Megkezdte működését az első zöldhidrogén-üzem Bécsben

Megkezdte működését az első zöldhidrogén-üzem Bécsben

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Másfél évvel ezelőtt, 2022 novemberében kezdték el építeni és tízmillió euróba került a Wien Energie és a Wiener Netze zöldhidrogén-üzeme, amely április elején kezdte meg működését a bécsi Simmeringben. A létesítmény az osztrák főváros első ilyen üzeme, óránként 54 kilogramm hidrogén előállítására képest, kizárólag nap-, szél- és vízenergia felhasználásával.

A napi 1300 kilogrammnyi zöldhidrogén hatvan busz és teherautó megtankolására elegendő.

A zöldhidrogén-üzem a PEM-elektrolízisen alapul, vagyis egy speciális, protoncserélő membránt használnak az elektrolízis során, hogy elektromos áram segítségével oxigénre és hidrogénre válasszák szét a vizet. A folyamat során keletkező oxigén közvetlenül a levegőbe kerül, a hidrogént pedig sűrítik, így egyszerre helytakarékosan tárolható és szállítható is. Az üzem mellett működik egy hidrogénkút is, amely Bécs második hidrogénkútja. Az üzem teljesítménye 3 megawatt és már zajlanak az előkészületek, hogy az itt termelt hidrogént be lehessen táplálni a bécsi földgázhálózatba.

A Wien Energie a világon elsőként tesztelte tavaly, hogy miként lehet egy működő erőmű esetében hidrogénnel dúsítani a földgázt. A donaustadti erőműben végzett kísérletnél kiderült, már akkor évi 33 ezer tonnányi szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet, ha 15 százaléknyi hidrogént adnak a földgázhoz.

Azonban nem csupán az ipar, hanem a szállítmányozás és a közlekedés terén is nagy lehetőségeket rejt az új üzemanyag és az új üzem. Itt tankolja meg járműveit az IKEA és a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien is. A közlekedési vállalat 2021 óta tesztel hidrogén-buszokat, 2025-től pedig tisztán zöldhidrogén-üzemű buszokra állítja át a 39A járatot. Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat.

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Ausztria keleti részében a hidrogén előállítás és -felhasználás meghatározó szereplőjévé váljon és a teljes értékteremtési láncot lefedje az előállítástól a raktározáson és elosztáson át a felhasználásig.

Áprilisban tovább folytatta történelmi sorozatát a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe. A BUX 4,2 százalékkal nőtt márciushoz képest. A BÉT-en új cég is debütált a múlt hónapban, és ETF_bevezetésre is sor került.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe emelkedéssel zárta a négy kereskedési napból álló hetet. A vezető részvények kivétel nélkül erősödéssel vették ki a részüket a BUX eredményéből.