Sokéves tradíciókat és különleges jubileumot is tartogat a bécsi Újévi Koncert

Sokéves tradíciókat és különleges jubileumot is tartogat a bécsi Újévi Koncert

Világszerte mintegy száz országában közvetítik a Bécsi Filharmonikusok tradicionális Újévi Koncertjét, amelyet ezúttal Christian Thielemann vezényel. A programban megemlékeznek Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is, azonban a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Strauss-dinasztia művei dominálnak.

Van, ami nem változik az újévben sem. 2024 első napján Bécsre figyel a világ, mintegy száz országba közvetítik ugyanis a Bécsi Filharmonikusok 84. Újévi Koncertjét a Musikvereinből. Az év egyik legjelentősebb zenei eseményét világszerte több mint egymillió néző követi figyelemmel a képernyők előtt, a zenekart – 2019 után másodszor – Christian Thielemann vezényli.

A koncertet Magyarországon 11:15-ös kezdettel a Duna Televízió közvetíti a TV-ben és online is.

A lendületes-klasszikus program Karl Komzák zeneművével, az Albert főherceg indulóval (Op. 136). veszi kezdetét, de megemlékezik Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is. Az újévi koncertet továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálják: Bécsi bonbonok, Féktelenül, polka és keringő – a lendületes, vidám dallamok időnként mégis elgondolkodtatnak.

Eközben különleges premiernek lehetnek szem- illetve fültanúi a bécsi Ehrbar Saal vendégei, ahol a Női zeneszerzők első Újévi Koncertjét rendezik meg 17 órai kezdettel. Az este házigazdája, Irene Suchy – aki egyben ötletgazda is – célja, hogy felhívja a figyelmet Johann Strauss női kortársaira, akik akkoriban éppolyan ismertek és elismertek voltak és számos nagyszerű zeneművet alkottak. A különleges koncert Constanze Geiger „Kaiser-Einzug-Marsch”-jával veszi kezdetét és Josephine Weinlich-Ammann „Freie Gedanken” – Szabad gondolataival ér véget. De hallhatóak lesznek kortárs művek is, így például Violeta Dinescutól a „Dreamtime Ragtime“, Melissa Colemantól a „Tango Ardor“ és Johanna Doderertől a „Schneerosenwalzer”.

A Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertjének részletes programja már elérhető, ahogy a női zeneszerzők koncertjéé is.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...