Túl is terhelhetik a rendszert a megújulók, de erre is van megoldás

Túl is terhelhetik a rendszert a megújulók, de erre is van megoldás

Idén tavasszal több európai országban is komoly kihívás elé állította a villamoshálózatokat a megújulóenergia-termelőktől érkező hatalmas energiamennyiség.

Idén húsvétkor olyan sok napenergia áramlott az európai villamoshálózatokba, miközben olyan sok fogyasztó volt házon kívül a húsvétot ünnepelni, hogy a hálózatok üzemeltetői kétségbeesetten keresték a módját, hogyan használják el a megtermelt villamos energiát, mivel nem volt, aki felhasználja azt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése alapján a naperőművek előre vártnál magasabb termelése miatt idén március 13-án és 25-én rekordot ért el a leszabályozási igény mértéke több mint 1000 megawatt többletenergiával. Ez azt jelenti, hogy az ellátásbiztonság érdekében a rendszer kiegyensúlyozásához ennyivel kellett csökkenteni az egyéb energiaforrásokból beérkező energia mennyiségét.

Az ehhez hasonló helyzeteket elsősorban a termelés visszafogásával szokták kezelni, azonban létezik egy jóval modernebb módszer is: a rugalmassági aggregátorok alkalmazása, amely lehetővé teszi a termelők számára, hogy leállás idején is bevételhez jussanak.

Tóth Kornél, a Nano Energies aggregátor szakértője két konkrét példát említett a vállalat saját portfóliójából. Április elején hasonló helyzet állt elő Csehországban, mint Magyarországon a márciusi energiatúltermelésnél, ennek megoldására a Nano Energies három ügyfelénél szabályozta le a termelést, akik ennek köszönhetően összesen 17 500 euró pluszbevételhez jutottak.

Május elsején pedig Horvátországban kellett három biogáz-állomás termelését visszafogni, amely során az erőművek összesen 6000 eurót kerestek. Ezek az esetek is bizonyítják, hogy a megújulóenergia-termelés növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb szerepet kapnak a rugalmassági aggregátorok, amelyek segítenek a villamosenergia rendszer szabályozásában is, amellett, hogy bevételhez juttatják az energiatermelőket a kényszerleállás idején is.

A magyar kormány energia- és klímastratégiája

a megújuló energiaforrások kapacitásbővítését tűzte ki célul, amely a jelenlegi csaknem 5000 megawatt naperőmű-kapacitást 6500 megawattra növelné 2030-ig.

A célok megvalósításához fejleszteni kell az országos villamosenergia-rendszert, hogy a hálózat megőrizze stabilitását és elkerülhetők legyenek az áramkimaradások.

A rugalmassági aggregátor szolgáltatók képesek összehangolni a fogyasztást és a termelést, és ezzel kiegyensúlyozni a hálózatot. A Nano Energies több áramtermelőt és -fogyasztót egyesít egy közös intelligens rendszerbe, amely virtuális erőműként segíti elő a rendszer stabil működését – emelte ki Tóth Kornél, a Nano Energies magyarországi vezetője.

A teljesítmény visszafogását az üzemeltetők észre sem veszik, mert mindez automatikusan, egy okos rendszeren keresztül történik. A termelők leállítása vagy beindítása egyszerűen, perceken belül megtörténik a manuális (mFRR) és az automatizált (aFRR) kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás esetében is.

A szolgáltatással nem csupán az országos villamosenergia-hálózat jár jól a stabilitás növelésével, hanem maguk az erőművek is profitálnak. A rugalmassági aggregátor szolgáltatás képes úgy szervezni a betáplálást, hogy a megújuló energiaforrást termelő erőművek ne terheljék túl a hálózatot, ennek ellenére mégis hozzanak többletbevételt a tulajdonosaiknak.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...