Megtorpant áprilisban az üzleti és fogyasztói hangulat javulása

Megtorpant áprilisban az üzleti és fogyasztói hangulat javulása

A hónapok óta tartó emelkedést enyhe visszaesés követte áprilisban a GKI konjunktúraindexe alapján. A Századvég indexében még tart az emelkedés, de visszafogott mértékben.

Áprilisban az üzleti várakozások és a fogyasztói bizalmi index is hónapok óta tartó növekedése egyaránt megtorpant. csökkent. Az üzleti szektoron belül különösen az ipari és szolgáltató cégek várakozásai romlottak. Jelentősen csökkent viszont az összes ágazat áremelési törekvése és a fogyasztók inflációs várakozása – derült ki a GKI konjunktúraindexének áprilisi adataiból.

Az év negyedik hónapjában az üzleti szférán belül az egyes ágazatok hangulata meglehetősen hullámzóan alakult. Áprilisban csak az egyébként is az egyik legpesszimistábbnak számító ágazat, az építőipar várakozásai javultak, a többi ágazatban egyaránt mérséklődött a bizalmi index értéke a márciusi adatokhoz képest. Az iparban a visszaesést a rendelésállomány és a termelési kilátás romló megítélése okozta. A készletekről és az exportrendelésekről alkotott vélemény viszont valamivel jobb lett.

Az építőipari vállalatok hangulata – a márciusi nagyobb romlás után – áprilisban kissé jobb lett. A magasépítők kilátásai kedvezőbbek lettek, a mélyépítőké romlottak. Az építőipar egészében az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően rosszabb lett, a rendelésállományok értékelése javult, de csak hibahatáron belül. A kereskedelmi bizalmi index az év eleji javulás után áprilisban tovább csökkent. Az eladási pozíció megítélése jelentősen, a várható rendeléseké kissé kedvezőtlenebb lett. A készletszintet viszont valamivel kedvezőbbnek érezték a válaszolók. A szolgáltatói bizalmi index áprilisban visszatért a negatív tartományba. Márciushoz képest egyaránt romlott az általános üzletmenet, az elmúlt és következő időszak forgalmának megítélése.

Áprilisban a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága már fél éve erősödött, és habár egy-egy hónap javulása minimális, a bővítést tervező cégek aránya egy hajszállal már második hónapja ismét magasabb a csökkentést tervezőknél. Az egyetlen kivétel az építőipar. A javulás áprilisban a szolgáltatások kivételével minden ágazatra jellemző volt. Csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Áprilisban az üzleti szféra minden ágazatában nagy lendülettel folytatódott az áremelési törekvések fél éve tartó jelentős fékeződése.

A GKI fogyasztói bizalmi index a február-márciusi, rendkívül alacsony szintről történt emelkedést követően kis mértékben visszaesett. Az év negyedik hónapjában a lakosság saját pénzügyi helyzetét az előző hónaphoz hasonlóan értékelte. A lakosság a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzét a korábbinál kissé kedvezőbbnek, de így is igen szerénynek értékelte. A jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése áprilisban rosszabb lett, de a következő tizenkét hónapra vonatkozó vélemény kissé javult.

Némiképp optimistább képet mutat a Századvég 2023. áprilisi felmérése, ennek alapján ugyanis a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt javulást mutat. kedvezőbbé vált.

Bár a két szervezet módszertana között vannak eltérések, a Századvég  –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági indexe –19,2-ről –18,2-re javult, a vállalati mutató értéke pedig –15,2-ről –13,2-re módosult. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz–ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg.

Forrás: Századvég

A pénzügyi, devizapiaci és az árupiacokon tapasztalható, az előző időszakoknál kisebb turbulenciák és csökkenő árak, továbbá az erősebb forintárfolyam egyaránt csökkentették a bizonytalanságot. Azonban a konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik csak lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció a tetőzést követően jelentősen mérséklődik, illetve az energiapiacokon megszűnik a hónapok óta tapasztalható nagyfokú bizonytalanság, és tartósan a jelenleginél alacsonyabb árak alakulnak ki.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.