Újra javulásnak indult az üzleti és fogyasztói hangulat

Újra javulásnak indult az üzleti és fogyasztói hangulat

Áprilishoz képest májusban emelkedésnek indult a GKI konjunktúraindexe, ám még nem érte el márciusi szintjét.

Májusban az üzleti és a fogyasztói várakozások is kedvezőbbek lettek áprilishoz viszonyítva a GKI konjunktúraindexének legfrissebb adatai alapján. Az üzleti szférán belül májusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozásai kisebb-nagyobb mértékben javultak. Az ipari bizalmi index az áprilisi jelentős csökkenés után visszaemelkedett márciusi szintjére.

Jobb lett az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány és a készletek megítélése, kedvezőbbé váltak a termelési kilátások. Csak az exportrendelésekről alkotott vélemény romlott kissé. Az építőipari termelők hangulata májusban érezhetően rosszabb lett: utoljára 2020 tavaszán, a Covid-járvány időszakában volt a mostaninál kedvezőtlenebb.

Áprilishoz képest a mélyépítők kilátásai ugyan javultak, de a magasépítőké romlottak. Az építőipar egészében az előző háromhavi termeléssel való elégedettség hibahatáron belül javult, a rendelésállományok értékelése viszont lényegesen romlott. A kereskedelmi bizalmi index ugyan kéthavi csökkenés után májusban nyolchavi csúcsára emelkedett, de az építőipar után továbbra is ez az ágazat messze a legpesszimistább.

Az eladási pozíció megítélése közepes, a rendelésállományé jelentősen javult, valamint a készletekről alkotott vélemény is némiképp kedvezőbbre fordult. A szolgáltatói bizalmi index májusban kissé emelkedett, ami az általános üzletmenet és a forgalmi várakozások javuló megítélésének köszönhető.

Az év ötödik hónapjában a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága már hetedik hónapja erősödött, és bár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya már harmadik hónapja ismét magasabb a csökkentést tervezőknél. Az egyetlen kivétel az építőipar, ahol ráadásul májusban tovább romlott a foglalkoztatási hajlandóság.

Májusban kissé csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Ebben a hónapban az üzleti szférában megállt az áremelési törekvés fél éve tartó jelentős fékeződése. Leginkább a kereskedelemben erősödött az áremelési szándék, ez azonban így is sokkal kisebb a korábbinál. Az építőiparban viszont, egyedüliként, májusban az áprilisinál is visszafogottabb lett az ágazatok közül egyébként is legszerényebb áremelési törekvés.

Érzékelhetően erősödött a fogyasztók inflációs várakozása májusban, azonban a korábbi hónapokénál sokkal alacsonyabb. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése némi hullámzás mellett az üzleti szférában és a lakosság körében is hetedik hónapja javul, az őszi-téli nagy javulás azonban jelentősen vesztett erejéből.

A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi jelentős emelkedést követően áprilisban, majd májusban is csökkent. Májusban a lakosság saját jelenlegi pénzügyi helyzetét az áprilisban mértnél valamivel, a következő évben várhatót jelentősen rosszabbnak érezte. Májusban romlott az emberek nagyértékű fogyasztási cikkekre költhető pénzükről alkotott véleménye is. Minimálisan ugyan, de visszaesett a jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése is, a következő 12 hónapra vonatkozó várakozás azonban kicsit javult az áprilisihoz képest.

Szintén javulást mutat a vállalatok konjunktúraérzetében a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. májusi felmérése. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index enyhe mértékben javult, -18,2-ről -17,9-re, miközben a vállalati mutató értéke jelentősebben, -13,2-ről -10,4-re emelkedett. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz–ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg.

Forrás: Századvég

Az elemzés alapján a lakossági konjunktúraindex három alindexe enyhén gyengült, egy pedig jelentősen erősödött az előző havi értékéhez képest, így összességében az index minimálisan kedvezőbbé vált az áprilisihoz viszonyítva. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi –2,0-ről immár pozitívvá, 0,5-re változott. Legnegatívabban a háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg.

A vállalati felmérés esetében mind a négy alindex értéke kedvezőbbé vált az előző hónaphoz képest. A legpozitívabb fejlemény a vállalatok következő egy évben tervezett innovációs célú fejlesztéseit érintően volt tapasztalható.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.