Gazdaság

A FED elnöke bizakodva tekint az amerikai gazdaság jövőjére

Az ipari termelési index áprilisban 0,8%-kal csökkent az egy hónappal korábbihoz és 3%-kal az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban az építőipari termelési index az egy évvel korábbihoz képest 22,1%-kal nőtt. Az amerikai központi bank (Fed) 1,00-ről 1,25 százalékra emelte a kamatot.   Hullámzó euró- és dollárárfolyam EURHUF: A forint a hét elején erősödött, és szerda délután elérte a 305,7 HUF/EUR körüli szintet. Ez 2016 novembere óta a legerősebb árfolyam. Csütörtök folyamán a közép-európai valutákra erős gyengítő nyomás nehezedett, 15 óra körül a forint visszatért a 308 forint/euró sávba. USDHUF: A forint az amerikai dollárral szemben a hét első felében 273,5 HUF/USD szintig erősödött. Szerdán tovább folytatódott a folyamat, egészen 270,6 HUF/USD értékig, 2016 májusa óta a legmagasabbra emelkedett a forint árfolyama. Ez a főbb piacok napi eseményeire adott reakció következménye, mert a dollár gyengült az amerikai gazdaság gyenge májusi makrogazdasági adatai miatt. Szerda este a Fed ülése segített, hogy a dollár elsimítsa ezeket a veszteségeket. Csütörtökön már a forint gyengült a dollárral szemben, késő délután elérte a 276 HUF/USD szintet. Kamatemelés az Egyesült Államokban A többségi várakozásoknak megfelelően a Fed szerdai ülésén 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatokat, és bejelentette, hogy még idén elkezdi az elmúlt években a mennyiségi lazítás programja keretében vásárolt kötvényállomány értékesítését. E portfólió értéke jelenleg 4,2 billió dollár, az „eszközök leolvasztásának” tempója pedig a gazdaság fejlődésétől függ. A Fed elnöke, J. Yellen sajtótájékoztatóján bizalmát fejezte ki az amerikai gazdaság jelenlegi fejlődése iránt, amely, szavai szerint, továbbra is alapot adhat a kamatok növelésére. Yellen szerint a Fednek idén még egyszer emelnie kellene a kamatokat. Az infláció májusban 2% alá csökkent, de a célszámtól való elmaradást a Fed csak átmeneti jelenségnek tartja. „Szerintünk a Fednek egyelőre nincs oka aggodalomra az infláció alakulása miatt, ugyanis az előző öt hónapban (decembertől áprilisig), éves növekedési dinamikája meghaladta a célküszöböt, és a gazdaság a munkaerő-piaccal együtt továbbra is a stabil növekedés állapotában marad.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Gyengült a brit vezetés pozíciója a Brexit-tárgyalások előtt

A pénteki napon jelentették be a brit alsóházi választások eredményét. Theresa May terve, hogy megerősítse pozícióját az Európai Unió és Nagy-Britannia - a Brexit utáni - jövőbeni együttműködési tárgyalásaihoz, kudarcot vallott. Noha a Konzervatív Párt megnyerte a brit választásokat, a többséget elvesztette a parlamentben. Ez mindenképpen rossz hír a miniszterelnök számára, akinek lehet, hogy a lemondást is fontolóra kell vennie. Ez az Európai Unióra nézve negatív (mivel nehéz megjósolni a brit politikai szituációt), és pozitív változással is járhat, mivel Theresa Maynek korábban nem volt problémája a „hard Brexittel“, azaz az Egyesült Királyság és az EU teljes különválásával. Most feltehetőleg a többség nélkül a tárgyalások során pozíciója gyengébb lesz, míg az Európai Unióé erősödni fog. Az eredménynek köszönhetően a brit font elindult lefelé, és az elemzők nem is látnak sok esélyt a javulásra. „A magyar gazdaságra azonban valószínűleg nem lesz számottevő hatása, de a forint erősödött a fonttal szemben, pénteken 9 óra előtt 350 forinton állt a brit fizetőeszköz árfolyama a következő napokban pedig további felértékelődés várható.“ – mondta Miroslav Novak, az AKCENTA CZ szakértője. Hosszútávon fontos lesz, hogy a további tárgyalások hogyan befolyásolják a gazdasági helyzetet és stabilitást.

A Parlament megszavazta az új TAO-törvényt

A röplabdával bővül a hazai látvány-csapatsportok köre a társasági és az osztalékadóról szóló törvény keddi módosítása értelmében, így a sportág bekerül a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatások (TAO) rendszerébe. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a vonatkozó törvényjavaslatot. A TAO 2011 óta működik az Európai Bizottság jóváhagyásával, a most elfogadott módosítással a röplabda bekerül abba a körbe, amelyet eddig a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong alkotott. „Történelmi lehetőséget kapott most a sportágunk, amire már nagyon régóta vártunk. Köszönjük szépen a bizalmat és igyekszünk a lehető legjobban kihasználni, hogy a látványsportágak közé kerülhettünk” – nyilatkozta a döntés után Ludvig Zsolt főtitkár, aki a helyszínen tekintette meg a szavazást. „A teremröplabda mellett ez a strandröplabda számára is egy óriási előrelépési lehetőség, hiszen mind az utánpótlásba, mind pedig az infrastruktúra fejlesztésbe olyan összegek áramolhatnak be, amellyel idehaza is olyan rangot vívhat ki a szakág, mint amilyet a világ más tájain is kiharcolt már magának” – ezt már dr. Bánki Ágnes, az MRSZ Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottságának elnöke tette hozzá, aki ugyancsak a Parlamentből követte az eseményeket. „A röplabda sportág mind szakmai eredményei, mind népszerűsége, nézőszáma alapján eljutott arra a szintre, hogy a látvány-csapatsportok közé sorolják be” – mondta el erről Szabó Tünde államtitkár az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy a röplabda a 16 kiemelt sportág egyikeként, az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektetve jutott el oda, hogy ma már 210 klub keretei között van lehetőség a sportág gyakorlására. Emellett több mint 1200 iskolai röplabdacsapat működik országszerte, amelyek mintegy 14 és fél ezer gyermeknek biztosítanak lehetőséget a rendszeres sportolásra. Az utánpótlás-nevelés sikerei mellett a női válogatott és a klubcsapatok eredményei is jelentős fejlődést mutatnak mind a kiemelt bajnoki mérkőzéseket, mind a nemzetközi kupameccseket tekintve. A női röplabda-válogatott szerepelt a 2015-ös Európa-bajnokságon, illetve kijutott a 2017-es Európa-bajnokságra is. „A törvénymódosítás azzal, hogy a látvány-csapatsportok közé helyezi be a röplabdát, ezt a fejlődési folyamatot kívánja támogatni, hiszen a sportág bebizonyította, hogy immár helye van a látvány-csapatsportágak között” – fogalmazott a sportállamtitkár, aki szerint a TAO-rendszer hatékony működésének nemzetközi visszaigazolása, hogy az Európai Bizottság újabb hat évig folytathatónak ítélte ezt a sportfinanszírozási rendszert, amely így 2023. június 30-ig biztosít tervezhető, kiszámítható jövőt a sport területén.

Tisztújítás az MKT IB-nél

Június 10-én tisztújítás zajlott a Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságánál. A szervezet országos elnökének Németh Pétert választották. Az alelnökök Bencsik Ildikó, Bökény Gergely, Cseszlai Róbert és Csontos Bence lettek. Az új elnökséget - a közgyűés elején elfogadott új Szervezeti és Működési Szabályzat rendelkezései szerint - két évre választották.  

Elmarad az idei FIKOT

A Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottságának tájékoztatása szerint a tervezett budapesti helyszín körüli bizonytalanságok miatt elmarad a június 10-11-re tervezett Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója (FIKOT).

2019-ig változatlanok maradhatnak a hitelkamatok

A kiskereskedelem bevétele márciusban 3,3 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta a hitelkamatokat.   Alacsony a forint változékonysága A forint euróval szembeni változékonysága ezen a héten alacsony volt. A hét első felében túlnyomórészt a 307,9 – 308,9 HUF/EUR árfolyam sávban folyt a kereskedés. Szerdán a forint kissé erősödött a 306,8 HUF/EUR szintre, nyereségének egy részét megtartotta csütörtökig is, amikor a délután folyamán (15 óra körül) 307,6 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték. „A forint-amerikai dollár valutapáron sem láttunk jelentősebb ingadozást az elmúlt napokban. A forintnak sikerült valamelyest bővítenie előző heti nyereségét, és hétfőtől csütörtök délutánig többnyire a 273,5-276,5 HUF/USD árfolyam sávban mozgott. „ – mondta az AKCENTA CZ szakértője.   Változatlanok a hitelkamatok Az MNB keddi ülésén úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a kamatokat. A fő hitelkamatláb továbbra is 0,9% maradt, a megállapított betéti kamatláb -0,5 %, negatív tartományban, a lombard hitelek ügyleti kamata továbbra is 0,9%. Nagy Márton, az MNB alelnöke kijelentette, hogy a kamatlábak a jelenlegi szinten maradhatnak 2019-ig, esetleg még tovább is, 2020-ig, amennyiben szükséges. Nagy azt is kijelentette, hogy az inflációs várakozások a gazdaságban viszonylag alacsony szinten vannak, az erős bérnövekedési várakozások ellenére. Az alelnök arra is rámutatott, hogy az MNB a kamatcsatorna révén megcélzott monetáris politika keretében nem csak a fő hitelkamatra irányítja figyelmét, hanem a monetáris kondíciók átfogó fejlődését is figyelemmel kíséri, amelyek magukban foglalják a bankközi kamatokat, az államkötvények rövid távú hozamait, és az implikált határidős forinthozamokat. Nagy felhívta a figyelmet arra is, hogy az MNB az elmúlt néhány negyedévben a letéti eszközből mintegy 300-400 milliárd forintot kiszorított a pénzügyi piacokra, aminek köszönhetően a piaci árakból de facto eltűnt az az elvárás, hogy a BUBOR árfolyamai egy éven belül növekedést mutathatnak.

Pozitívak a hazai gazdasági eredmények

A bruttó hazai termék az első negyedévben 4,1%-os többletet mutat az előző év azonos időszakához képest. Ezen a héten a forint erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben is. Magyarország államadóssága az első negyedévben elérte a GDP 74,6%-át.   Erősödött a forint a héten A forint az euróhoz képest a hét elején erősödő tendenciát mutatott, kedden azonban elveszítette az új többletet. A következő napokban ez a forgatókönyv megismétlődött, szerdán újra erősödött a forint a 308,6 HUF/EUR árfolyam szintig, de csütörtök délutántól kezdve (14:00 körül) visszatért a 310,2 HUF/EUR szint közelébe. A forint a héten jelentősen erősödött az amerikai dollárral szemben is. Ezt különösen segítette az euró-dollár deviza pár alakulása, ami a dollár gyors gyengülését hozta az euróval szemben. A forint a hétfői kereskedés során a 282,8 HUF/USD szint közelébe került, szerdán késő délután 276,8 HUF/USD árfolyam szinten állt, így elérte a 2016 novembere óta mért legerősebb értéket. Csütörtökön e nyereség enyhén módosult, és délután visszatért az árfolyam a 278,8 HUF/USD szintre. Az elmúlt napok mögött - az EUR/USD árfolyam tekintetében - valószínűleg az európai gazdaság további fejlődésével kapcsolatos pozitív várakozások álltak, ehhez társult a bizonytalanság, hogy az amerikai központi bank (Fed) júniusi ülésen emeli-e a kamatlábat. A dollár gyengüléséhez hozzájárultak Donald Trump politikai botrányai is, aki állítólag a korábbi FBI főnöktől, James Comey-tól azt kérte, hogy állítsa le a Fehér Ház egykori biztonsági tanácsadója, Michael Flynn orosz kapcsolatai miatt indított vizsgálatot. Pozitívak a negyedéves, hazai gazdasági eredmények A magyar gazdaság növekedése az első negyedévben az előzetes becslések alapján 4,1% volt éves szinten. Negyedéves összehasonlításban a növekedési ráta 1,3%. „A növekedés két fő húzóereje az előzetes számok alapján az ipar és a magánszektor szolgáltatásai. A részletes szerkezetről június elején tudunk meg többet, azonban már most nagyon pozitívan értékelhetők az első negyedév számai.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. Az eredmény meghaladta a várakozások többségét (3,5% az előző év azonos időszakához képest), és 2014 második negyedéve óta ez a legjobb teljesítmény, egyúttal a leggyorsabb növekedés 2006 első negyedéve óta.

Lassul az infláció, továbbra is az MNB célkitűzése alatt marad

A kereskedelmi mérleg márciusban 956 millió euró többletet mutatott. A fogyasztói árindex áprilisban 2,2 %-kal növekedett. Az építőipari termelés volumene márciusban 33,3 % -kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest.   A választás a forintnak kedvezett, érezhető hatása azonban még nincs  A forint az euróhoz képest a hét első felében kismértékű ingadozást mutatott mindkét irányban, főleg a 311-312 HUF/EUR sávban mozgott. Szerdán a forintnak sikerült a 310,4 HUF/EUR szintre emelkedni, csütörtökön pedig még kismértékben nőtt a nyeresége, 310,1 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték, így az elmúlt hónapok legerősebb értékeit hozta. Habár a vasárnapi franciaországi választások eredménye a forintnak kedvezett, mégsem volt jelentősebb közvetlen befolyása árfolyamára. Emmanuel Macron győzelmének köszönhetően a közép-európai piacokon érezhető volt a megkönnyebbülés a befektetők részéről. Le Pen győzelmének Európa stabilitására és egységére nézve ijesztő forgatókönyve ugyanis szerencsére nem vált valóra.  A HUF/USD árfolyam alakulását a fő devizapárral kapcsolatos események befolyásolták, a dollár egész héten erősödött. A forint veszteségei ennek hatására kedd délutánra elérték a  286,8 HUF/USD szintet. Csütörtök délelőttig a forint kissé korrigálta a veszteségeket és 15.00 óra körül a kereskedés 285,7 HUF/USD árfolyamon folyt.   Beigazolódtak az előzetes feltevések A várakozásoknak megfelelően Emmanuel Macron vasárnap megnyerte a francia elnökválasztást. A második fordulóban megszerezte a szavazatok kétharmadát, tehát erős fölénnyel győzte le sok vitát kiváltó ellenfelét, Marine Le Pen-t. _„_A választások a várakozásoknak megfelelően alakultak, ezt a piac nagyrészt már beárazta. Végül nem láthattunk hevesebb reakciókat a piacokon.„ – mondta az AKCENTA CZ szakértője.   Lassulni látszik az infláció Az éves infláció a márciusi 2,7 %-ról áprilisban 2,2 %-ra lassult, így továbbra is az MNB 3%-os inflációs célkitűzése alatt marad. Azonban a következő hónapokra nézve nem valószínű, hogy a fogyasztói árak növekedése tovább lassul. A belföldi kereslet ugyanis erős marad, ezt támasztják alá a kiskereskedelmi forgalom legutóbbi statisztikái is, és a munkanélküliség csökkenése 4,5 %-ra.

Változatlan marad a jegybanki alapkamat

Az MNB változatlanul hagyta a 0,9 %-os kamatot. A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 0,8 %-kal növekedett.   A hét végére megerősödött a forint A forint ezen a héten gyengült az euróval szemben, azonban korrigálni tudta a veszteségeket. Az üzletkötések a hét folyamán a 310,5 – 313 HUF/EUR árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 17 óra körül a forintot 311,7 HUF/EUR szinten jegyezték. A hét elején nem történt érdemi változás a HUF/USD devizapár körül. Kedden az esti órákban a forint 284,3 HUF/USD árfolyam szintre erősödött, azután szerdán visszatért az eredeti értékekhez. Csütörtök délután az árfolyam 286,7 HUF/USD érték körül mozgott. Idegesség a piacokon: Le Pen továbbjutott Már túl vagyunk a francia elnökválasztás első fordulóján. Marine Le Pen bejutása a második fordulóba komoly aggodalomra ad okot a piacokon, és ha előnye növekszik Macron-nal szemben, nagy a valószínűsége a piacok növekvő változékonyságának.   Továbbra is változatlanok maradtak a hitelkamatok Az MNB keddi ülésén változatlanul hagyta a hitelkamatokat. A fő hitelkamatláb továbbra is 0,9% maradt, a megállapított betéti kamatláb -0,05 % negatív tartományban, a lombard hitelek ügyleti kamata továbbra is 0,9%. A nem-konvencionális monetáris eszközök vonatkozásában az MNB „újabb” - 2016 júliusa óta bevezetett - kedvelt eszközével, a jegybank három hónapos betéteinek plafonjával kapcsolatban legkorábban a júniusi ülésen várható további változás, mivel a bank negyedévente szavaz a plafon mértékéről. Ezen eszköz paraméterei utoljára márciusban változtak, amikor a maximálisan letétbe helyezhető eszközök nagysága 500 milliárd forintra csökkent a második negyedév végéig. Az MNB kedden azt nyilatkozta, hogy a betéti eszközre vonatkozó plafon a monetáris politika súlyponti eszköze. Hozzátette, hogy továbbra is tervezi a monetáris feltételek lazítását, valamint a gazdasági fejlődés támogatását a piaci kamatlábakra gyakorolt lefelé irányuló nyomás segítségével.

Változékony a forint árfolyama a dollárral szemben

A termelői árindex (PPI) márciusban stagnált, azonban 3,1%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A harmonizált infláció az euróövezetben márciusban 0,8 %-kal növekedett, ez 1,5 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest. A kereskedelmi mérleg az eurózónában februárban 19,2 milliárd euró többletet mutatott.   Változékony a forint árfolyama a dollárral szemben Az utóbbi napokban a HUF/EUR devizapárban a forintnak sikerült megtörnie az elmúlt hetek gyengülő tendenciáit. Míg hónap elején a forint a 309 HUF/EUR határ közelében mozgott, ezen a héten az árfolyam nem ért a 312 HUF/EUR határ alá, és az üzletkötések a 312,1 – 313,6 HUF/EUR sávban stabilizálódtak. A forint alakulása az amerikai dollárral szemben lényegesen változékonyabb volt. Ennek oka mindenekelőtt az euró-dollár árfolyam nagyobb ingadozása volt, amelyet egyebek mellett az előrehozott brit választások híre okozott (ami meglehetősen nagy meglepetés, hiszen May miniszterelnök egy hónapja még kizárta ezt a lehetőséget). Egyre nagyobb a bizonytalanság a közelgő francia elnökválasztás első fordulója körül is, amelyre vasárnap kerül sor. A forint az új hetet kismértékben a 294 HUF/USD árfolyam határ fölött kezdte és csütörtök délig 290,2 HUF/USD körüli értékekre erősödött. A délutáni órákban kissé korrigálta a nyereséget és 15.00 óra körül 291,7 HUF/USD árfolyam magasságában jegyezték.   A választásoktól függ az árfolyam Az árfolyam alakulása szempontjából az elkövetkező napokban és hetekben döntő fontosságúak lesznek az európai választások. A francia elnökválasztás esetében tanúi lehetünk a négy fő jelölt egyre kiegyensúlyozottabb helyzetének. Ezzel növekszik annak a forgatókönyvnek a valószínűsége, amelytől a piacok tartanak, hogy a második fordulóba egyetlen centrista jelölt sem jut be. Ha ez bekövetkezik, a szavazóknak a szélsőjobboldali Marine Le Pen, vagy a szélsőbaloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon között kell majd választaniuk. „E két jelölt növekvő előnyének esetében a forint gyengülő nyomásnak lenne kitéve. Azonban ha a vezetésbe a „közép áramlatainak” vezetői kerülnének, az nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolni fogja a francia elnökválasztást.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője.

Csökken a nettó külföldi befektetések mértéke hazánkban

A PMI index a termelői ágazatban márciusban 59,5 pontról 56 pontra csökkent. A kiskereskedelmi forgalom volumene februárban 1,2 %-kal növekedett. Az ipari termelési index februárban 2,7%-kal növekedett, ez 3,4 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest.   Enyhe mozgás figyelhető meg a HUF/USD árfolyam tekintetében a héten A forint az euróhoz képest a hét első felében először 308,0 HUF/EUR árfolyam szintre erősödött. Kedd délután irányt változtatott, és csütörtök délelőtt 310,3 HUF/EUR árfolyam szintre gyengült. A piacon folyó kereskedés végül csütörtök délutánra enyhébb korrekciót hozott, és a forint visszatért a 309,5 HUF/EUR körüli szintre. A forint-amerikai dollár devizapár mindkét irányban enyhe mozgást produkált. Az üzletkötések a hét folyamán a 288,9 – 291,6 HUF/USD árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 15 óra körül a forintot 290,5 HUF/USD szinten jegyezték. Az árfolyam viszonylag békés alakulását a fő piacokon uralkodó helyzet segítette, ahol az elmúlt napokban alacsony változékonyságnak lehettünk tanúi. A mai napon még az amerikai munkaerőpiaccal kapcsolatos adatokra lehet számítani, ami az euró-dollár devizapárt magához térítheti, és így „életre kelne” a HUF/USD árfolyam is.   Csökken a nettó külföldi befektetések mértéke A nettó külföldi befektetések a magyar gazdaságban az elmúlt évben a GDP 5,4% -ára csökkentek, ennek oka nyilvánvalóan az Európai Uniós forrásokból érkező átutalások elmaradása. „A csökkenés ellenére ez az egyik legjobb eredmény az EU-országokban, ahol a nettó külföldi befektetések részesedése átlagosan a GDP 2,8% -át teszi ki.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője. A folyó fizetési mérleg 2016-ban 5%-os többletet ért el a GDP-hez viszonyítva, aminek fő forrása pedig a kereskedelmi mérleg rekord magas többlete, amely a GDP 10%-át teszi ki. A külkereskedelmi mérleg szufficite elsősorban a csökkenő behozatal miatt emelkedett - a behozatal csökkenésében negatívan tükröződik a külföldi beruházások fent említett alacsonyabb szintje is. A kereskedelmi többlet jelentősen meghaladta a régió más országaiban - a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Lengyelországban - kimutatott értéket. Nagy kereskedelmi szufficitet produkált a szolgáltatási szektor, amelyet a magyar turizmus iránt megnövekedett érdeklődés támogat.

A forint teljesített a leggyengébben a közép-európai régióban

A bruttó hazai termék a 4. negyedévben 0,4 %-kal nőtt, 1,6 % -kal haladta meg az előző év azonos időszakának eredményeit. A fogyasztói árindex januárban 2,9 % -kal növekedett.   A forint teljesít a leggyengébben a régióban Az elmúlt napokban a közép-európai régióban a forint a leginkább gyengülő valuta. Szerdán áttörte a 310 HUF/EUR árfolyam határt, és csütörtök délután a 311 HUF/EUR árfolyam szint körüli értékre gyengült. Jelenleg a leggyengébb január vége óta. Nagyobb veszteségeket szenvedett el az amerikai dollárral szemben is. A HUF/USD árfolyampáron azonban nem csak a forint gyengülése látszik, hanem a dollár megerősödése is a főbb piacokon. Annak a valószínűsége, hogy az amerikai jegybank (Fed) már a márciusi ülésén a jövő héten: március 14-15.- emeli a kamatokat, tovább nőtt az amerikai piac nagyon jó adatai miatt. Erősödött a kereslet a dollár alapú eszközök iránt is.   Döntött az Európai Központi Bank A héten a legfontosabb esemény az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki ülése volt. Az EKB a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a kamatszintet. Az eszközbeszerzések havi mennyisége a mennyiségi lazítások programja (QE program) révén március végéig 80 milliárd euró marad. 2017 áprilisától az eszközbeszerzések 60 milliárd eurós havi volumene folytatódik legalább 2017 decemberének végéig. Az EKB készen áll arra, hogy szükség esetén meghosszabbítsa a QE program érvényességét, sőt, növelje a beszerzendő eszközök volumenét. Az irányadó refinanszírozási műveletek árfolyamai, a Lombard hitelezési és az aktív oldali rendelkezésre állás a 0,00%, 0,25% és -0,40% szinten marad. Az EKB közölte, nem hosszabbítja meg a hosszú távú refinanszírozási műveletek TLTRO programját a bankszektorban. Az EKB jelenlegi "tétlensége" a monetáris politika változásait tekintve az AKCENTA CZ szerint nem túlzottan meglepő. „Az európai választások közeledtével viszonylag erős a bizonytalanság az európai piacokon, és az EKB szempontjából nem lenne értelme bármilyen változással tovább erősíteni e bizonytalanságot. A következő néhány hónapban tehát azt várhatjuk, hogy az EKB továbbra is eddigi politikáját folytatja.”-vélekedik az Akcenta CZ szakértője.

Hullámvasúton a forint

A beruházások volumene a magyar gazdaságban 2016 negyedik negyedévében 24%-kal csökkent. A termelői árindex januárban 2,2%-kal növekedett. A Beszerzési Menedzser index a termelő ágazatban januárban 57 pontról 59,5 pontra nőtt.   Hullámvasúton a forint A forint alakulása az euróval szemben ezen a héten egy hullámvasútra emlékeztetett. A hazai deviza az elmúlt napokban inkább erősödő tendenciát mutatott, azonban az újonnan megszerzett nyereséget azután rendre el is vesztette. A kereskedés a 307,2 – 308,5 HUF/EUR sávban folyt, csütörtök délután pedig a forint a 308,2 HUF/EUR szint közelében mozgott. A hét elején a forint az amerikai dollárral szemben a 289,2 HUF/USD szinthez mért nyereséget könyvelhetett el. Ez a főbb piacokon gyengülő dollárra vezethető vissza, amelynek oka az Egyesült Államokból érkező gyengébb adatokban keresendő. A dollárnak ezt követően a keddi nap folyamán sikerült a maga javára fordítania a befektetői hangulatot, és a forinttal szemben egészen csütörtök délutánig (14 óráig) erősödött, amikor 293,1 HUF/USD árfolyam körül jegyezték.   A hitelkamatok hosszabb ideig változatlanok maradnak Az MNB keddi ülésén úgy határozott, hogy változatlanul hagyja a hitelkamatokat. Így a fő hitelkamatláb továbbra is 0,9% marad, a negatív tartományban megállapított betéti kamatláb -0,05%, a lombard hitelek ügyleti kamata - a fedezettel biztosított hitelek kamata - továbbra is 0,9%. Az MNB a Monetáris Tanács ülése után megerősítette a monetáris politika irányítását érintő álláspontját, amelyet már több hónapja ismétel: „A hitelkamatok hosszabb ideig a jelenlegi szinten maradnak, és ha szükséges, az MNB a monetáris politika további lazítása érdekében a hagyományostól eltérő intézkedéseket fog alkalmazni“. Az MNB legfontosabb, a hagyományostól eltérő eszköze az elmúlt háromnegyed évben azon betétek kiszorítása volt, amelyeket a kereskedelmi bankok helyeztek el az MNB-nél, 3 hónapos betéti eszközként. „Tekintettel a fokozatosan gyorsuló inflációra, a bankközi piac csökkenő kamatlábaira, és a magyar gazdaság viszonylag egészséges állapotára, nem valószínű, hogy az MNB a belátható jövőben bármit is jelentősen meg akarna változtatni a monetáris politika tekintetében.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője.

Fokozódik a feszültség az európai választások miatt - Az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentése

A kiskereskedelmi forgalom volumene decemberben +2,8 %-kal növekedett. Az átlagos nominális bruttó bér 2016 decemberében elérte a 263 200 Ft-ot.   Hullámzó az árfolyam a héten mind az euró, mind a dollár tekintetében
A forint az euróval szemben a hét első felében erősödött, és kedden elérte a 306,7 HUF/EUR szintet. A hét második fele a korrekció jegyében telt, amikor a forint új nyeresége eltűnt, és csütörtökön délután (14 órakor) 307,8 HUF/EUR szinten jegyezték.
A forint-amerikai dollár árfolyampár alakulása ellenkező forgatókönyv szerint zajlott. A dollár a főbb piacokon egészen szerdáig erősödött, amire a HUF/USD árfolyampár a forint gyengülésével válaszolt. Szerdán az árfolyam elérte a 293 HUF/USD szintet. Szerda délután óta a dollár távolodni kezdett az erősebb értékektől, és csütörtök délutánra visszatért 290,4 HUF/USD szintre.   Fokozódó feszültség az európai választások miatt
Az európai választások közeledtével a bizonytalanság fokozódik a piacokon, amelynek oka elsősorban a növekvő nacionalista erők okozta félelem a politikai színtéren. A figyelem különösen a Franciaországban és Németországban közelgő parlamenti választásokra és elnökválasztásra irányul. „A gazdasági nyitottság és kereskedelmi kapcsolatok vonatkozásában a közép-európai országok azon államok közé tartoznak, amelyeket a piacok bizonytalansága a legsúlyosabban érint, illetve e régiók valutái erős eladási nyomásnak lehetnek kitéve.” – vélekedett az AKCENTA CZ szakértője. Ezen túlmenően a magyar forint a korábbi időszakban (amikor az euróövezet és Európa gazdasági és politikai problémákkal szembesült) jelentős gyengülő tendenciát mutatott. Ez újabb oka annak, hogy a forint a közelgő választások okozta érzékenységgel összefüggő elemzésekben rendre legelöl szerepel.   Növekvő reálbérek
Az átlagos reálbérek növekedési üteme az élénkülő infláció eredményeként decemberben 5,4%-os növekedési értékre lassult. A magánszektorban a reálbérek évközi növekedése 4,1% volt, a közszférában a munkavállalói bérek 6,6%-kal növekedtek. Összességében 2016-ban a bérnövekedés elérte a 7,3%,-ot, ami a legerősebb növekedés az elmúlt 13 évben.

Minden befektetői szem az Amerikai Egyesült Államokra irányul - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A munkanélküliségi ráta decemberben 4,4 % volt. A termelői árindex decemberben 0,5%-al növekedett. A PMI index a termelő ágazatban januárban 52,2 pontról 56,5 pontra csökkent. A kereskedelmi mérleg novemberben 878 millió euró többletet mutatott.   Ingadozott a héten az euró-dollár árfolyam A forint az euróval szemben 311,5 HUF/EUR szint körül kezdte a hetet. Ingadozó alakulása ellenére a napok előrehaladtával nyereségre váltott, csütörtökön délután már 308,5 HUF/EUR árfolyamon folyt a kereskedés a piacon. A forint ezen a héten hasonló, erősödő hullámot lovagolt meg, mint közép-európai társa, a lengyel zloty.
A forint alakulása az amerikai dollárral szemben lényegesen változékonyabb volt, ezt elsősorban az euró- dollár árfolyam nagyobb ingadozása okozta.  A főbb piacokat a hét elején idegesség jellemezte, elsősorban D. Trump elnök és az általa bevezetett bevándorlási szigorítások, valamint egy sor ellentmondásos nyilatkozata miatt. Szerda este a Fed vitte a prímet, amikor ülésén védekező álláspontra helyezkedett, ezzel további veszteségeket okozva a dollárnak. Hétfőn a forint előbb 292,5 HUF/USD árfolyamra gyengült, délután azonban megfordult a trend, és a hét hátralévő részében erősebb értékek felé mozdult el. Csütörtök délután 14 óra körül 285,5 HUF/USD szinten mozgott.   A Fed nem okozott nagy meglepetéseket a monetáris politika irányvonalában A befektetők figyelme ezen a héten az amerikai központi bank (Fed) szerdai ülésére irányult. A Fed nem nagyon lepte meg a piacokat, ill. a monetáris politika prioritásait változatlanul hagyta, ám kissé zavarba ejtőnek tűnhet a gazdaság értékelésével kapcsolatos tartózkodó álláspontja és a monetáris kondíciók szigorításának szükségessége. A kamatok változatlanul maradtak, a fő hitelkamatláb továbbra is a 0,5 – 0,75% tartományban helyezkedik el.    A Fed az amerikai gazdaság kilátásain sem változtatott. J. Yellen jegybanki elnök szavai szerint a Fed megvárja, hogyan alakulnak menet közben D. Trump gazdasági tervei. Yellen azt is kijelentette, hogy az amerikai gazdaságban az utolsó decemberi ülés óta folytatódik a lassú és stabil élénkülés. A Fed lényegében még csak nem is jelezte, mikor következhet be a kamatlábak további emelkedése, habár a márciusi ülés tűnik a legvalószínűbb időpontnak e lépés megtételére. „Ugyanakkor egyrészt csökkent a márciusi kamatláb növekedéssel kapcsolatos piaci várakozás, amelyet a határidős szerződések árai implikálnak, másrészt pedig azt gondoljuk, hogy egy váratlan kamatemelés márciusban túlságosan nagy meglepetés lenne e piacok számára, amely aláásná a befektetői bizalmát a Fed döntéseinek érthetőségét illetően, és a pénzügyi piacokat nyilván erősen megrengetné. Véleményünk szerint egy ilyen forgatókönyv nem áll a Fed érdekében, és a monetáris csapok megszorítása valószínűleg még kitolódik.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője.

Növekvő beruházási kedv a privát szférában - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

Az ipari termelési index novemberben +0,9 % h/h és +0,6 % é/é volt. A kereskedelmi mérleg novemberben 908 millió euró többletet mutatott.
  Mérsékelt ingadozás a forint árfolyamában
A forint az euróhoz képest a hét elején meggyengült, és a veszteség fokozatosan növekedett egészen szerda délig, amikor 309,6 HUF/EUR szinten folyt a kereskedés. A délutáni órákban a piaci trend megfordult a forint javára, és csütörtök délutánra visszatért a 307,3 HUF/EUR körüli értékekre.
A HUF/USD devizapár mindkét irányban mozgott. A forint ezen a héten a leggyengébb értékeket szerda délután mutatta, amikor szorosan a 295 HUF/USD határra gyengült. „Az esti órákban megjelent a nyilvánosság előtt az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, Donald Trump, akitől azt várták, hogy legalább részben ismerteti, milyen gazdasági reformokat tervez a jövőre nézve. A piaci várakozások azonban nem teljesültek, Trump a gazdasági program helyett más témákat vett elő. A befektetők csalódottsága a gyengülő dollárban nyilvánult meg a főbb piacokon.” – tudtuk meg az AKCENTA CZ szakértőjétől. A forint a negatív hangulatnak köszönhetően a korábbi napok veszteségeit követően csütörtökön már átlendült a fekete számok sávjába. A délután folyamán a 287,5 HUF/USD szintre erősödött, és elérte az elmúlt két hónap legerősebb értékét. Növekvő beruházási kedv a privát szférában
A legújabb statisztikák szerint a magyar háztartások beruházási kedve jelentősen növekedett. Novemberben különösen érezhető volt a befektetési alapok és a nyilvánosan forgalmazott részvények iránti fokozott érdeklődés. A háztartások által favorizált befektetési alapok szerkezetét tekintve a legnagyobb érdeklődés a kötvényalapok iránt van, ezt követik a származtatott alapok, és az ún. alapok alapjai. Azonban az érdeklődés töretlen az ingatlan- és befektetési alapok iránt is. A felmérést végző magyar központi bank, az MNB szerint a háztartások azonban elsődlegesen állampapírokat vásárolnak, ill. kifejezetten az államkötvények iránt érdeklődnek. Az értékpapír tranzakciók volumene novemberben elérte a 93 milliárd forintot. A banki betétek iránti érdeklődés 2016 novemberében kismértékben csökkent, de még így is viszonylag nagy volument, 72 milliárd forintot ért el. Összességében a tranzakciók kombinált volumene (értékpapír + betétek) novemberben valamivel több mint 150 milliárd forint lett, amely a legmagasabb havi értéket jelenti az elmúlt évben.

Kedvező év elé néz a forint - Az Akcenza CZ heti devizapiaci elemzői jelentése

A munkanélküliségi ráta novemberben 4,5% volt. A termelői árindex novemberben -0,5% é/é volt. A PMI index a termelõ ágazatban decemberben 56,6 pontról 52,2 pontra csökkent.   Mérsékelten változtak az árfolyamok A forint változékonysága az euróval szemben az idei év első hetében viszonylag alacsony volt. A kereskedés túlnyomórészt a 307,5-309,6 Ft/euró sávban történt, és csütörtök délután a hazai fizetőeszközt a 308,1 HUF/EUR szint közelében jegyezték. A forint-amerikai dollár devizapár elmúlt hete érzékelhetően érdekesebb volt, ami elsősorban a főbb piacokon jelentkező ingadozásnak tudható be. A hét első felében a forint 298,2 Ft/USD szintre gyengült, szerdán megfordult a trend, és csütörtökön már érintette a 291,0 Ft/USD határt. A délutáni órákban enyhe korrekció tanúi lehettünk a piacon, és az árfolyam visszatért a 293,0 Ft/USD értékekhez. Kedvező év elé néz a forint Míg 2016 számunkra a várakozás időszaka volt - hogy mi lesz az elnökválasztás eredménye az Egyesült Államokban, hogyan változik a Fed kamatpolitikája, és hogy az EKB vajon továbbra is buzgón nyújt-e segítő kezet az euróövezet problémás országainak - most arra számítunk, hogy 2017-ben már nagyobb figyelem irányul a kockázatosabb eszközökre és az emerging markets (gyorsan növekvő piacok) országaira, mint az előző évben. Magyarország számára egyúttal döntő fontosságú, hogy a hitelminősítő intézetek tavaly módosították az ország besorolását spekulatív kategóriából befektetésre ajánlott kategóriába, így a magyar (forint alapú) állampapírokba történő befektetésekkel egy további ajtó nyílt ki. „Arra számítunk, hogy 2017 kedvező lesz a forint számára, a szolid gazdasági növekedésnek és a még mindig magas kereskedelmi mérlegtöbbletnek, valamint a magyar eszközök iránti növekvő keresletnek köszönhetően. A HUF/EUR árfolyam szerintünk 2017 közepén erősebb értékeken mozog majd, valószínűleg a 306 HUF/EUR szint körül.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője. Milyen kockázatokkal néz szembe a forint ebben az évben?   Leginkább olyan események lehetnek, amelyek hatására a feltörekvő piacokkal kapcsolatban kockázatkerülés lép fel, ide tartoznak a közép-európai országok is. Fontos szerepet játszhat a magyar kormány is, amennyiben olyan új intézkedéseket vezet be, amelyek elriaszthatják a külföldi befektetőket, és tőkekiáramlást okozhatnak. További kockázati tényező lehet az európai gazdaságok stabilitásának eszkalációja. Ami az MNB monetáris politikáját illeti, 2017-ben továbbra is lazának kellene maradnia, és a kamatlábbal csak váratlan negatív események esetén kellene mozognia. Az MNB valószínűleg a jövőben is nem hagyományos monetáris eszközöket fog alkalmazni a monetáris politika további lazítására, a 3 hónapos betéti eszközök használatát pedig valószínűleg tovább korlátozza.

Nagyot erősödött a dollár - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A forint kissé erősödött az euróval szemben, az amerikai dollárral párhuzamot vonva viszont jelentősen gyengült. Az ipari termelési index októberben +2 % h/h és -2,1 % é/é volt. Az amerikai központi bank (Fed) a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékkal, 0,5-ről 0,75 százalékra emelte a kamatot.   Rendkívül erős lett az amerikai dollár A forint árfolyam alakulása az euróval szemben a hét első felében viszonylag nyugodt volt, a kereskedés túlnyomóan a 314 HUF/EUR határ közelében zajlott. A szerdán mindkét oldalon történtek változások, és csütörtök délután a forint végül kissé erősebb értékeken mozgott, 313,1 HUF/EUR közelében. A forint-amerikai dollár devizapáron történt változások tükrözték a fő piacokon uralkodó helyzetet, ahol egészen szerda estig vártak a Fed ülésére. Utána a dollár nagy nyereségre tett szert, a forint pedig csütörtökön délután gyengült, egészen valamivel a 300 HUF/USD határ fölötti szintre. Az euróval szemben a dollár az 1,04 USD/EUR értékig erősödött, amely 2003 óta most a legmagasabb.   Milyen eredményeket hozott a Fed ülése? A Fed a várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékkal, azaz 0,5-ről 0,75 százalékra emelte a kamatot. Ugyanakkor új makrogazdasági előrejelzést is közzétett, amely 2017-ben csak alig valamivel gyorsabb gazdasági növekedéssel számol, mint 2016-ban, továbbá kissé alacsonyabb munkanélküliséggel. „A Fed elnöke, J. Yellen azonban kifejtette a legfontosabb tényezőt, amely az új előrejelzésnek sokkal optimistább kicsengést ad, ez a feltétel pedig a lazább költségvetési politika az elkövetkező években. A kormányzati képviselők változása az Egyesült Államokban a Fed várakozásai szerint, a belföldi kereslet nagyobb ösztönzését fogja eredményezni a kormány részéről” – közölte az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Yellen azonban hozzátette, hogy egy olyan helyzetben, amikor a gazdaság már a teljes foglalkoztatottság állapotában találja magát, nincs szükség további költségvetési ösztönzésre. Továbbá, abban az esetben, ha a Kongresszus valóban elfogadja majd az új, jelentős állami beruházásokat, a Fed politikája észrevehetően szigorúbb lesz. Az elnök szavaira már részben reagált is az új kamat-előrejelzés, amely gyorsabb kamatemelésekkel számol a korábbi időszakhoz képest. Például 2017-re a Fed várakozásai szerint további három körben kerül sor 25 bázispontos kamatemelésre az eddig várt két kör helyett.

Növekszik az amerikai gazdaság - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A PMI index a gyártási szektorban novemberben 57 pontról 56,6 pontra csökkent. A gyártók árindexe októberben -1,2% é/é volt. A munkanélküliség aránya októberben 4,7% volt, ez a szint rekord alacsony.  
Sokat gyengült a forint Ez a hét a forint számára nem volt kedvező. A hétfői napot a fizetőeszköz a 310 HUF/EUR szinten kezdte, ezután az árfolyamot fokozatos gyengülés kísérte. Csütörtökön a kereskedés a 313 HUF/EUR értéken folyt, a késő délutáni órákban pedig már a 314HUF/EUR szinten. A forint július óta most a leggyengébb.
A forint az amerikai dollárral szemben is gyengülő tendenciát mutatott. A hét folyamán az árfolyam a 290 – 296,6 HUF/USD sávban mozgott és csütörtökön délután 295,6 HUF/USD szinten zárt.
Növekszik az amerikai gazdaság
Ha megnézzük, hogy mi történik a világban, és milyen makroadatokat kapunk, amelyeket a héten tettek közzé, akkor az amerikai gazdaság növekedése a III. negyedévben érdekes információnak számít. Javult a GDP, ami főleg a háztartások nagyobb fogyasztásának köszönhető. Ez az eredmény rövidtávon kedvezett a dollárnak, viszont a Fed decemberi tárgyalásával kapcsolatos elvárások nem változtak. A következő érdekes statisztikai adat az ADP-tól került ki, amely szerint a novemberi amerikai foglalkoztatási változás meghaladta a várakozásokat. A kérdés az, hogy a jó novemberi eredmények megerősödnek-e a mai további munkaerőpiaci adatokkal.   Mit tervez az MNB? Az MNB alelnöke, Nagy Márton, valamint felelős ügyvezető igazgatója, Virág Barnabás, az új devizapolitikai tanulmányukban bemutatják, hogy a Bank már nem tervezi a kamatok további csökkentését.
„A központi bankárok szerint az MNB kamatpolitikája elérte határait, tehát a kamatok további csökkentésének nincs standard hatása az alapvető gazdasági törvények alapján, másrészről viszont nem kívánt hatásokat eredményezhetne” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Az MNB képviselői tanulmányukban az állítják, hogy a bankközi kamatok csökkentése segített 27 milliárd forintot megtakarítani a lakossági és a vállalati banki ügyfeleknek.

Változások várhatók a forint árfolyamain - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

Az átlagbér szeptemberben + 6,7% é/é volt. Az MNB meglepetést okozott, csökkentette kamatait.   Változások voltak és lesznek az árfolyamokon A forint az euróval szemben a hét kezdetén erősödött, egészen a 307,6 HUF/EUR határig. Szerdán a trend megfordult, így a forint veszített értékéből és a 310 HUF/EUR szinten folyt a kereskedés. A helyzet csütörtökön hasonló maradt.  Az amerikai dollárral szemben a hét első felében a forint a 290 HUF/USD szint körül mozgott. Szerdán a dollár a fő piacokon erősödni kezdett, így a forint tovább bővítette veszteségeit. Csütörtökön a kereskedés a 293,5 HUF/USD szint körül folyt. A HUF/USD árfolyamot főleg a EUR/USD árfolyam alakulása befolyásolja. Ha megnézzük, milyen fontos események várhatóak még az év végéig a fő piacokon, például az amerikai munkaerő-piaci adatok változása (11.30. és 12.02.), vagy az olasz népszavazás (12.4.) az alkotmány változásaival kapcsolatban, amely a kormánynak nagyobb hatalmat adhatna, megjósolhatók az árfolyamváltozások.  Decemberben még a két legfontosabb központi bank, az Európai Központi Bank (EKB) és az Amerikai Központi Bank (Fed) tárgyalása is várható. A kérdés az, hogy az EKB továbbra is lazítani fogja-e politikáját, vagy pedig szigorításra kerül sor. A központi bankárok körében bizonytalanság uralkodik, ezért az elkövetkező hetekben magasabb volatilitással számolhatunk a HUF/USD és a HUF/EUR párosokon.   Meglepetéssel szolgált az MNB A MNB keddi tárgyalása meglepetéssel szolgált. A fő hitelkamatot és a betéti kamatot változatlanul hagyta (0,9% és0,05%), a fedezett, a heti és napi (O/N – overnight) hitelek aránya pedig csökkent. A heti lecsökkent 1,0%-ról 0,9%-ra, valamint a napi 1,05%-ról 0,9%-ra. Az MNB így eltolta a kamatpolitika felső határát a fő hitelkamat szintjére. „A kérdés, hogy meri-e majd az MNB csökkenteni a fő kamatot. Véleményünk szerint ez akkor történne meg, ha a forint hosszútávon tartaná erősebb értékeit és az infláció nem haladna a 3%-os cél felé” – említette az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.