Cselszövés és árulás nehezíti meg a Targaryen-család életét

Cselszövés és árulás nehezíti meg a Targaryen-család életét

Ismét mozgalmas epizódon vannak túl a Sárkányok háza visszatérő nézői. Az első évad második feléhez érve ugrottunk egy nagyot az időben, de sem a véres jeleneteket, se a királyvári intrikákat nem hagytunk magunk mögött.

Az ötödik rész úgy ért véget, hogy sem Visery király, sem Ser Criston Cole életben maradása nem volt biztos. A hatodik rész elején hamar biztossá vált, hogy mindkettejük átvészelte a két epizód közötti időszakot. Ez főleg a király esetében meglepő, ugyanis elég rossz bőrben volt, szinte már haldoklott. Ehhez képest ugrottunk 10 évet az időben, és az öreg király még mindig a trónon ül.

Az eltelt egy évtizedben a király életében legfontosabb két nő annyit öregedett, hogy az őket alakító színésznőket is lecserélték – Alicent Hightowert ezentúl Olivia Cooke, Rhaenyra hercegnőt pedig Emma D’Arcy alakítja.

Az epizód ismét egy szüléssel kezdődik, Rhaenyra ad életet egy fiúnak, aki ráadásul már a harmadik. Hamar világossá válik azonban, hogy nem a férfiakhoz vonzódó férjétől, Laenor Velaryontól, hanem a királyi testőrség tagjától, Ser Harwin Strongtól vannak, aki a király segítőjének fia.

Alicent és Rhaenyra viszonya nem lett jobb az évek alatt, sőt, látványos a rivalizálás a két egykori barátnő között – mindketten immár háromgyermekes anyaként próbálnak érvényesülni a westerosi politika útvesztőjében. Ráadásul gyermekeik viszonya sem annyira felhőtlen. Aegon herceg – Alicent fia – szívesen barátkozik Rhaenyra fiaival, miközben saját öccsével, Aemonddal nincs annyira jóban. A gyermekek harcra nevelése során tetőfokára hág a feszültség, amikor Ser Criston – Rhaenyra egykori szeretője most már Alicent bizalmasa – és Ser Harwin egymásnak esnek, miután utóbbi sértőnek tartja a vádakat, hogy ő a fiúk apja – reakciója azonban elárulja, a szóbeszéd felerősödik.

Közben Daemon herceg is éli gondtalan családapai életét. Feleségével, Laena Velaryonnal, és két lányukkal hosszú ideje Pentosban vendégeskednek, és a régi ismerős Lépőköveknél ismét erősödő konfliktus megoldására kap mesés ajánlatot. Mint kiderül, az öntörvényű herceg számára ez az élet nem hozta meg a boldogságot, csak árnyéka önmagának. Az epizód végén ráadásul tragédia is éri a családot, Laena belehal a szülésbe.

A király segítője, Lyonel Strong – miután Viserys nem fogadja el lemondását, mert nem hajlandó tudomásul venni, hogy unokái házasságon kívüli gyermekek – fiát, Ser Harwint büntetésképp hazakíséri Harranhal várába. A segítő másik fia, a sánta cselszövő, Larys Strong azonban Alicent királynő kedvére szeretne tenni,

Spoiler

ezért Királyvár börtönének halálraítélt gonosztevőiből verbuvál egy kis csapatot, akiket – miután kivágatja a nyelvüket, nehogy beszélni tudjanak – megbíz azzal, hogy gyújtsák fel Harranhalt, ezzel végezve apjával és bátyjával. Mindezt annak reményében, hogy Lord Strong halála után Viserys segítőnek ismét a királyné apját, Ser Otto Hightowert kéri fel.

A király egyre öregebb, a konfliktusok pedig egyre mélyebbek. Rhaenyra családjával Sárkánykőre költözik, és nem lennénk meglepve, ha Daemon is hamarosan visszatérne a Hét Királyságba. Az már most látszik, kik lesznek a szembenálló felek, és hamarosan annak is ki kell derülnie, ki melyik oldalra áll majd.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.