Elcsendesedett egy időre a sárkányok háza

Elcsendesedett egy időre a sárkányok háza

Az elmúlt tíz hétben újfent rendszeresen kalandozhattunk a Hét Királyság történetében. A Sárkányok háza első évadjának záró epizódját követően azonban egy időre el kell búcsúznunk a szereplőktől – néhányukról örökre.

A Sárkányok háza a Targaryen-család törtnetének mozgalmas és viharos időszakát tárja a nézők elé. A nem túl erőskezű, ám jószándékú és békeszerető I. Viserys király egész életműve arra épült, hogy megteremhesse a birodalom békéjét. Folyamatosan romló egészségi állapota ellenére az évad legerősebb jelenetei a Paddy Considine által életre keltett karakterhez fűződtek. Azt ugyanakkor rajta kívül mindenki látta (a nézők meg főleg), hogy halála után elszabadul a pokol. Ebben az évadban ez még nem következett be. De a következőben…

A király halálát követően a kilencedik részben Alicent királynét és követőit, a zöldeket láthattuk felkészülni a jövőre. Az évadzáró tizedik rész a feketék, azaz Rhaenyra hercegnő, azaz immár királynő szemszögéből tárja elénk az eseményeket.

Rhaenys hercegnő az előző rész végén drámai belépővel lécel le Aegon koronázásáról, a mostani részt pedig a Sárkánykőre érkezéssel kezdi, ahol elmondja Rhaenyrának, hogy az apja meghalt, a féltestvére a trónra ült, úgyhogy most két uralkodója van a Hét Királyságnak.

Ez már önmagában konfliktusforrás, ugyanis egyikük sem elégszik meg Három és fél Királysággal, mindkettőnek kell az összes. A régi barátságra való tekintettel mind Alicent, mind Rhaenyra megpróbálja meggyőzni a másik felet, hogy gondolja meg magát. Bizonyára mindenki kitalálhatja, hogy melyikük jár sikerrel ebben. Rhaenyra Hódító Aegon álma alapján békés és egységes birodalmat akar, így nem szeretne háborúzni. Ki is találta a taktikát, szövetségeseivel legyenek többen, mint az ellenség, és akkor nem lesz háború, ha mégis, azt nem ő fogja kezdeni. (A potenciális szövetségesek számba vétele során újra előkerülnek a Trónok harcából ismert családnevek, mint Stark, Lannister, Baratheon, Arryn, Tyrell, mintegy előkészítve azt, hogy ezek a házak is előbb-utóbb képernyőre kerülnek majd.)

A terv működőképes is lehetne, ha nem Westeros lenne a helyszín, és nem lennének se szarkavarók, se lobbanékony Targaryenek, se sárkányok. Viszont ha mindegyik létezne… Nos, akkor kapnánk egy olyan erős zárójelenetet, ami elég rendesen megágyaz a második évadnak, és igencsak jelentő eseménysort indít el a legkorábban jövőre látható következő részekben.

A Sárkányok háza első évada összességében nem okozott csalódást. Bár sokan a Trónok harca sorozat előzménye miatt ültek képernyő elé, a széria önállóan is megállja a hely��t. A helyszíneken kívül is voltak ismerős elemek, de a tíz rész tudott más lenni, mint a nagy előd (történet szempontjából utód). Mindezt a nézettségi adatok is alátámasztják, nem véletlen, hogy már az elején berendeltek több évadot a sorozatból. A folytatás a rajongók reményei szerint 2023 végén, de lehet, hogy csak 2024-ben érkezik.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.