Visszatértek a véres harcok Westerosra

Visszatértek a véres harcok Westerosra

Az év eddigi legnézettebb sorozata mindent megtesz, hogy kilépjen a nagy előd árnyékából. Ennek érdekében nem is váratott meg minket sokáig az első jelentős csatajelenettel. De természetesen az áskálódás sem szünetel.

Igazán eseménydúsra sikerült a Sárkányok háza harmadik epizódja. Az első részben Viserys király (Paddy Considine) száműzte öccsét, Daemont (Matt Smitch) Királyvárból, és lányát, Rhaenyra hercegnőt (Milly Alcock) nevezte meg örökösének. A második részben azonban bejelentette, hogy mégis újra házasodik, nagy meglepetésre segítője lányát, és lánya udvarhölgyét, Alicent Hightowert (Emily Carey) választotta. A király segítségét hiába kérő nagyúr, Corlys Velaryon (Steve Toussaint) pedig Daemonnal szövetkezve tervezett háborút indítani a Ráketető nevű kalóz-hadúr (Daniel Scott-Smith) ellen a fontos hajózási útvonalon lévő Lépőköveknél.

A harmadik rész három évvel később játszódik. Viseryt Alicent fiúgyermekkel ajándékozta meg, a kis Aegon (a későbbi II. Aegon király) pedig már két éves. Alicent ismét várandós, és nem meglepő módon már nem örök barátnők Rhaenyrával.

A hercegnő nagykorú, apja a házasságát forszírozza. A kis Aegon második születésnapján rendezett vadászat alkalmával fel is bukkan egy erős férjjelölt, Jason Lannister (Jefferson Hall), aki azonban láthatóan nem lopta be magát Rhaenyra szívébe azzal, hogy gazdag és szőke. A sértődött hercegnő sokkal jobban megtalálja a hangot Criston Cole királyi testőrrel, miközben apja „sikeresen levadássza” a számára lefogott szarvast.

A király segítője azzal az ötlettel is előrukkolt, hogy a 17 éves hercegnő menjen hozzá 2 éves öccséhez, elvégre a Targaryen-családban ez annyira nem is ritka dolog.

A három év alatt a Lépőköveknél is állóháború alakult ki, a barlangokba elbújt Ráketetőt még Daemon sárkányával sem sikerült eddig kifüstölni. Viserys, lánya kérésére, végül belemegy abba, hogy segítse háborúzó testvérét és a rebellis Velaryon-családot. Daemon azonban annyira megsértődik a jó hír hallatán, hogy egy igen vakmerő akcióban, saját magát csaliként felhasználva indít végső rohamot a titokzatos álarcos kalóz csapatai ellen. Fehér zászlóval megy a szigetre, de egy alkalmas pillanatban kardot ránt, és egy, a Trónok harcában is ritkán látott minőségű csatajelenet veszi kezdetét. Nyilak záporoznak, a felek kardokkal esnek egymásnak, és a sárkánytűz sem kíméli az ellenséget.

Végül Daemon is összecsap a Ráketetővel. A párbajra egy barlangban kerül sor, amiből sajnos – a harcoló seregekhez hasonlóan – nem látunk semmit. Csak az utolsó képkockákból derül ki, melyikük tudott felülkerekedni a másikon.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.