Versenyt torzító horgász nagykereskedő akadt horogra a GVH vizsgálatán

Versenyt torzító horgász nagykereskedő akadt horogra a GVH vizsgálatán

A Gazdasági Versenyhivatal a horgászcikk-nagykereskedelem meghatározó szereplőjénél állapított meg versenykorlátozó magatartást, és szabott ki 27 millió forintos bírságot.

A nemzeti versenyhatóság 2021 nyarán indított eljárást a Top-Fish 2001 Kft.-vel szemben, amely az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán: többek között olyan márkák forgalmazója, mint a NEVIS, SPOR, STÉG, vagy a prémium kategóriába sorolható Van Den Eynde.

A Gazdasági Versenyhivatal nemrég lezárult eljárásának jelentőségét mutatja, hogy a horgászat az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, és mára már az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység hazánkban. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kimutatása szerint évről-évre jelentős mértékben növekszik a regisztrált horgászok létszáma, ma már a teljes lakosság több mint hét százaléka rendelkezik horgászengedéllyel. A GVH eljárása és döntése tehát elsősorban a több százezer aktív horgász érdekeit védi.

A vizsgálat feltárta, hogy a Top-Fish 2001 Kft. jogsértően határozta meg a kiskereskedők felé a termékpalettájának legalacsonyabb fogyasztói árait. Az általa „ajánlott” viszonteladói árainak betartását ugyanis folyamatosan ellenőrizte, a megszegőket – vagyis azokat a boltokat, amelyek a megadottnál olcsóbban árusították a termékeket weboldalukon – pedig a beszállítás felfüggesztésével fenyegette. A viszonteladó kiskereskedők akciót, árleszállítást sem tarthattak a céggel való egyeztetés nélkül.

A továbbeladási árak meghatározása a versenyt legsúlyosabban veszélyeztető jogsértések közé tartozik, ugyanis a fogyasztók magasabb árakkal szembesülhetnek annál, mintha tiszta verseny érvényesülhetne a kiskereskedők között.

A horgászcikk-nagykereskedő így mind a hazai versenytörvényt, mind az uniós versenyszabályozást megsértette a horgászboltok árazási szabadságának korlátozásával. A GVH az eljárását kettős – hazai és uniós – jogalapon folytatta le, melyre a hatályos jogszabályok lehetőséget adnak.

A cég az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal, a jogsértést elismerte, önként bizonyítékokat szolgáltatott, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és belső vállalati program bevezetését vállalta a jövőbeli, hasonló törvénysértések elkerülésére érdekében. Az együttműködési lehetőségek igénybevételével a Top-Fish 2001 Kft. jelentősen tudta mérsékelni a kiszabott versenyfelügyeleti bírságot, amelyet a GVH Versenytanácsa végül 27 millió forintban állapított meg.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.