Túl is terhelhetik a rendszert a megújulók, de erre is van megoldás

Túl is terhelhetik a rendszert a megújulók, de erre is van megoldás

Idén tavasszal több európai országban is komoly kihívás elé állította a villamoshálózatokat a megújulóenergia-termelőktől érkező hatalmas energiamennyiség.

Idén húsvétkor olyan sok napenergia áramlott az európai villamoshálózatokba, miközben olyan sok fogyasztó volt házon kívül a húsvétot ünnepelni, hogy a hálózatok üzemeltetői kétségbeesetten keresték a módját, hogyan használják el a megtermelt villamos energiát, mivel nem volt, aki felhasználja azt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése alapján a naperőművek előre vártnál magasabb termelése miatt idén március 13-án és 25-én rekordot ért el a leszabályozási igény mértéke több mint 1000 megawatt többletenergiával. Ez azt jelenti, hogy az ellátásbiztonság érdekében a rendszer kiegyensúlyozásához ennyivel kellett csökkenteni az egyéb energiaforrásokból beérkező energia mennyiségét.

Az ehhez hasonló helyzeteket elsősorban a termelés visszafogásával szokták kezelni, azonban létezik egy jóval modernebb módszer is: a rugalmassági aggregátorok alkalmazása, amely lehetővé teszi a termelők számára, hogy leállás idején is bevételhez jussanak.

Tóth Kornél, a Nano Energies aggregátor szakértője két konkrét példát említett a vállalat saját portfóliójából. Április elején hasonló helyzet állt elő Csehországban, mint Magyarországon a márciusi energiatúltermelésnél, ennek megoldására a Nano Energies három ügyfelénél szabályozta le a termelést, akik ennek köszönhetően összesen 17 500 euró pluszbevételhez jutottak.

Május elsején pedig Horvátországban kellett három biogáz-állomás termelését visszafogni, amely során az erőművek összesen 6000 eurót kerestek. Ezek az esetek is bizonyítják, hogy a megújulóenergia-termelés növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb szerepet kapnak a rugalmassági aggregátorok, amelyek segítenek a villamosenergia rendszer szabályozásában is, amellett, hogy bevételhez juttatják az energiatermelőket a kényszerleállás idején is.

A magyar kormány energia- és klímastratégiája

a megújuló energiaforrások kapacitásbővítését tűzte ki célul, amely a jelenlegi csaknem 5000 megawatt naperőmű-kapacitást 6500 megawattra növelné 2030-ig.

A célok megvalósításához fejleszteni kell az országos villamosenergia-rendszert, hogy a hálózat megőrizze stabilitását és elkerülhetők legyenek az áramkimaradások.

A rugalmassági aggregátor szolgáltatók képesek összehangolni a fogyasztást és a termelést, és ezzel kiegyensúlyozni a hálózatot. A Nano Energies több áramtermelőt és -fogyasztót egyesít egy közös intelligens rendszerbe, amely virtuális erőműként segíti elő a rendszer stabil működését – emelte ki Tóth Kornél, a Nano Energies magyarországi vezetője.

A teljesítmény visszafogását az üzemeltetők észre sem veszik, mert mindez automatikusan, egy okos rendszeren keresztül történik. A termelők leállítása vagy beindítása egyszerűen, perceken belül megtörténik a manuális (mFRR) és az automatizált (aFRR) kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás esetében is.

A szolgáltatással nem csupán az országos villamosenergia-hálózat jár jól a stabilitás növelésével, hanem maguk az erőművek is profitálnak. A rugalmassági aggregátor szolgáltatás képes úgy szervezni a betáplálást, hogy a megújuló energiaforrást termelő erőművek ne terheljék túl a hálózatot, ennek ellenére mégis hozzanak többletbevételt a tulajdonosaiknak.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.