Ausztria települései közül elsőként a főváros, Bécs csatlakozott a WHO „idősbarát” városaihoz, az Age-Friendly Cities and Communities nevű hálózathoz. A kezdeményezés célja, hogy tagjaik felkészüljenek az idősödő lakosság jelentette kihívásokra.

Az előzetes adatok alapján szeptember végén, hosszú idő után újra átlépte a kétmilliót Ausztria fővárosának népessége. Ezzel Bécs az Európai Unió ötödik legnagyobb városa lett.

Az idén is megrendezik Ausztria fővárosában a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amikor egyetlen éjszaka mindenki annyi múzeumot járhat végig egy jeggyel, amennyit csak bír. Az október 7-i eseményre Bécsben több mint száz ismert és kevésbé ismert kiállítóház készül.

Ausztriában is egyedülálló az a diabéteszcentrum, amely március óta működik Bécs X. kerületében. A központban belgyógyászok, dietetikusok, diplomás ápolók és klinikai szakpszichológusok tanítják meg együtt élni betegségükkel a cukorbetegséggel frissen diagnosztizált betegeket.

Ausztria fővárosában bő két éve kezdték el tesztelni a gyermekpszichiátriai ellátás új formáját, melynek keretében egy mobil pszichiátriai szakembercsapat a saját otthonukban foglalkozik a pszichés problémákkal küzdő gyerekekkel.

A következő fázisába lépett a bécsi tömegközlekedési vállalat ötlete, hogy az utasokkal szállíttatná az interneten rendelt csomagokat. A Wiener Linien szakemberei azt vizsgálják, ki, mikor, miért és mekkora csomagokat vinne magával, illetve milyen ellentételezést vár a futárkodásért.