elhelyezett színpadon például a népzene és a néptánc szerelmesei, a Mackó Cukrászda előtti téren pedig bárzongoristák kápráztatják el a műfaj kedvelőit. A Városháza előtti téren az ének kerül a fókuszba: veszprémi és régiós énekkarok dalolnak a közönségnek és a közönséggel. A Papírkutyában egész nap a jazz, a blues és a soul fenegyerekei nyűgözik le a hallgatóságot, az Expresszóban pedig délelőtt 10 órától indul a PomPom Party, egy különleges, családi parti. 

Az EKF iroda Kossuth utcai kirakatában a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig az operett, a színház és az irodalom kedvelői találhatják meg a számukra kedves előadást.

Ragyogj! – Veszprém igazi mesevilággá változik

20 órától három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban elkezdődik a megnyitó ünnepség, amelynek keretében látványos produkciókat láthatunk több helyszínen. Fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák, zenei- és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége, értékei és az Európa Kulturális Fővárosa program víziója. Az este felejthetetlen vizuális élményt kínál kicsik és nagyok számára egyaránt olyan közreműködők segítségével, mint Bozsik Yvette társulata, a fénymunkáikról híres Kiégő Izzók csapata vagy ifj. Zsuráfszky Zoltán tánckoreográfus.

Az ünneplés egész az hétvégén tart

Erre az időszakra érdemes lesz akár egy hosszú hétvégét tervezni a régióban. Január 22-én a piacozó kedvűeket az Óváros Piac várja és ezen a napon Veszprém a magyar kultúra napját is ünnepli. Ehhez kapcsolódva ingyenes irodalmi tematikájú programokon lehet majd részt venni, például A Nagy Himnusz sztori elnevezésű zenés irodalmi eseményen, ahol Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélgetnek a műről, miközben a Mendelssohn Kamarazenekar zenél.

A megnyitó programjáról további részletek az alábbi, folyamatosan frissülő linken lesznek elérhetők: https://veszprembalaton2023.hu/oldal/megnyito

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.