Gazdaság

A válság ellenére egyre több a megtakarítás

A járvány nem csökkentette a megtakarítással rendelkezők számát, sőt, megnőtt az arányuk éppúgy, mint az átlagosan félretett összeg – derült ki a Budapest Alapkezelő legfrissebb reprezentatív kutatásából. Akik havonta rendszeresen félretesznek, azoknak 40 százaléka havi 50 ezer forintnál is többet takarít meg, és a kutatásban résztvevők 16 százalékának nőttek a megtakarításai az elmúlt több mint egy évben.
2023-ra jöhet a globális társasági minimumadó

Turbulens időszaknak tekinthető a 2021-es év a nemzetközi adózás területén. Június elején a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján megállapodás született egy minimum 15 százalékos globális társasági minimumadó támogatásáról. Ezt követően az OECD július 1-én közleményt adott ki, miszerint a 139 tagot számláló közösség döntő többsége csatlakozott a nemzetközi adóreform keretét létrehozó megállapodásához.
Mi köze a lángosnak a hitelkamatokhoz?

Az elemzők 4,8 százalékos várakozását messze meghaladó mértékben, 5,3 százalékra ugrott az infláció júniusban. Az okok között a hónapban komoly mértékben gyengülő forint és – részben emiatt – megugró üzemanyagárak és a dohánytermékek jövedéki adójának emelkedése mellett ott találjuk a koronavírus járvány harmadik szakaszát követő enyhítések hatását is.
A növekvő felújítási kedv lett a hitelpiac mozgatórugója

A lakásfelújításra kért lakáshitelek az utóbbi években 2-4 százalékos részesedéssel rendelkeztek, aztán jött az idei év, és meglódult ez a szegmens. Májusban már az új lakáshitel-szerződések 11 százalékát adták a lakásfelújítási célra felvett kölcsönök, amiben főszerepet játszik a gyermekes háztartások számára elindított otthonfelújítási program keretében elérhető állami kamattámogatású hitelkonstrukció.
Itt a nyár, itt a lazítás, megindul az ország

Minden jel arra mutat, hogy idén nyáron erős lesz a belföldi idegenforgalmi szezon, a Magyar Turisztikai Ügynökség néhány héttel ezelőtt közölt adatai szerint május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett előfoglalások száma. A jelenleg éppen csillapodó járványhelyzet azonban továbbra is okozhat meglepetéseket az utazások során, de érdemes felkészülni a tipikus vakációs megbetegedésekre és sportbalesetekre, vagy éppen a közúti koccanásokra is.
Az NHP Hajránál is olcsóbb lehet a Széchenyi Kártya GO!

Bár az Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá hitelprogramjának kerete kimerült, a vállalkozások a korábbi MFB és EXIM termékeket, így a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt továbbra is igényelni tudják. A hónap elejétől pedig elérhető a Széchenyi Kártya Program új hitelcsomagja a Széchenyi Kártya GO!, amely még az NHP feltételeinél is kedvezőbb lehetőséget kínál a vállalkozásoknak.
Végre Budapest is fellélegezhet!

Speciális technológiával készült, különleges tűzfalfestmény díszíti a budapesti Dob utcát a Converse City Forests kampányának köszönhetően. Az egyedi alkotás nem csak arra bíztat, hogy ne féljünk túllépni saját korlátainkon, és merjünk többek lenni, de önmaga is sokkal több, mint egy egyszerű falfestmény.
Egyre vonzóbb célponttá válik Pécs

A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) és Pécs Város Önkormányzata közös projektet indít annak érdekében, hogy a város vonzó befektetési helyszínné váljon és minél több üzleti szolgáltató központnak adhasson otthont a jövőben.
Egyre erősebb a lakáspiaci áremelkedés

A tavaly második negyedévi mélypont óta fokozatosan javulnak a lakáspiaci várakozások. A GKI legújabb felmérése során az egy negyedévvel ezelőttihez képest az ingatlanos cégek derűlátóbbá, a lakosság kicsit óvatosabbá vált. A fővárosi lakáspiaci index értéke csaknem elérte, az országos indexé már kissé meg is haladta a járvány előtti szintet.
A sharing economy kihívásai – kit terheljenek az adózással kapcsolatos kötelezettségek?

A digitális platformok elterjedése teljesen új korszakot nyitott a gazdaság számos területén, átformálva a fogyasztási szokásokat. Az új típusú működési modellek az adózás kapcsán is kihívások elé állítják az egyes országok hatóságait, jogalkotóit, amelynek leküzdésében várhatóan nagyobb felelősség és kötelezettség hárulhat a digitális platformok üzemeltetőire, illetve a pénzügyi szolgáltatókra – hívta fel a figyelmet OECD.
Megváltoztak a webshopokra vonatkozó szabályok

2021. július 1-jétől életbe léptek az e-kereskedelmet, és így a webáruházakat is érintő új áfa szabályok Magyarországon. Ez az új szabályozás befolyással lesz azoknak az online piactereknek és webáruházaknak az áfa kötelezettségeire, amelyek nem csak magyarországi vásárlóknak, hanem az Európai Unió több országába is értékesítenek. Az egyablakos rendszer egyszerűsítheti a webáruházakra váró adminisztrációt.
Sokkal tudatosabbak vagyunk a nyári utazások kapcsán

Az Európa-szerte bevezetett lazítások miatt az utazási kedv egyre inkább felpörögni látszik. Miközben a Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint 10-ből 7 magyar biztonsági játékot játszik, és belföldre tervezi a nyaralást, egyre népszerűbbek a hagyományos tengerparti célpontok, illetve az autóval gyorsan elérhető szomszédos országok is. Az utazási szokások azonban várhatóan hosszabb távon is átalakulnak, a nyaralást körültekintő tervezés előzi meg.
Robotokkal dolgoztatnak és hibrid munkavégzésre térnek át a szolgáltató központok

A szolgáltató központok közül kevesen térnek vissza a pandémia előtti hagyományos munkavégzéshez, a legtöbben hibrid modellt terveznek bevezetni. Számunkra jó hír, hogy az irodák helyszínválasztása során Magyarország is bekerült a top10 potenciális helyszín közé. A másik fő trend, hogy a szolgáltató központok jelentős része hajtott már végre robotikus folyamatautomatizálást, ezzel jelentősen csökkentve költségeit.
Kft-ből GmbH? Uniós irányelv segíti a vállalkozások szabad letelepedését

Megszűnés nélkül, jogi személyiségét megőrizve változtathat társasági formáján és helyezheti át a székhelyét is valamelyik uniós tagállamba egy magyar kft. vagy zrt. A lépésre egy tavaly óta hatályos uniós irányelv ad lehetőséget, amely jelentős újításokat hoz a társasági jogban. Az irányelvet legkésőbb 2023. január 31-től kell alkalmazni Magyarországon is.