Kígyófészek került a sárkány házába

Kígyófészek került a sárkány házába

Az első epizód hihetetlen sikerei után már meg is érkezett a Sárkányok háza második része, és vele együtt a Királyvárra jellemző udvari intrikák is visszatértek a képernyőre.

Az első rész azzal zárult, hogy Viserys király (Paddy Considine) száműzi öccsét, Daemont (Matt Smitch) az udvarból, és lányát, Rhaenyra hercegnőt (Milly Alcock) nevezi meg örökösének, amit Westeros főurai is elfogadnak.

Természetesen a két rész közötti egy hét elég sok idő volt ahhoz, hogy (szándékosan) elfelejthessék az ígéretüket, és máris szerveződni kezdenek saját érdekei szerint, így vált a sárkányok háza a kígyók fészkévé.

Corlys Velaryon (Steve Toussaint), az ősi Valyria egyik utolsó fennmaradt házának feje (a másik ilyen ház a Targaryen) azzal házal királyánál, hogy segítsen neki a gazdagságát megalapozó egyik legfontosabb hajózási útvonalát megtisztítani a kalózoktól, és hogy vegye feleségül a lányát.

Viserys ódzkodik a háborútól, mivel erős a gyanú, hogy a kalózokat befolyásos és erős szabad városok pénzelik. A házasság ötlete sem kedvére való, hiszen Corlys leánya mindössze 12 éves.

A király újraházasodását Rhaenyra hercegnő sem szeretné, hiszen egy fiúgyermek az ő trónörökösi pozícióját is megingathatná. És nem feledkezhetünk meg a Sárkánykőn öntörvényűsködő Daemonról sem, aki szeretőjének feleségül vételével (a Targaryenek ősi törvényei szerint több nejük is lehet egyszerre), és egy sárkánytojás elrablásával hívja fel magára a figyelmet, és bátyja haragját. Izzik a képernyő annál a jelenetnél, ahol Rhaenyra visszakéri a tojást nagybátyjától, de természetesen egyikük sem akar Targaryen vért ontani, így a férfi végül meghátrál.

A helyzet azonban hamar tovább fokozódik. Viserys úgy dönt, mégis újra nősül, de inkább segítője lányát, és egyben lánya udvarhölgyét, Alicent Hightowert (Emily Carey) veszi el. A sértődött és kikosarazott Velaryon nagyúr első dolga megkörnyékezni Daemont, és kifejteni neki, hogy sokkal rátermettebb uralkodó lenne bátyjánál – főleg akkor, ha előtte lesújtana azokra a bizonyos kalózokra.

A helyzet tehát pattanásig feszült, Westeroson bármikor kitörhet egy háború. Ismerve a Hét Királyság történetét, előbb-utóbb ki is fog. Kérdés, hogy ki melyik oldalra fog állni. Valószínűleg hamarosan megtudjuk ezt is.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.