Győzelemmel felérő visszaesést produkált augusztusban a BUX

Győzelemmel felérő visszaesést produkált augusztusban a BUX

Az augusztus 5-i globális tőzsdei zuhanás ellenére stabil teljesítményt hozott a mögöttünk hagyott hónapban a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 1,8 százalékot veszített értékéből júliushoz képest.

Augusztusban a globális tőzsdei hangulatot nagyrészt a gazdasági bizonytalanság határozta meg, amely az augusztus 5-i, világszerte tapasztalt piaci jelentős zuhanásban csúcsosodott ki. A hónap hátralévő része a korrekciókról szólt. A tengerentúli tőkepiacokon az S&P 500 és a Nasdaq indexek összességében hullámzó teljesítményt mutattak, részben az energia- és pénzügyi szektorok ingadozó teljesítménye, részben a kamatcsökkentési ciklussal kapcsolatos várakozások miatt. Az európai tőzsdéken szintén az ingadozó teljesítmény volt a jellemző, ami leginkább a német gazdaság lassulásának volt betudható, azonban némi emelkedés is látszik a vezető nyugat-európai indexeket tekintve. Kína gazdasága úgy tűnik, hogy lassan stabilizálódhat, ám a növekedési ütem továbbra is mérsékelt maradt.

A magyarországi tőkepiacot a nyári időszakra általában jellemző visszafogott forma jellemezte: a BUX index augusztusban 72 865 ponton zárt, amely 1,6 százalékos csökkenést jelent az előző havi záróértékhez képest. A BÉT év elején indított, új részvénymutatói szintén enyhe csökkenéssel zárták az év nyolcaik hónapját: a CETOP NTR 1 582,61 ponton, míg az XTEND index 1 538,68 ponton fejezte be a kereskedést.

A hazai vezető részvények közül augusztusban is az OTP Bank papírjaival folyt a legnagyobb volumenű kereskedés, összesen 138,6 milliárd forint értékben. A bankpapírt a Richter Gedeon követte 37,5 milliárd forintos forgalommal, míg a harmadik helyen a Mol zárt 37,2 milliárd forintos forgalommal. A kis- és közepes kapitalizációjú vállalatok közül ezúttal az elsősorban az egészségiparban aktív vagyonkezelő társaság, a NUTEX teljesített kimagaslóan, 31,5 százalékos emelkedéssel zárta a hónapot.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 233,7 milliárd forintot tett ki augusztusban, amely a napi átlagot tekintve júliushoz képest növekedést, azaz 11,7 milliárd forintot jelent.

Augusztusban a befektetési szolgáltatók között a Concorde végzett az első helyen, 127,4 milliárd forintos forgalommal. Őt követte a Wood & Company 107,3 milliárd forinttal, míg a harmadik helyen az ERSTE zárt 96,4 milliárd forintos forgalommal.

A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint szeptemberben az üzleti szféra és a fogyasztók kilátásai is csupán nagyon enyhén romlottak augusztushoz képest. A Századvég a lakosság esetében már javuló tendenciát mér, de náluk is negatív tartományban tanyázik a mutató.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe folytatta az előző hónapokban látott növekedést. A BUX 73 896,18 ponton zárta a szeptembert, ami 1,4 százalékkal magasabb, mint augusztusban. A BÉT többi részvénymutatója is pluszban zárt.