Versenyfutás indult a megüresedett Vastrónért

Versenyfutás indult a megüresedett Vastrónért

A Trónok harcában megszokhattuk, hogy az évad kilencedik része az egyik legütősebb epizód, és bizonyára sokan kíváncsisággal ültek a képernyő elé, hogy a Sárkányok harca is követi-e ezeket a hagyományokat.

A nyolcadik rész I. Viserys Targaryen király hattyúdalával, és halálával ért véget, Paddy Considine feledhetetlen alakításában. A kilencedik epizód tehát úgy vette kezdetét, hogy senki nem ült a Vastrónon, és ezen – saját ízlése és érdeke szerint – mindenki változtatni szeretett volna.

A békeszerető uralkodó egyértelmű akarata az volt, hogy lánya Rhaenyra kövesse a trónon. Felesége, Alicent azonban a király halálos ágyánál elmondott szavaiba belehallotta (mert nagyon bele akarta hallani), hogy legidősebb közös fiuk, Aegon legyen az örökös. Az utódlás kérdése megosztotta a kistanácsot és a nagyurakat is, az ellenvéleményt pedig egyesek szeretik durván megtorolni.

Az epizód egyértelműen a királyvári eseményekre és Alicent családjára fókuszál, Rhaenayra és Daemon ezúttal nem kapnak szerepet a részben. Sorsuk azonban beszédtéma, ugyanis az Aegon-pártiak között nincs egyetértés az új király trónra lépése, és az eredetileg kijelölt örökös félreállítása tekintetében. A feszültség tehát nem marad el, a Hightower család tagjai közötti belső konfliktus is kirajzolódik, a sorozatban először látjuk Alicentet ellentmondani apjának, Ser Ottonak.

Azonban a nem Rhaenyra-párti hangok között sem mindenki rajong Aegonért, akinek egy igencsak sötét oldalát is megismerjük. Az ifjú herceg nem mindenki szerint alkalmas az uralkodásra, és öccse, Aemond is jelzi, hogy ő is itt van, ha nem találják a bátyját, rá lehet számítani. Eredetileg Aegon sem tartja magát alkalmasnak a királyság vezetésére, azonban a koronázási ceremónia során egyre lelkesebbé válik.

Érdekes szál Larys Strong és Alicent királyné viszonya is, kezd nyilvánvalóvá válni a sánta cselszövő előzékenységének oka. Ráadásul a dörzsölt kavarógép a Hightower család belső viszálya során is készen áll egyszerre mindkét oldalra állni.

Rhaenys hercegnőnek is dönteni kell, hova áll. Az egykori majdnem királynő azt tanácsolja Alicentnek, hogy néha gondoljon magára is, ne csak családja férfitagjaira.

Spoiler

Majd légi úton megszökik királyvárból, de előtte sárkányával igencsak komoly felfordulást okoz a koronázási ünnepségen. Ezzel lényegében kiderül, melyik oldalra áll.

Bár a tipikus kilencedik epizódos dráma, és a nagy durranás ezúttal elmaradt – az előző rész erősebb és ütősebb volt – a történet szempontjából fontos jelenetek és párbeszédek zajlottak, és tapintható a feszültség a jövő heti, évadzáró rész előtt.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.