Robotokkal helyezték új alapokra a fizioterápiát és a rehabilitációt

Robotokkal helyezték új alapokra a fizioterápiát és a rehabilitációt

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Még Ausztriában is új szintre emelte a fizioterápiát és a rehabilitációt a tech2people mozgásszervi terápiás centruma, amely november elején nyílt meg Bécs Aspern városrészében. A rehabilitációs központban – 1,5 millió euró (nagyjából 580 millió forint) összértékben – a világ húsz legjobb robotizált mozgásszervi terápiás eszköze valamint kilenc fizioterapeuta várja elsősorban a sztrókos, gerincsérült és sclerosis multiplexes betegeket, hogy a lehető leghatékonyabb terápiát kínálják számukra.

Az egészségközpont orvosi tanácsadója, Dr. Peter Lackner neurológiai rehabilitációs szakember kiemelte, hogy számos tanulmány igazolja már, hogy azok a szélütésen átesettek, akiknél robotizált terápiával egészítik ki a hagyományos fizioterápiát, kétszer nagyobb valószínűséggel tudnak majd újra járni, mint akik csak klasszikus rehabilitációban részesülnek. Ennek az egyik fő oka az, hogy a robotizált eszközök segítségével sokkal többször tudják megismételni a gyakorlatokat a betegek. Míg egy hagyományos fizioterápiás kezelés során például 50-250 lépést tesznek meg, addig az önálló járás újratanulását segítő Lokomattal kétezret is meg tudnak tenni.

Ezek a berendezések betegenként kettő helyett csak egy fizioterapeuta jelenlétét igénylik és csak éppen annyira és abban segítik a beteget, amire és amennyire szüksége van.

Ráadásul integrált ügyességi játékok és virtuális valóság is biztosítja, hogy a kezelés ne legyen unalmas a betegek számára, ezzel élvezetesebbé válik a kezelés, mint a hagyományos terápia esetében.

A rehabilitációs központban a kezelések ambulánsak, nincs szükség kórházi tartózkodásra. Egy-egy kezelés 135 euróba 52400 forint) kerül, amiből 55 eurót (21400 forint) átvállal az osztrák egészségpénztár. A központban bármilyen neurológiai problémával küzdő beteget fogadnak, függetlenül a sérülés súlyosságától, azonban főként a sclerosis multiplexes betegekre, agyvérzésen átesettekre és traumás gerincsérültekre fókuszálnak.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.