Kiterjesztett valósággal és blokklánccal készülnek a jövő kihívásaira a múzeumok

Kiterjesztett valósággal és blokklánccal készülnek a jövő kihívásaira a múzeumok

A múzeumok digitalizációjának ösztönzésére hozott létre támogatási programot Bécs. Az intézmények szabadulószobát, kiterjesztett valóságot, és blockchaint is bevetnek az innováció érdekében.

Culture & Technology: Fokus Museum címmel kifejezetten múzeumok számára dolgozott ki támogatási programot az osztrák főváros. A kiállítóházak digitalizációs projektekkel pályázhatnak a maximum százezer eurós hozzájárulásra, amit a Bécsi Gazdasági Kamara bonyolít le. A nemzetközi szakmai zsűri egyelőre négy múzeum programját találta támogatásra érdemesnek, ők csaknem a maximális, százezer eurós támogatási összeget nyerték el.

A Bécsi Óramúzeum a szabadulószobák mintájára készítette el „A precízió átka” című játékát, amelyben a kiterjesztett valóság és a valódi életből vett elemek segítségével ismerhetik meg a látogatók az időmérő eszközök történelmét és az óraművek belsejében zajló mechanikus folyamatokat. A játék várhatóan 2024 őszén indul.

A Bécsi Iparművészeti Múzeum, a MAK a blockchain-technológiákat hívja segítségül, hogy még aktívabban be tudja vonni a közönségét a múzeumban kínált programok alakításába. A Bécsi Műszaki Múzeum szoftver-laboratóriumot hoz létre, hogy konzerválhassa legújabb gyűjteményét, amely az osztrák számítógépes játékkultúrát mutatja be az 1980-as évektől. Az Osztrák Filmmúzeum pedig „Kalandozások a mindennapokban” címmel a bécsiek privát filmfelvételeit szeretné megőrizni az utókornak.

Bécsben egyébként már több múzeum is kísérletezik digitális technológiákkal. A Schönbrunni Kastély nyár óta a hagyományos tárlatvezetések mellett egy 24 perces bemutatót is kínál, amelyben a nézők virtuális valóság segítségével ismerhetik meg a kastély történelmét és a Monarchia mindennapjait. Az immerzív tartalmaknak köszönhetően szinte a szemük előtt zajlik I. Ferenc József császár és Sissi élete. Megnézhetik, ahogy a komornák Sissi legendás hajzuhatagát fésülik, vagy ahogy a császárné éppen kedvenc sportjának, a lovaglásnak hódol.

A bécsi Mozart Házban tavaly szeptember óta Mythos Mozart címmel multimédiás élménykiállítás várja az érdeklődőket. A látogatók a kétszáz hangszór��nak és ötven speciális képernyőnek köszönhetően átélhetik Mozart rekviemjének komorságát, sétálhatnak a 18. századi Bécs utcáin vagy maguk is bekapcsolódhatnak a zenélésbe. Az utolsó két teremben lenyűgöző fényjáték, zenei impulzusok és digitális képek magukkal ragadó sorozata repítenek el a történelem egyik legnagyobb zenei zsenijének világába.

A digitális megoldásoknak köszönhetően a múzeumok nemzetközileg még láthatóbbá válnak és új, a digitális újításokra fogékony közönséget is meghódíthatnak maguknak – nyilatkozta az új támogatási alap bevezetése kapcsán Peter Hanke gazdasági ügyekért felelős városi tanácsnok.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.