Két szörnyű jövőkép között utazhatunk egy új sci-fi sorozattal

Két szörnyű jövőkép között utazhatunk egy új sci-fi sorozattal

A fantasy-dömping után egy sci-fi sorozat ugorhat a lista élére a legnépszerűbb streaming platformokon. A regényadaptációból készül A periféria utópisztikus világképeket tár a nézők elé, sokszor elég látványos módon.

Bár az elmúlt hetekben-hónapokban a sorozatok között két fantasy-előzményszéria vonta magára a legnagyobb figyelmet, mivel mindkettő véget ért, így az emiatt felszabadult heti egy órában van lehetőség más műfajok közül is csemegézni. Bár a fantasy-versenyben az HBO az igencsak ütősre sikerült Sárkányok házával learatta a babérokat az Amazon produkciója, a legnagyobb költségvetésű sorozatként elhíresült Gyűrűk Ura előzménysorozat, a Hatalom gyűrűi előtt, a sci-fiknél fordulhat a kocka.

William Gibson 2014-ben megjelent regényéből készül A periféria (The Peripheral) című sorozat, melyhez az Amazon pont az HBO korábbi arany tojást tojó tyúkja, a Westworld stábjából igazolt két húzónevet. Az új sorozat október 21-én két epizóddal rajtolt, azóta már egy harmadikat is láthattak a nézők.

Az alapötlet igencsak érdekes. 2032-ben járunk, egy mostanihoz hasonló, ám kicsit utópisztikusabb, és sokkal több modern kütyüvel ellátott világban. A főszerepben egy testvérpárt ismerhetünk meg, Burton (Jack Reynor) egy leszerelt tengerészgyalogos, akinek nem maradtak nyom nélkül a seregben eltöltött évek, és Flynne, aki a helyi boltban keresi kenyerét. A fiataloknak beteg édesanyjukról is gondoskodniuk kell. A számítógépes VR-játékok egyre népszerűbbek, és egyre élethűbbek, tesztelésükkel jó pénzt lehet keresni, ahogy azzal is, ha egy-egy gazdagabb ügyfél helyett megoldunk egy-egy pályát. Burton ebből szerez magának bevételt, de hamar kiderül, hogy húga sokkal ügyesebb nála ebben.

Egy ilyen megbízás azonban fenekesen felforgatja életüket, és világukat, ugyanis kiderül, hogy amit virtuális játéknak hittek, az maga a valóság, csak épp 2099-ben, Londonban, egy sokkal utópisztikusabb és durvább világban, mint amit elképzelhettek.

A periféria nem egy könnyed mű, a két idősík közötti ugrálás, és az oda-vissza kialakuló, egyébként is bonyolult kapcsolatrendszerek miatt nem egy háttérben futó sorozat, odaszögezi a nézőt a képernyő elé. Az első három rész alapján a bonyodalmak egyre sűrűsödnek, a megismert karakterek többségéről nyilvánvalóvá válik, hogy nem minden fekete és fehér, ráadásul nem is mindenki esetében egyértelmű, hogy ki melyik. Az többször is elhangzik a sorozatban, hogy meg kell menteni a világot, de az egyelőre nem egyértelmű, hogy a megismert világok közül melyik a menthető.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.