A parkolóőrök is bevethetők hirtelen szívmegállás esetén Bécsben

A parkolóőrök is bevethetők hirtelen szívmegállás esetén Bécsben

Hirtelen szívmegállás esetében minden másodperc számít, az osztrák fővárosban emiatt már parkolóőröket is riaszthatják a bajba jutottakhoz. A dolgozókat tanfolyamon képezték ki a feladatra.

Bécsben a parkolóőrök is csatlakoztak a Verein Puls (Pulzus Egyesület) munkájához, amely a hirtelen szívhalálra és az azonnal megkezdett újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. Már több mint 150 parkolóőr végezte el az elsősegélynyújtáshoz szükséges 16 órás tanfolyamot, a tervek szerint a tél végére ez a szám megközelíti majd a háromszázat. Mindez azt jelenti, hogy ők mindannyian regisztrált elsősegélynyújtóként szerepelnek majd a bécsi Életmentő-applikációban, és riasztást kapnak, ha a közelükben valaki segítségre szorul.

Az osztrák fővárosban működő Életmentő-alkalmazás ugyanis néhány másodpercen belül automatikusan küldi a közelben – 400 méteren belül – tartózkodó felhasználók készülékére a riasztást, ha olyan segélyhívás érkezik, amelynél felmerül a hirtelen szívmegállás lehetősége. Amennyiben az elsősegélynyújtó megerősíti az elérhetőségét, megkezdődik a bevetés, és az alkalmazás elnavigálja a segélyhívás helyszínéhez, és ha van, akkor előtte még a legközelebbi nyilvánosan hozzáférhető defibrillátorhoz is. Ezzel értékes perceket lehet megtakarítani, ami a bajba jutott személynek a túlélést is jelentheti.

Mivel a parkolóőrök folyamatosan járják Bécs utcáit, így gyorsan a helyszínre tudnak érkezni, hogy a mentők megérkezéséig megkezdjék az újraélesztést. Ráadásul az alkalmazás egyszerre több elsősegélynyújtót riaszt, így garantálva, hogy biztosan érkezzen segítség. A mentést természetesen továbbra is a mentésirányítás koordinálja.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.