Gazdaság

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 17.

Bár a járvány kezd visszaszorulni, a Pallas Athéné Könyvkiadó könyvbemutatói továbbra is az online térben zajlana. Az elmúlt hetekben két újabb könyvük jelent meg, az egyik a csapatmunka hasznosságát, és szervezeti szinten is sikeressé tételét tárja az olvasó elé, a másik pedig azt mutatja be, hogyan válhatunk morálisan és erkölcsi értelemben is jó emberré.
Rövidesen gyorsabban és olcsóbban utalhatunk pénzt külföldre

Nem ritka jelenség, viszont meglehetősen költséges tud lenni, ha valaki külföldön élő hozzátartozójának bankon keresztül szeretne pénzt küldeni, vagy éppen valaki külföldről végezne banki átutalást. A határokon átívelő átutalások azonban az e-kereskedelem felfutása, a bankolási szokások megváltozása miatt egyre gyakoribbak, ami lépéskényszerbe hozta a bankokat. A pénzintézetek az e területen már tapasztalatot szerzett fintech cégekkel együttműködve 2025-ig megoldanák a problémát.
Digitálissá válhat az adóellenőrzés

A pandémia a vállalkozásokhoz hasonlóan az őket ellenőrző adóhatóságok működését is komolyan érintette. De vajon ők hogyan reagáltak a kihívásokra és a kényszerből alkalmazott megoldások közül melyek maradnak meg a járvány után is? Az OECD Adóigazgatás Fóruma több, mint 30 ország, köztük Magyarország adóhatóságának részvételével készített egy felmérést e kérdésekről. A legfontosabb megállapításokat a Deloitte tanácsadócég szakértői gyűjtötték össze.
A családi vállalkozások győztesként kerülhetnek ki a válságból

A kis- és középvállalkozásokat általában a rugalmassággal és az optimizmussal társítják, ennek ellenére igencsak megviselte őket a koronavírus-járvánnyal járó egészségügyi és anyagi bizonytalanság. Ám az olyan családi vállalkozásokra jellemző értékek, mint a generációk közti együttműködés, a közösségi szerepvállalás és a hitelesség a jövőbeli sikerük katalizátoraivá válhatnak.
Könnyítést hozhat a cégeknek az új adótörvény

Kedden benyújtotta a kormány az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208. számú törvényjavaslatot. Az új tervezet alapján beépülne a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba, amely újabb költségcsökkenést eredményez a vállalatoknál.
Megjelent a vállalati zöld kötvény Magyarországon

Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöldkötvény-kibocsátása Magyarországon. Ez hazánk vezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda Papír Kft. nevéhet köthető. A vállalat az értékpapírt 9,9 milliárd forint értékben bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában. A kötvény az aukciót követő 90 napon belül bevezetésre kerül a vállalati kötvények kereskedésére kialakított kötvényplatformjára, a BÉT Xbondra.
Stabil 2020 után lendületesen indult az év a Pénztárszövetség tagjainál

A mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is a saját kezében szeretné tartani a jövője kulcsát, ha a nyugdíjról vagy az egészséges életmódról van szó – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) háttérbeszélgetésén. A tavalyi év folyamán a nyugdíjpénztárakba 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett, míg az egészségpénztári tagdíjbevételek meghaladták a 44 milliárd forintot.
Felgyorsította az 5G és Wi-Fi 6 fejlesztéseket a pandémia

A világjárvány hatására globális szinten nőttek a fejlett vezeték nélküli szolgáltatásokba történő befektetések, a vállalatok világszerte az 5G és a Wi-Fi 6 technológiák felé fordították figyelmüket, felgyorsítva ezzel az innovációt és digitális átalakulást.
Mikor kérhet védettségi igazolványt a munkáltató?

Az átoltottság növekedésével és a szolgáltatások újranyitásával a munkáltatók is várják a munkavállalók visszatérését a korábbi munkakörnyezetbe. Emellett már a diákok is készülnek a nyári pénzkeresésre, az iskolaszövetkezetek és kölcsönző cégek igyekeznek olyan dolgozókat közvetíteni, akik megfelelnek a megrendelők elvárásainak. Felmerül a kérdés, hogy a munkáltatók kérhetik-e a védettség igazolását. Lehet-e a védettség foglalkoztatási feltétel?
Egységes fellépést szorgalmaz az adóelkerülők ellen az EU

Az Európai Unió Parlamentje és az Európai Unió Tanácsa nemrégiben javaslatot terjesztett be egy olyan új uniós jogszabály-tervezettel kapcsolatban, amely az egyes országokban megfizetett társasági adóval kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát írná elő bizonyos vállalkozásoknak és vállalatcsoportoknak.
Több mint 2000 milliárdnyi hitelt vettek fel az NHP Hajrá keretében

A tavaly áprilisi elindítása óta több mint 34 ezer hazai kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukció keretében. A 2 220 milliárd forint összegben létrejött ügyletek több mint felét a működést segítő forgóeszköz-hitelek tették ki, míg egyharmaduk új beruházások megvalósulását szolgálta. Az idén 8 éves Növekedési Hitelprogram 2013-as indulása óta 70 ezer vállalkozásnak segített forráshoz jutni.
Ezekre mindenképpen figyelni kell az idei adóbevallás során

Az elmúlt évek során az adóbevallással kapcsolatos tájékoztatás széleskörűbbé vált, a kapcsolódó folyamatok egyszerűsödtek, azonban a bevalláskészítés során érdemes a bevallási tervezettel, az igénybe vehető adókedvezményekkel vagy épp a nem munkaviszonyból származó jövedelmek adózásával kapcsolatban tájékozódniuk az adófizetőknek. A Deloitte szakértői összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat a bevallás ellenőrzéséhez.
A személyes pénzügyek vannak a digitális bankok célkeresztjében

A Deloitte Digital által a világ 318 bankjának internet banki és mobil banki szolgáltatási palettáját összehasonlító kutatásából kiderült, hogy a kutatásban azonosított, bankok által mobil- és internetbanki platformon kínált 17 terület közül a személyes pénzügyek kezelése (PFM, personal finance management) területen szereztek a digitális bajnokok az egyik legnagyobb előnyt társaikkal szemben az elmúlt 2 évben.
Növekedésnek indult a hazai közbeszerzési piac

Az idei év első negyedévében közel 8 százalékkal bővült a hazánkban lefolytatott közbeszerzések összértéke 2020 azonos időszakához képest. A közbeszerzési piac tehát az eljárások teljes tavalyi évre vetített 5 százalékos összérték-csökkenése után jelentős növekedést mutat, és túlszárnyalta a koronavírus-válság által már részben érintett tavalyi első negyedéves eredményeket.
Csökkenhet a távmunka szerepe, ha véget ér a járvány

A koronavírus válság okozta pandémiás helyzet hatására a távmunka elkerülhetetlenül a mindennapok részévé vált. Annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjunk a vállalatokra gyakorolt hatásokról, a GKI Zrt. egy 969 vállalatot tartalmazó felmérést végzett.