A parkolóőrök is bevethetők hirtelen szívmegállás esetén Bécsben

A parkolóőrök is bevethetők hirtelen szívmegállás esetén Bécsben

Hirtelen szívmegállás esetében minden másodperc számít, az osztrák fővárosban emiatt már parkolóőröket is riaszthatják a bajba jutottakhoz. A dolgozókat tanfolyamon képezték ki a feladatra.

Bécsben a parkolóőrök is csatlakoztak a Verein Puls (Pulzus Egyesület) munkájához, amely a hirtelen szívhalálra és az azonnal megkezdett újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. Már több mint 150 parkolóőr végezte el az elsősegélynyújtáshoz szükséges 16 órás tanfolyamot, a tervek szerint a tél végére ez a szám megközelíti majd a háromszázat. Mindez azt jelenti, hogy ők mindannyian regisztrált elsősegélynyújtóként szerepelnek majd a bécsi Életmentő-applikációban, és riasztást kapnak, ha a közelükben valaki segítségre szorul.

Az osztrák fővárosban működő Életmentő-alkalmazás ugyanis néhány másodpercen belül automatikusan küldi a közelben – 400 méteren belül – tartózkodó felhasználók készülékére a riasztást, ha olyan segélyhívás érkezik, amelynél felmerül a hirtelen szívmegállás lehetősége. Amennyiben az elsősegélynyújtó megerősíti az elérhetőségét, megkezdődik a bevetés, és az alkalmazás elnavigálja a segélyhívás helyszínéhez, és ha van, akkor előtte még a legközelebbi nyilvánosan hozzáférhető defibrillátorhoz is. Ezzel értékes perceket lehet megtakarítani, ami a bajba jutott személynek a túlélést is jelentheti.

Mivel a parkolóőrök folyamatosan járják Bécs utcáit, így gyorsan a helyszínre tudnak érkezni, hogy a mentők megérkezéséig megkezdjék az újraélesztést. Ráadásul az alkalmazás egyszerre több elsősegélynyújtót riaszt, így garantálva, hogy biztosan érkezzen segítség. A mentést természetesen továbbra is a mentésirányítás koordinálja.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...