Különleges 200 forintosok kerültek forgalomba, bármikor találkozhatunk velük

Különleges 200 forintosok kerültek forgalomba, bármikor találkozhatunk velük

Április 11-én, a költészet napján, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátotta ki a Magyar Nemzeti Bank.

Petőfi Sándor magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar irodalom és kultúra egyik legismertebb alakja, a legtöbb idegen nyelvre lefordított magyar szerző. A nemzetközileg is elismert költő rövid életében közel ezer verset írt, és az elsők között volt, akik írásaikból meg tudtak élni. Vele indult az irodalmi kultusz fogalma. A magyar romantika kiteljesítőjeként olyan új témákat honosított meg a hazai költészetben, mint a családi líra, vagy a puszta ábrázolása, valamint a világszabadság eszméje. Kiemelkedő népszerűsége abból is fakadt, hogy közérthetően fogalmazott m��veiben, a nép nyelvét beemelte az irodalomba.

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából a Magyar Nemzeti Bank a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát, valamint különlegesen nagy méretű 30000 forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos címletű színesfém változatát bocsátotta ki.

A 200 forintos forgalmi érme történetében most először jelenik meg emlékváltozat. A különleges pénzérmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjának rasztertechnikával megjelenített modern ábrázolása látható. A gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon fent, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobb oldalon lent, vízszintesen a „2023” verési évszám olvasható. A portréábrázolástól balra, lent a Petőfi Sándor-emlékév hivatalos logójának – a védjegyoltalomra utaló jelzés nélküli – ábrázolása látható.

Az érme tematikai oldalát Szilos András iparművész tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 200 forintos bimetál érmékkel.

A különleges 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata 1 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

Az 1 milliós keretből 12000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg 2023. április 12-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül. Gyűjtői termékként, 40 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 200 forint érme.

A kerek évfordulóra tekintettel a jegybank „Petőfi Sándor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” megnevezéssel 30000 forint névértékű ezüst és 7500 forint névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát különlegesen nagy méretben.

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek majd meg, az ezüst érméből 6000, a színesfém érméből pedig 8000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Petőfi Sándor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, a kibocsátást követő naptól, azaz április 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.