Száz napot szentel a klímavédelemnek a bécsi Kílma Biennálé

Száz napot szentel a klímavédelemnek a bécsi Kílma Biennálé

Száz intézmény, szervezet és kezdeményezés részvételével száz napon keresztül zajlik Bécsben az első Klíma Biennálé, amely az éghajlatváltozás kérdéseit köti össze a művészettel.

Egy egész biennálét szentel az éghajlatváltozás témakörének Ausztria fővárosa. A bécsi KlimaBiennale nagyközönségnek szánt programja április 6-án indult és száz napon át tart. Ez idő alatt városszerte nap mint nap különböző, a klímaváltozással foglalkozó művészeti akciókkal találkozhatnak az érdeklődők. A programban többek között kiállítás, interaktív felolvasóest, az újrahasznosításon alapuló építészeti projekt, és speciális koncertek is szerepet kapnak. A biennáléban a nagy bécsi kiállítóházak – a Belvedere21 vagy a Weltmuseum -, a Wiener Festwochen valamint az osztrák főváros független művészei éppúgy részt vesznek, mint a jövő generációjával foglalkozó szervezetek.

A hagyományteremtőnek szánt fesztivál központja a nemrég felújított KunstHausWien, ahol az Into the Woods című kiállítás látható. Az erdővel mint élőhellyel foglalkozó tárlat középpontjában az emberi tevékenység – rendszerint pusztító - hatása áll az erdei ökoszisztémára. A múzeum Projektraum Garage nevű projektműhelyében upcycling foglalkozásokat tartanak majd, az „Arapolis” nevű installáció pedig azt mutatja meg, milyen jövő várhat ránk 2070-ben. A múzeum belső udvarán felállított klíma-kultúra-pavilonban pedig különböző programok, például koncertek, felolvasóestek lesznek.

A biennálé fesztiválhelyszíne az egykori Északnyugati Pályaudvar területe, a  Nordwestbahnhofgelände, amely ma Bécs egyik legjelentősebb városfejlesztési területe. A lebontásra ítélt buszterminálban a Songs for the Changing Seasons szól majd, amely állati és emberi zajok keveréke és különböző filmvetítésekhez, videóinstallációkhoz szolgál majd háttérzeneként. A területen működő „Biofabrique”-ban a bécsi műszaki egyetem hallgatói régi alapanyagokból igyekeznek új anyagokat létrehozni: olyan kérdésekkel foglalkoznak majd, mint, hogy mit lehetne kezdeni a metróépítéseken kiásott földdel vagy egy pékség zsemlemorzsájával. A terület szabadtéri részén gyermekjátszótér, művészeti installációk és egy klíma-kantin várja a látogatókat. Ennek árai a klímaváltozás árához igazodnak.

A biennálé programkínálatát többek között meditációs tanfolyam és kirándulás is színesíti a Práterbe, de az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogyan lesz a kombucha gombából festővászon, vagy miként hozhatnak létre mémeket. A Volkskundemuseumnál megrendezett aktivizmus-táborban pedig megtanulhatják, hogyan kell jól kampányokat kidolgozni vagy tiltakozásokat szervezni. A Haus der Geschichte kiállítása a környezetvédelmi mozgalmak történetével foglalkozik, a Foto Arsenalban a víz, a Kunsthalle Wienben pedig a nap körül forog majd minden.

Részletes programról és az esemény helyszíneiről a https://www.biennale.wien/ honlapon lehet tájékozódni.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.