Sokéves tradíciókat és különleges jubileumot is tartogat a bécsi Újévi Koncert

Sokéves tradíciókat és különleges jubileumot is tartogat a bécsi Újévi Koncert

Világszerte mintegy száz országában közvetítik a Bécsi Filharmonikusok tradicionális Újévi Koncertjét, amelyet ezúttal Christian Thielemann vezényel. A programban megemlékeznek Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is, azonban a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Strauss-dinasztia művei dominálnak.

Van, ami nem változik az újévben sem. 2024 első napján Bécsre figyel a világ, mintegy száz országba közvetítik ugyanis a Bécsi Filharmonikusok 84. Újévi Koncertjét a Musikvereinből. Az év egyik legjelentősebb zenei eseményét világszerte több mint egymillió néző követi figyelemmel a képernyők előtt, a zenekart – 2019 után másodszor – Christian Thielemann vezényli.

A koncertet Magyarországon 11:15-ös kezdettel a Duna Televízió közvetíti a TV-ben és online is.

A lendületes-klasszikus program Karl Komzák zeneművével, az Albert főherceg indulóval (Op. 136). veszi kezdetét, de megemlékezik Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is. Az újévi koncertet továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálják: Bécsi bonbonok, Féktelenül, polka és keringő – a lendületes, vidám dallamok időnként mégis elgondolkodtatnak.

Eközben különleges premiernek lehetnek szem- illetve fültanúi a bécsi Ehrbar Saal vendégei, ahol a Női zeneszerzők első Újévi Koncertjét rendezik meg 17 órai kezdettel. Az este házigazdája, Irene Suchy – aki egyben ötletgazda is – célja, hogy felhívja a figyelmet Johann Strauss női kortársaira, akik akkoriban éppolyan ismertek és elismertek voltak és számos nagyszerű zeneművet alkottak. A különleges koncert Constanze Geiger „Kaiser-Einzug-Marsch”-jával veszi kezdetét és Josephine Weinlich-Ammann „Freie Gedanken” – Szabad gondolataival ér véget. De hallhatóak lesznek kortárs művek is, így például Violeta Dinescutól a „Dreamtime Ragtime“, Melissa Colemantól a „Tango Ardor“ és Johanna Doderertől a „Schneerosenwalzer”.

A Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertjének részletes programja már elérhető, ahogy a női zeneszerzők koncertjéé is.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.