Hatalmas ugrás előtt áll nyáron a roaminghasználat

Hatalmas ugrás előtt áll nyáron a roaminghasználat

Ugyanúgy, ahogy a belföldi adathasználatnál, a roaming esetében is egyre emelkedik az adatforgalom. Ha ez a trend folytatódik, akkor idén nyáron megdőlhetnek a roaminghasználati rekordok.

A mobilinternet-használat évről-évre növekvő tendenciája belföldön, és a külföldre utazó magyarok esetében egyaránt megfigyelhető. Miközben a belföldi adatforgalom 2023 áprilisára másfélszeresére (51 százalékkal) emelkedett 2022 áprilisához képest, addig a külföldi mobilnet-használata még nagyobb mértékben, 75 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban – derült ki a Yettel legfrissebb felméréséből.

A roamingolás főszezonja nem meglepő módon a július-augusztus: az év folyamán ez a két hónap a legkiemelkedőbb a külföldön indított hívások és az adatforgalom terén is. Az utóbbi évekre visszatekintve látható, hogy a koronavírus-járvánnyal járó utazási korlátozások 2020-ben ugyan visszavetették a roamingforgalmat, de 2021-re rendeződött a helyzet, és tavaly július-augusztusban már kiugró – 2021-hez képest 56 százalékkal magasabb – adatforgalmat bonyolítottak külföldön a Yettel-ügyfelek.

A telekommunikációs vállalat adatai alapján a emelkedés az idén is folytatódni fog. Áprilisban a roaming-adatforgalom 75 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilisinál, és 3 százalékkal meghaladta a tavalyi csúcsidőszakot jelentő júliusi forgalmat is. Ezek alapján idén nyáron új roaming-rekordra lehet számítani.

A különböző roaming-zónákat összehasonlítva a mobilnet-használat jól tükrözi az utazási szokásokat. Míg az EU-t is magában foglaló 1-es roaming-díjzónában júliusban és augusztusban az év többi részéhez képest kiugró a roaming adatforgalom, addig a távolibb országokat is magukban foglaló roaming 2-es és 3-as díjzónákban már nagyobb a szórás, és tavaly júniusban, valamint ősszel (október-november) volt a legnagyobb az adathasználat.

Forrás: Yettel

A hívások terén az adathasználathoz képest némiképp más trendek figyelhetők meg. A koronavírus-járvány miatti 2020-es visszaesés után a 2022. top-hónapjának számító júliusban valamivel kevesebb percnyi roaminghívást indítottak a cég ügyfelei, mint 2019 júliusában, a járvány előtti utolsó nyáron. Idén áprilisban pedig csak 6 százalékkal több híváspercet beszéltek, mint tavaly ilyenkor.

Az egyes országokat tekintve a legtöbb adatot Romániában forgalmazták a Yettelesek az elmúlt egy évben, ezt követi az Egyesült Királyság és Németország, és a top 3 adathasználó ország teszi ki a teljes roamingadat-használat 40 százalékát. Az indított roaminghívások esetében szintén Románia vezeti a listát: az összes hívás negyedét itt indították, ami mennyiségre majdnem duplája, időtartamban pedig háromszorosa volt a második helyezett Szlovákiának.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.