Kiszámolták mennyi évente a Covinus Egyetem pénzügyi hatása

Kiszámolták mennyi évente a Covinus Egyetem pénzügyi hatása

Nagyon jelentősre értékelte a Budapesti Corvinus Egyetem által a helyi gazdaságra gyakorolt pénzügyi hatást az üzleti oktatás vezető nemzetközi hálózata.

A magyarországi felsőoktatási intézmények közül egyedüliként, ismét nemzetközi Business School Impact System (BSIS) minősítéssel ismerték el a Budapesti Corvinus Egyetem hozzájárulását a helyi és regionális gazdasági-társadalmi fejlődéshez. A vizsgálat során az intézmény hatását hét területen elemzik: pénzügyi, oktatási, üzletfejlesztési, szellemi, társadalmi, továbbá a régió imázsára, valamint az iskola regionális ökoszisztémájára gyakorolt hatás.

Jelenleg 19 országból összesen 62 felsőoktatási intézmény rendelkezik a határozott időre szóló hatástanúsítvánnyal, köztük a svájci St. Gallen-i Egyetem vagy a holland Erasmus Egyetem Rotterdam School of Management intézménye is. A Budapesti Corvinus Egyetem az első olyan intézmények egyike volt, amelyik vállalta azt, hogy megméretteti magát az eljárásban, és 2014, majd 2018 után idén harmadjára is megszerezte a minősítést.

Büszkeség számomra ilyen átfogó és strukturált módon látni eredményeinket. A BSIS-jelentés leszögezte: a Corvinus Egyetemen végzettek munkaerőpiaci esélyei kiválóak az intézmény elismertségének és magyarországi vezető pozíciójának köszönhetően. A dokumentum azt is kiemelte: a magyar tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felsővezetőinek nagy része itt végzett, tehát a Corvinus kiváló karrierperspektívát nyújt. Mindezek jól mutatják egyetemünk megkerülhetetlen beágyazottságát a hazai gazdasági életbe – nyilatkozta Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke.

A BSIS jelentése kiemelte, hogy a Corvinus Egyetem alapítványi működése, az ebből következő jelentős és stabil pénzügyi háttere lehetővé teszi, hogy az egyetem hosszú távra tervezzen, és stratégiáját megvalósítsa.

A szóban forgó dokumentum szerint az egyetem tekintélyes gazdasági értékteremtő erőt jelent a magyarországi felsőoktatási ágazatban.

Ehhez számszerűsítette az egyetem pénzügyi hatását, amelyet több mint 170 milliárd forintra becsült évente.

Az összeg a közvetlen (intézmény költségvetése, beruházásai) és közvetett pénzügyi hatásból (intézménnyel kapcsolatba kerülők, például diákok, hozzátartozóik, vendégprofesszorok, konferenciarésztvevők), valamint a multiplikátorhatásból (hatásszorzó) adódik össze. A Corvinus éves pénzügyi hatása így megfeleltethető egy közepes magyarországi város (pl. Szentendre vagy Jászberény) teljes lakossága által megkeresett éves jövedelemnek a magyar átlagfizetéssel számolva.

A jelentés különösen nagyra értékelte a Corvinus előrelépését a szellemi hatás terén. A legutóbbi, 2018-as BSIS-eljárás óta ötszörösére nőtt a kutatási termelékenység, de számottevően emelkedett a PhD-védések, a szerzői és társszerzői könyvek, a konferenciaelőadások száma is. A dokumentum arra is kitér, hogy a Corvinuson erősödnek a nemzetközi kutatási együttműködések, a kutatási rendezvények láthatóbbakká válnak, és egyre több embert vonzanak – jelentette ki Takáts Előd, a Corvinus rektora.

A 2013-ban létrehozott BSIS-rendszert az Európai Unió által támogatott, nemzetközi üzleti iskolai akkreditációs testület, az EFMD (European Foundation for Management Development) egy évtizede működteti, a FNEGE (a francia Nemzeti Üzleti Oktatás Vezetéséért Egyesület) szervezettel együttműködésben. A BSIS-minősítést az EFMD tagjai szerezhetik meg, célja annak meghatározása, hogy egy iskola milyen mértékben hat a helyi környezetére. A Corvinus 2023-as BSIS-jelentése az egyetem honlapján teljes egészében elolvasható. 

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

A görög Olympiakosz elleni Konferencia-liga playoff jelentette a végállomás a Ferencváros labdarúgócsapata számára, miután az athéni meccs utána a Groupama Arénában rendezett visszavágón is 1-0-ás vereséget szenvedett.