Szemet szemért, vagy sárkányért

Szemet szemért, vagy sárkányért

Nyomasztó, parázs hangulatú, és a végkifejlet szempontjából rendkívül fontos epizódot tártak elénk a Sárkányok háza hetedik részének alkotói. Több váratlan esemény mellett egy olyan is bekövetkezett, amit titkon már rég sejtettünk.

A Hét Királyság történetét jól ismerők immár megszokhatták, hogy fontos és kevésbé fontos karakterek is igen sűrűn távoznak tragikus módon a képernyőről. Így volt ez a Sárkányok háza első hat részében, és így történt (a jelen cselekményt közel 160 évvel követő) Trónok harcában is. Azonban ritka alkalom, hogy a sorozatból kiírt szereplő temetését is láthatjuk. Ám ha ilyen esemény történik Westeroson, az általában ütős tud lenni – ki nem emlékezne Edmure Tully szerencsétlenkedésére az íjjal, vagy a Joffrey király ravatalánál szeretkező szülőkre, vagy éppen Havas Jon (alias Aegon Targaryen) megható megemlékezésére a hosszú éjszaka után.

A helyszín Hullámtörő, a Velaryon ház székhelye, és ezúttal a hatodik rész végén a szülésbe belehalt Laena Velaryon búcsúztatójára került sor, akit a háza szokásai szerint koporsóval együtt a tengerbe dobtak. Majd hosszú és eseménydús halotti tor kezdődött, melyen felvonult Viserys király a feleségével és gyermekeivel, Rhaenyra hercegnő és férje, Laena bátyja, Laenor Velaryon, és gyermekeik (akik igazából csak Rhaenyra fiai), a megözvegyült férj, Daemon Targaryen és lányai, a király régi-új segítője, Otto Hightower, és sokan mások.

A gyász hosszú folyamat, és mindenki másként dolgozza fel a halott elvesztését. Valaki kineveti a szertartás vezetőjét, valaki teljesen lerészegedik, valaki a tengerben sír, valaki szexel a parton az özveggyel, valaki ellopja a halott sárkányát, valaki pedig kiszúrja a saját unokatestvére szemét.

Ez utóbbi jelenetsor már mindenkinél kiverte a biztosítékot, az egyre rosszabb bőrben lévő király nagyon dühöngött, amiért a családban széthúzás van, megpróbálta kibékíteni a kibékíthetetlen feleket. Ám a Hét Királyságban ő az egyetlen, aki nem látja (és nyilván nem is akarja látni), hogy Rhaenyra gyermekei nem a férjétől vannak.

Alicent királyné igazságot követelt az egyik szemét elvesztő gyerekének. A kisebbik fiú, Aemond járt szerencsétlenül, miután a sárkányrablást követő csetepaté során fattyúnak nevezte Rhaenyra fiait, és a tettlegességből maradandó sérülés lett.

A szemet szemért elvből végül nem lett semmi, bár Alicent mindent megpróbált, még Rhaenyra is megsebesült a kirohanásban. Aemond azonban megnyugtatta, hogy nincs semmi gond, egy szemért cserébe szerzett egy sárkányt, neki megérte.

Rhaenyra és Alicent ellentéte immár végérvényesen kibékíthetetlenné vált, már mindketten belátták, hogy a király egyre közelebbi halála után nem lesz mindenkinek hely Királyvárban. A királyné az apja segítségében bízik, a hercegnő pedig nagybátyjához, Daemonhoz fordul az összefogás és az azt szentesítő házasság ötletével. Daemon azonban felhívja Rhaenyra figyelmét arra, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a férje, Laenor meghal. A hercegnő nem szeretné férje halálát, becsületes és jó embernek tartja.

Spoiler

A kevesebb mint egy órás rész záró jelenete mégis az lett, hogy Daemon és Rhaenyra egybekelnek – ez valamilyen szinten az első résztől kezdve lógott a levegőben.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.