Akadálymentesre cserélik a segélyhívókat a bécsi metróban

Akadálymentesre cserélik a segélyhívókat a bécsi metróban

Az osztrák főváros metróvonalain és felvonóiban több mint ötszáz segélyhívó van jelenleg. 2026-ra mindegyiket akadálymentesre cseréli a Wiener Linien

A közösségi közlekedés mindenkié, ezért a Wiener Linien utastájékoztatása és új segélyhívói is úgy lettek kialakítva, hogy minden utas használni tudja – akkor is, ha látás- vagy hallássérüléssel él együtt. Ráadásul a piktogramok azoknak is könnyebbséget jelentenek, akiknek gond van a beszédével vagy tanulási nehézséggel küzdenek – nyilatkozta Hans-Jürgen Groß, a bécsi közműcégeket összefogó Wiener Stadtwerke-Csoport akadálymentességért felelős megbízottja. A bécsi U4-es metró Friedensbrücke megállójánál, és további három állomásnál 2023-ban már átadták a Wiener Linien első akadálymentes segélyhívóit.

Az osztrák főváros közlekedési vállalatának tervei szerint 2026-ra pedig akadálymentesre cserélik valamennyi bécsi metróállomáson és felvonókban található összes segélyhívót – vagyis mind az 550-et. A lépéssel a bécsi közlekedési vállalat még világviszonylatban is az élvonalba tartozik.

Az új segélyhívó berendezés többek között abban különbözik a régitől, hogy egy érintőképernyő is tartozik hozzá. Ha valaki megnyomja a segélyhívó gombot, az irányítóközpont jelentkezik, ezzel egy időben pedig a képernyőn piktogramok és egyszerűen megfogalmazott angol és német nyelvű feliratok jelennek meg, amelyekkel a beszéd- vagy hallásproblémákkal küzdő utasok is az irányítás tudtára tudják adni, hogy milyen vészhelyzetről van szó. Ezután megállapítják a segélyhívás helyét és azonnal a helyszínre küldik a mentőket vagy a rendőrséget.

A készülékeket a vakok és gyengénlátók számára Braille-írás, tapintható szimbólumok és dombornyomott betűk teszik lehetővé a segélyhívó használatát. Minden berendezésnél kamera is fel van szerelve, hogy a Wiener Linien munkatársai azonnal szemügyre tudják venni a helyzetet. A vállalat szakemberei azt tanácsolják, hogy ha valaki nem biztos abban, hogy vészhelyzet szem- vagy fültanúja, akkor is hívjon inkább segítséget.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...