Klímasemleges várossá válna Pécs

Klímasemleges várossá válna Pécs

Baranya vármegye székhelye is bekerült az Európai Bizottság által kiválasztott 100 európai város közé, amelyek a NetZeroCities platform szakmai támogatásával valósíthatják meg 2030-ig a klímasemlegességi célkitűzéseiket.

Mind a 27 Európai Uniós tagállam elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re – a világon elsőként – a kontinens egészén megvalósítja a klímasemlegességet. Ennek érdekében a tagállamok vállalták, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentik a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Pécs önkormányzata tavaly januárban nyújtotta be jelentkezési szándékát az Európai Green Deal részeként, a Horizont Europe keretében megvalósítandó „100 klímasemleges város misszió” nevű európai uniós programra.

Az Európai Bizottság a magyar városok közül Budapestet, Miskolcot és Pécset választotta be a programba. Ennek keretében Pécs Megyei Jogú Város vállalja, hogy 2030-ra nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik a működése. A célkitűzés ambiciózus, ennek elérése csak egy széleskörű, rendszerszintű munkával, az érintett felek bevonásával, partnerségi együttműködésben valósítható meg.

Ilyen együttműködő partner lesz mostantól a Pécsi Tudományegyetem is, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy a fenti törekvés szervesen illeszkedik a PTE Zöld Egyetem programhoz. Korábban a PTE a világ zöld egyetemeinek rangsorában legutóbb 1050 egyetem közül az előkelő 21. helyen végzett, zsinórban harmadszor kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet.

Az intézmény az elmúlt időszakban kiemelt kutatási-, képzési- és harmadik missziós területeként nevesítette mind a tiszta technológiákhoz (cleantech), mind a megújuló energiák felhasználásához kapcsolódó kutatási-, innovációs és képzési programokat, tevékenységeket. Ezek a tudomány- és tématerületek jelenleg meghatározó fontosságúak több sikeres projektfejlesztésben, illetve az egyik potenciális alapját képezik az Egyetem hosszútávú fejlesztési stratégiájának.

A most megkötött együttműködés kiemelt célja, hogy a Nemzeti Hidrogén Stratégiához illeszkedve a PTE szakmai bázisán a Baranyai Hidrogén Völgy (ökoszisztéma) projektben Pécs és térsége meghatározó szerephez jusson, nemcsak a kutatás-fejlesztési, hanem az energiatermelési és tárolási tevékenységek tekintetében is.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.