Ismét módosultak az extraprofitadó szabályai, több cégnek figyelnie kell

Ismét módosultak az extraprofitadó szabályai, több cégnek figyelnie kell

Június elsején hatályba lépett az extraprofit adókról szóló kormányrendelet legújabb módosítása. Ez komoly hatással lesz a gyógyszeripari szereplőkre, mivel a gyógyszergyártókat, és a forgalmazókat érintő különadó kapcsán módosult a szabályozás.

Az extraprofit adó rendelet módosításáról szóló 206/2023. (V. 31.) Kormányrendelet az adómérték és az adófizetési kötelezettséggel érintett időszak tekintetében módosította a gyógyszeripari szereplőket érintő különadókra vonatkozó szabályozást. A rendelet a kihirdetést követő napon, vagyis június elsején hatályba lépett.

A gyógyszeripart terhelő különadókat általánosságban érintő, ugyanakkor jelentős változás, hogy az adó nem kerül kivezetésre 2023. év végével, hanem mind a forgalmazókat, mind a gyártókat terhelő extraprofit adó hatályát kiterjesztette a jogalkotó a 2024. adóévre is.

Azonban fontos információ, hogy a rendelet értelmében mindkét különadó kivezetésre kerül majd 2024. év végével.

A gyógyszergyártókat terhelő különadó mértéke a 2024. január 1-jét követő időszak tekintetében a korábbi felére csökken. A módosítás következtében az adó mértéke az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék helyett 0,5 százalék; az 50 milliárd forintot meghaladó, de 150 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék helyett 1,5 százalék; a 150 milliárd forintot meghaladó része után 8 százalék helyett pedig 4 százalék lesz.

A forgalmazókat terhelő különadó mértéke a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén a korábbi 28 százalékról 40 százalékra emelkedik. Az emelt mértékű adókulcsot első alkalommal a 2023. július 20. napjáig teljesítendő – tehát a 2023. áprilisi időszakra vonatkozó – adófizetési kötelezettség tekintetében kell alkalmazni.

Habár a módosítások első látásra egyértelműnek tűnhetnek, a gyakorlatban több kérdés merülhet fel a megváltozott adókulcsok alkalmazásának időbeliségével kapcsolatban, például eltérő üzleti évet követő gyógyszergyártók esetében – foglalta össze Fábián Dorottya, a Deloitte Magyarország egészségügyi iparágra fókuszáló csoportjának vezetője.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.