Gazdaság

Változások várhatók a forint árfolyamain - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

Az átlagbér szeptemberben + 6,7% é/é volt. Az MNB meglepetést okozott, csökkentette kamatait.   Változások voltak és lesznek az árfolyamokon A forint az euróval szemben a hét kezdetén erősödött, egészen a 307,6 HUF/EUR határig. Szerdán a trend megfordult, így a forint veszített értékéből és a 310 HUF/EUR szinten folyt a kereskedés. A helyzet csütörtökön hasonló maradt.  Az amerikai dollárral szemben a hét első felében a forint a 290 HUF/USD szint körül mozgott. Szerdán a dollár a fő piacokon erősödni kezdett, így a forint tovább bővítette veszteségeit. Csütörtökön a kereskedés a 293,5 HUF/USD szint körül folyt. A HUF/USD árfolyamot főleg a EUR/USD árfolyam alakulása befolyásolja. Ha megnézzük, milyen fontos események várhatóak még az év végéig a fő piacokon, például az amerikai munkaerő-piaci adatok változása (11.30. és 12.02.), vagy az olasz népszavazás (12.4.) az alkotmány változásaival kapcsolatban, amely a kormánynak nagyobb hatalmat adhatna, megjósolhatók az árfolyamváltozások.  Decemberben még a két legfontosabb központi bank, az Európai Központi Bank (EKB) és az Amerikai Központi Bank (Fed) tárgyalása is várható. A kérdés az, hogy az EKB továbbra is lazítani fogja-e politikáját, vagy pedig szigorításra kerül sor. A központi bankárok körében bizonytalanság uralkodik, ezért az elkövetkező hetekben magasabb volatilitással számolhatunk a HUF/USD és a HUF/EUR párosokon.   Meglepetéssel szolgált az MNB A MNB keddi tárgyalása meglepetéssel szolgált. A fő hitelkamatot és a betéti kamatot változatlanul hagyta (0,9% és0,05%), a fedezett, a heti és napi (O/N – overnight) hitelek aránya pedig csökkent. A heti lecsökkent 1,0%-ról 0,9%-ra, valamint a napi 1,05%-ról 0,9%-ra. Az MNB így eltolta a kamatpolitika felső határát a fő hitelkamat szintjére. „A kérdés, hogy meri-e majd az MNB csökkenteni a fő kamatot. Véleményünk szerint ez akkor történne meg, ha a forint hosszútávon tartaná erősebb értékeit és az infláció nem haladna a 3%-os cél felé” – említette az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Az MNB lazított politikáján, de nem akárhogyan! - AKCENTA CZ devizapiaci elemzése

Az októberben elhelyezett betétek összege meghaladta a 750 milliárd forintot.  Ebből hozzávetőlegesen 600 milliárd forint feltehetően a bankközi piacon került elhelyezésre. Ehhez az összeghez év végén nagy valószínűséggel hozzáadódnak az elmúlt két hónapban lezajlott tenderekből fennmaradt összegek. Ennek alapján azt várjuk, hogy a forint piaci helyzete az elkövetkezendő hónapokban negatív irányba fog változni, mivel a bankközi kamatok, különösen a rövidtávúak (BUBOR), illetve a magyar állampapírok által kínált hozamok csökkenni fognak. Az MNB októberi ülése egy viszonylag meglepő változást hozott. Bár a bank kamatpolitikája változatlan (tehát a fő hitelkamat 0,9%, a betéti kamatláb -0,5%, a kamatfolyosó felső széle pedig 1,05%), a nem szokványos befektetési eszközök terén jelentős változás történt. A három hónapos betéti eszközöket a felére redukálták, és a jegybank is úgy döntött, hogy csökkenti a kötelező tartalék arányát 2%-ról 1%-ra. Mindez idén júliusban kezdődött, amikor a jegybank bejelentette, hogy korlátozzák a kereskedelmi bankokat azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben vehetik igénybe a jegybank 3 hónapos betéti eszközeit. Augusztus óta azonban heti szintűről havira csökkent ezen aukciók gyakorisága, az október-decemberi periódusra pedig egy 900 milliós határt vezettek be, ami havi 300 millió forintot jelent. November első keddjén az MNB bejelentésével jelentősen megbolygatta a bankközi piac likviditását, miszerint a betétek összmennyisége nem haladhatja meg a 150 milliárd forintot.  Miért hozott a jegybank ilyen erőteljes intézkedéseket legutóbbi ülésén? „Az MNB egyik közvetett célja az, hogy a piaci kamatok csökkenjenek, amennyire csak lehetséges, hogy így ösztönözze a vállalkozásokat és a háztartásokat, ezzel támogatva a 3%-os inflációs cél elérését. A legutóbbi ülésen a jegybank mégis megnövelte az overnight (O/N) kamatokat, a hosszúlejáratú BUBOR kamatok pedig csak kismértékben csökkentek. A bankközi piac csekély reakciója valószínűleg a másik oka annak, hogy az MNB a monetáris politikáját tovább lazítja” – vélekedik František Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Ha a Bank továbbra is arra a következtetésre jut, hogy a monetáris politikát még tovább kell lazítani, azt feltételezhetően a hagyományosnak mondható kamatmechanizmusokkal teszi majd.

A várakozásoknak megfelelően alakult a Fed ülése - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A PMI index a gyártási szektorban 57 ponton maradt októberben is. Az Amerikai Központi Bank (Fed) nem változtatott kamatain.     Erősödött a forint A forint az utóbbi napokban az euróval szemben erősödött. Hétfő reggel a 309,7 HUF/EUR szinten kezdett az árfolyam, de csütörtökön délután már a 307 HUF/EUR érték körül mozgott. Még látványosabb nyereségeket szerzett a forint az amerikai dollárral szemben, ugyan ez nem a forint erősödésének köszönhető, hanem a dollár gyengülésének. Hétfő reggel az árfolyam a 282,7 HUF/USD értékről indult, de csütörtök délutánra az árfolyam már elérte a 276,9 HUF/USD szintet is. Jelenleg a forint a legerősebb pozícióban van az utóbbi két hetet figyelembe véve. Az EUR/USD árfolyamban (HUF/USD árfolyamban is) komoly mozgásokat idézhet elő az amerikai munkaerő piaci adatok kiértékelése, amely a Fed számára fontos információ.    A várakozásoknak megfelelően alakult a Fed ülése A hét fő eseménye az Amerikai Központi Bank (Fed) szerdai tárgyalása volt, amely az elvárásoknak megfelelően semmilyen változást nem hozott. A Fed szerint a rövidtávú makrogazdasági kockázatok továbbra is kiegyenlítettek, ahogy az elmúlt pár hónapban is elmondták. Ez az információ arra is utalhat, hogy a Fed decemberi tárgyalásán még lehetséges a „hike“ (kamatok emelése). Múlt kedden az MNB bevezette a bankközi piac likviditásának támogatását, ekkor jelentették be, hogy jelenleg a kereskedelmi bankoktól a 3 hónapos betéti eszközökön belül maximum 150 milliárd forintos ajánlatot fogadnak el. A júliusi betétek nagysága 750 milliárd forint volt, amelyeknek október végén járt le a fizetési határideje. Tehát jelenleg körülbelül 600 milliárd forint kerül a bankközi piacra, a Központi Bank számlája helyett. „Ehhez a likviditáshoz az év végéig még hozzáadódik kéthavi mennyiség, tehát a piacon forint többlet alakulhat ki, ami a hazai deviza gyengülését okozhatja. A bankközi BUBOR kamatok csökkenni fognak (főleg a rövidtávú kamatok) és bizonyára a magyar államkötvények hozamai is” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Az eurózóna és az USA makrogazdasági adatai nem befolyásolták a piacokat - Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A munkanélküliség aránya szeptemberben 4,9% volt. Az MNB kamatait változatlanul hagyta, csökkentette viszont a 3 hónapos betéti eszköz állományát 150 milliárd forintra.   A héten stagnált a HUF/EUR árfolyam A HUF/EUR árfolyam a hét elején viszonylag nyugodt volt, hétfőn és kedden a 307,5 – 309 HUF/EUR sávban mozgott, viszont szerdán már a 309 HUF/EUR volt a jellemző szint. Csütörtökön a forint még tovább gyengült, elérte a 309,8 HUF/EUR szintet, délután azonban ezt sikerült részlegesen korrigálni.   A HUF/USD árfolyam sem változott lényegesen A forint volatilitása az amerikai dollárral szemben a héten nagyon alacsony volt. A kereskedés a 282,4 – 285,5 HUF/USD értékek között folyt, csütörtök délután 283 HUF/USD szinten zárt a forint. „A HUF/USD árfolyam alakulása a HUF/EUR és EUR/USD pároktól nagymértékben függ, ha megfigyeljük az utóbbi piac alakulását, akkor láthatjuk, hogy itt sem voltak lényeges változások. Ennek oka, hogy az új makrogazdasági adatok az eurózónából és az Egyesült Államokból  nem befolyásolták a piacot. Az eurózónából érkező adatoknak nem szenteltek nagy figyelmet a befektetők. Az Amerikából származó adatokból főleg a új házak eladása és a szeptemberi fogyasztói bizalom érdekelte a kereskedőket, amelyek az elvárásokhoz képest kicsit visszamaradtak, de a piacot nem befolyásolták.“ – értékelte az aktuális devizapiaci helyzetet az AKCENTA CZ elemzője. Az EUR/USD (és a HUF/USD) árfolyamon még a héten mozdíthat az amerikai gazdaság 3. negyedévéből származó előzetes becslése. Ennek eredménye alapján fog a Fed dönteni a kamatemeléssel kapcsolatban.   Változatlan az MNB kamatpolitikája A hét fő eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi tárgyalása volt. A bank kamatpolitikája változatlan (a fő hitelkamat 0,9%, betéti kamatláb -0,05%, a Lombard kamat a fedezett hitelekre 1,05%), tehát csak a nem hagyományos eszközök feltételeiben történt változás. A 3 hónapos betéti eszközállomány a felére csökkent.

Az Akcenta CZ heti devizapiaci elemzése

A munkanélküliségi ráta augusztusban 4,9% volt. A munkavállalók száma éves viszonylatban a július - augusztusi időszakban 135 000 fővel nőtt.   Gyengült a forint az euróval szemben A forint számara nem volt túl kedvező a hét. Az euróval szemben lényegesen gyengült, elérte a két héttel ezelőtti szintet. Az árfolyam hétfőn reggel még a 305 HUF/EUR értéken volt, az elkövetkező napokban viszont fokozatosan a 307 HUF/EUR érték felé vette az irányt. Csütörtök délután az árfolyam a 308,9 HUF/EUR szinten zárt.   Erősödött a dollár A forint az amerikai dollárral szemben is fokozatosan gyengült. Kedden elérte a 275 HUF/USD szintet, amelyet a hét további részében meg is tartott. Az árfolyamot a fő piacok eseményei befolyásolták, amelyeken az amerikai dollár nyereséges volt, tehát ebből a szempontból megvizsgálva nem a forint volt veszteséges, hanem a dollár erősödött. Az új makrogazdasági adatokat megfigyelve láthatjuk, hogy az értékek az elvárásoknak megfelelően alakultak, egy kicsit túl is szárnyalták azokat, ez vezethetett a dollár erősödéséhez.   Pozitívabb hangulat a magyar gazdaságban A gazdasági hangulat Magyarországon a GfK ügynökség szerint szeptemberben pozitív irányba mozdult el az augusztusi éves mélypontról. Az üzleti hangulat szeptemberben 1,2 pontról 1,7 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalom szintén javult,18,6 pontról 18,5 pontra. A gazdasági hangulat is pozitívabb volt, számszerűsítve: -3,9 pontról -3,6 pontra emelkedett. „Ha részletesebben megvizsgáljuk az üzleti szektor elvárásait, láthatjuk, hogy az építőipar és a kereskedelem növekedést mutat, a szolgáltatásokban pedig nem történt változás. Ami az ipart illeti, az utolsó hónap gyártásának értékelése pozitív, továbbá az elkövetkező három hónap előrejelzése is. Mivel az ipari megrendelések érintik az exportot is, ezt a tényezőt is figyelembe kell vennünk, azonban ez a mutató már negatívabb” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Az ipari szektort leszámítva minden további területen nőtt az új munkalehetőségek száma. Paradox módon viszont nőtt a háztartások aggodalma munkahelyük potenciális elvesztése miatt.

Az MNB nem okozott meglepetést augusztusi ülésén

A jegybanki betétekre bevezetett korlátozások miatt a kereskedelmi bankoknak más befektetések után kell nézniük. Más kereskedelmi bankoknál, a bankközi piacon, esetleg állampapírok vásárlásával köthetik le pénzeszközeiket.  Az MNB ezzel a lépéssel valószínűleg elérte a kívánt kamatcsökkentést, és így serkentheti a bankok standard hitelezési hajlandóságát, amelynek a későbbiekben pozitív hatása lehet az inflációra.   A Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén nem változtatott jelenlegi monetáris politikáján. A kamatlábak a várakozásoknak megfelelő értékeken maradtak. A fő kamatláb továbbra is 0,9%, a betéti kamatlábak -0,5%-on rögzítve maradtak, a fedezeti kamatláb pedig változatlanul az 1,15%-os értéken áll. Valószínűsíthető, hogy a kamatok ilyen, vagy ennél alacsonyabb szinten maradnak 2017 végéig. Az MNB a legutóbbi kamatemeléskor, vagyis májusi ülésén kijelentette mind a laikusok, mind a szakmai elemzők számára, hogy a kamatlábakat az „elkövetkezendő időszakban” nem kívánja emelni. Megjegyezték továbbá, hogy a monetáris politika esetleges jövőbeni lazításához a továbbiakban rendhagyó eszközöket fognak alkalmazni. Júliusban a központi bankárok figyelme a három hónapos betétekre irányult, melyek a monetáris politikai intézkedések fő eszközévé váltak. A szeptemberi ülésen fény derül majd arra, mennyire kíván az MNB beavatkozni betéti politikájába.  A betétek korlátozásával ugyanis a kereskedelmi bankoknak a fölös pénzeszközeiket máshol kell elhelyezniük, más kereskedelmi bankoknál, a bankközi piacon, illetve vásárolhatnak állampapírokat is. Az MNB ezzel a lépéssel valószínűleg elfogja érni a kívánt kamatcsökkentést, és így serkentheti a bankok standard hitelezési hajlandóságát, amelynek a későbbiekben pozitív hatása lehet az inflációra. „A mi nézőpontunkból az MNB gazdasági intézkedésének hatása mindaddig kérdéses, amíg nem látjuk a betétek korlátozásának eredményét a gyakorlatban. Ha a helyzet megfordul, és a bankközi kamatláb (BUBOR) nem csökken tovább, a következő évben az MNB képviselői vélhetően komolyan átgondolják a további kamatcsökkentést” – vélekedett František Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.

Az MNB új eszközöket készül bevetni - Az Akcenta heti devizapiaci elemzése

A kiskereskedelmi árak júniusban + 5,7% é/é körül alakultak. Az MNB kamatait változatlanul hagyta.   Forinterősödés az euróval szemben A forint árfolyama az euróval szemben a héten viszonylag változékony volt. A hét első felében a forint legyengült a 310,6 HUF/EUR értékre, utána azonban a trend megfordult és a forint az erősebb értékek felé vette az irányt. Csütörtökön a hazai fizetőeszköz megtartotta ezeket az értékeket, így a nap végén az árfolyam a 309,2 HUF/EUR szinten mozgott. A forint volatilitása az amerikai dollárral szemben viszonylag alacsony volt. Az üzletelés a 273,2 - 275,6 HUF/USD sávban mozgott. A csütörtöki zárásnál az árfolyam 273,8 HUF/USD volt.   Az MNB új eszközöket készül bevetni Az MNB a keddi ülésen nem okozott meglepetést, valamint nem eszközölt változásokat monetáris politikájában. A szeptemberi ülés kulcsfontosságú lesz, mivel ekkor jelentik be, milyen mértékben fogják a bankárok korlátozni a betéti eszközöket. A jegybank korlátozza majd a betéti limiteket, ezért a kereskedelmi bankok kénytelenek lesznek elhelyezni a többleti eszközeiket más kereskedelmi bankoknál a bankközi piac segítségével, vagy állampapírok vásárlásával. Ezzel az MNB bizonyára elérné a kívánt piaci kamatok csökkenését és ösztönözhetnék a bankok standard hitelezési aktivitását, amely pozitív hatással lehetne az inflációra. „Ami a mi elképzelésünket illeti az MNB monetáris politikájával kapcsolatban, amíg nem lesz látható eredménye a monetáris bizottság lépéseinek a betéti eszközök által, addig bizonyára a kamat változásáról nem fogunk hallani. Más szavakkal, az árak továbbra a jelenlegi szinten maradnak minimum az év végéig” – vélekedik az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Ha a bevezetett eszköz hasznosnak bizonyul, a bankárok bizonyára a jövő évben sem fogják a kamatokat változtatni. Ellenkező esetben, ha a bankközi BUBOR kamat nem csökken tovább, az MNB képviselői a következő évben valószínűleg kamatcsökkentést eszközöl.

Tovább mélyül a defláció Magyarországon, van okunk aggódni?

A KSH kedden nyilvánosságra hozta a júliusi fogyasztói árak alakulásait. Az árindex 0,2%-kal csökkent a hónapban, ami éves szinten 0,3%-ot jelent. Ez egyrészt elmarad az elvárttól, másrészt deflációt jelez. Ez az árcsökkenés sok fejfájást okoz a központi banknak, ugyanis az ő célja, hogy tartsák a 3%-os inflációs célt. Ugyanakkor kérdéses, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között szükséges-e aggódnunk amiatt, hogy nincs árnövekedés, sőt, bizonyos esetekben csökkenés figyelhető meg. A mérsékelt defláció önmagában még nem kellene, hogy káros legyen. A reálbérek emelése például ösztönözheti a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy többet költsenek. Ezen túlmenően hosszabb távban gondolkodva azt mondhatjuk, hogy a hiányzó, erőteljes infláció az elmúlt negyedévben egyáltalán nem hátráltatta Magyarország gazdasági növekedését. A magyar gazdaság az első félév elején ugyan megtorpant az építőiparban tapasztalt visszaesés miatt, de az utóbbi két negyedév jelentős erősödést és pozitív gazdasági állapotot hozott. Azt, hogy a későbbiekben a defláció nem okozhat kockázatot, nem lehet kizárni, de pillanatnyilag nem jelent gazdasági veszélyt. „Figyelembe véve a maginfláció alakulását, amely júliusban 1,3%-kal nőtt valamint a tartósan alacsony üzemanyagárakat, kijelenthetjük, hogy az infláció csak átmenetileg „hiányzik” a gazdaságból. Az elkövetkezendő téli hónapokban azt várjuk, hogy az árak lassan növekedésnek indulnak, és a következő év végén jelentősen felgyorsulnak” - vélekedik František Kovács, az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője. Szilárd ütemben növekedett a magyar gazdaság a második negyedévben A KSH adatai szerint a magyar gazdaság a második negyedévben 1,1%-kal nőtt, éves szinten pedig 2,6%-kal. A részletes információk a növekedés struktúrájáról jelenleg még nem ismertek, de a KSH előzetesen jelezte, hogy a húzóágazatok a szolgáltatási szektor, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság voltak. Miután az első negyedév számai némi csalódást okoztak, várható volt, hogy a második negyedévben erősebb gazdasági növekedés veszi kezdetét. Az elvárások nagyrészt teljesültek is, a magyar gazdaság továbbra is növekedési pályán van, és a környező kockázatok ellenére valószínűleg ott is marad. Elkeserítő lehet azonban a tény, miszerint a 2016-ra kitűzött 3%-os célt feltehetően nem sikerül elérni.

Gyenge ütemben emelkedő inflációt jósol az Akcenta

A fogyasztói árindex júliusban -0,3% volt. Az építőipari index júniusban -16,2% volt. Az államháztartás júliusban rekord méretű csökkenést élt meg. Júliusban a költségvetési hiány elérte a 62,7 milliárd forintot, a teljes hiány idén eddig „csak” a 464 milliárd forintot érte el, ami a legalacsonyabb érték az elmúlt évek alatt.   Nyereséges forint, árfolyam-alakító tényezők A héten a forint volatilitása az euróval szemben ismét alacsony volt. Az árfolyam a 309,8 – 311,3 HUF/EUR szinten stabilizálódott és a csütörtöki nap végén a 310 HUF/EUR értéken volt. Jelenleg most a legerősebb a forint az utóbbi két hónap alatt. Az amerikai dollárral szemben a volatilitás már magasabb volt. A hét elején a forint elérte a 281 HUF/USD szintet. Kedden megfordult a trend és szerdán a hazai fizetőeszköz nyereségeket szerzett. A Csütörtöki nap a végén az árfolyam a 277,2 HUF/USD szinten zárt. Hogy milyen tényezők befolyásolták a dollár árfolyamát? A fő piacokra reagált az árfolyam, pontosabban az EUR/USD értékek. Az elmúlt héten azonban nem érkezett sok makrogazdasági hír, ezért a befektetők hangulata befolyásolta az árfolyamot. „A hét végén viszont még változhat a volatilitás, mivel fontos makrogazdasági adatok várhatók a GDP növekedéséről az euróövezetben a II. negyedévben, továbbá fontos statisztikai adatok érkeznek majd az Egyesült Államokból. Ami a jövő hetet illeti, az új adatok lényegesebb szerepet fognak kapni az árfolyamok alakításában” – vélekedett az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője.   Gyengén emelkedő infláció várható A fogyasztói árak júliusban deflációt mutattak. Ezek éves hasonlatban nagyobb mértékben csökkentek az elvárásokhoz képest (0,3%-kal a várt 0,1% helyett), de ősszel vagy a téli hónapokban a trend megfordulhat. Az infláció valószínűleg emelkedni fog, de dinamikája gyenge lesz. A maginfláció jelenleg viszonylag stabil, júliusban 1,3% volt.

III. Kárpát-medencei Fiatal Magyar Közgazdászok Találkozója

III. Kárpát-medencei Fiatal Magyar Közgazdászok Találkozója (KÁMFOR) Helyszín: Hétkúti Wellness Hotel**** és Lovaspark (8060 Mór, Dózsa György u. 111.) Időpont: 2013. november 15-17. (pénteken 19 órától vasárnap délig) Részvételi díj 10.000 Ft/fő (szállással, étkezésekkel, programmal). „A III. KÁMFOR a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat támogatásával valósul meg.” Jelentkezni az alábbi linken lehet: http://kamfor2013.eventbrite.co.uk/ TERVEZETT PROGRAM november 15. péntek 17.00-19.30 REGISZTRÁCIÓ 20.00- Megnyitóval egybekötött díszvacsora november 16. szombat 10.00-12.30 NYITÓ PLENÁRIS Galambos Tamás
főtitkár-helyettes, MKT Dr. Kovács Árpád
elnök, Költségvetési Tanács Vagács István
főosztályvezető, Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozás-fejlesztési Főosztály, NGM Dr. Mihalovics Péter
miniszteri kabinetfőnök, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 11.30-11.45 SZÜNET Miklós László
elnöki tanácsadó, MOL NyRt. Wolf László
vezérigazgató-helyettes, OTP Nyrt. 13.00-15.00 EBÉD 15.00-16.30 SZEKCIÓELŐADÁSOK FOGLALKOZTATÁS szekció vezetője:
Káncz Csaba
elnök, Magyar Ifjúsági Foglalkoztatási Tanács OKTATÁS szekció vezetője:
Dr. Ferkelt Balázs
tanszékvezető egyetemi docens, általános rektorhelyettes, Budapesti Gazdasági Főiskola KKV szekció vezetője:
Szőcs Endre
ügyvezető igazgató, RMKT 17.00-19.00 ZÁRÓ PLENÁRIS Szekcióvezetők beszámolója Pajzos Csaba
dékán, Partiumi Keresztény Egyetem Radetzky Jenő
vezérigazgató, Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dr. Becsey Zsolt
külgazdasági koordinátor, Külügyminisztérium 20.00-21.30 BORVACSORA 21.30- Zenés est DJ-vel november 17. vasárnap SZABAD PROGRAM wellness lehetőség a hotelban ebéd lehetőség a hotelban (saját költségen)

Járai Zsigmond előadása Győrben

november 12., kedd, 16.00 óra Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási tagozata tisztelettel meghívja Önt a KKV Klubáltal „Fény az alagút végén - Alagút és fény a magyar gazdaságban” címmel szervezett gazdaságpolitikai fórumra, melynek vendége JÁRAI ZSIGMOND, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságának elnöke. Az est moderátora: Kecskeméti Judit, a Buda-Cash Brókerház Zrt. sajtó és ügyfélkapcsolati igazgatója Vendégünk: Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságának elnöke
Időpont: 2013. november 12. (kedd) 16.00 óra
Helyszín: Kereskedelmi és Iparkamara székháza, 9021 Győr, Szent István u. 10/a, Baross Gábor konferenciaterem A konferenciánkon megjelent cégvezetők és érdeklődők ezúttal Járai Zsigmond autentikus előadását hallgathatják meg, valamint megvitathatják aktuális kérdéseiket egymás és kamarai keretek között. A rendezvényen a részvétel térítésmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben a mellékelt jelentkezési lapon 2013. november 11., hétfő 12.00 óráig a koordinacio@gymskik.hu e-mail címen, vagy a 96/520-291 faxszámon várják a szervezők.

ESPAN konferencia

Az MTA-RTKT és az MKT GYISZ meghívja Önt a 2013. február 21-én, Győrben megrendezendő ESPAN – Pannon Energia Stratégia (L00040) záró-konferenciájára, melynek címe „Energia jövőképek a Nyugat-Pannon Régióban – Stratégiák és Lehetőségek”. Bővebb információ a http://gazmag.hu/espan/ oldalon található.

VI. Pécsi Pénzügyi Napok

Az idei évben immár hatodszor kerül megrendezésre a Pécsi Pénzügyi Napok. A Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezetének, és a Baranyai Megyei Szervezet Ifjúsági Bizottságának szervezésében megrendezendő konferenciára március 27-én és 28-én kerül sor. A VI. Pécsi Pénzügyi Napok részletes programja az alábbi linken érhető el:
http://www.mkt.hu/docs/2012-03-12-11-29-03-PPN_2012.pdf

Logisztikai konferencia Győrben

A logisztikai gondolkodásmód hogyan tehetné jobbá és hatékonyabbá környezetünket? A logisztikai szemléletmód hiánya milyen pazarlásokat, károkat okozhat környezetünkben?
Ezekre a kérdésre keresi a választ a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya és a Széchenyi István Egyetem közös konferenciája. A rendezvényre 2011. november 29-én, kedden 10 órakor kerül sor a Széchenyi István Egyetem VIP termében. (9026 Győr, Egyetem tér 1.) A konferencián való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A részletes program elérhető az alábbi linken:
http://www.mkt.hu/docs/2011-11-09-10-47-38-Meghivo_SzIE_logisztika.pdf

Budapesti Közgazdasági Napok

november 4-5-én Budapesten, a Corvinus Egyetemen kerül megrendezésre a IX. BÉKÖN, azaz Budapesti Közgazdasági Napok. A konferencia idei témája a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) jelenlegi, és jövőbeli szerepe a világgazdaságban.