Akadálymentesre cserélik a segélyhívókat a bécsi metróban

Akadálymentesre cserélik a segélyhívókat a bécsi metróban

Az osztrák főváros metróvonalain és felvonóiban több mint ötszáz segélyhívó van jelenleg. 2026-ra mindegyiket akadálymentesre cseréli a Wiener Linien

A közösségi közlekedés mindenkié, ezért a Wiener Linien utastájékoztatása és új segélyhívói is úgy lettek kialakítva, hogy minden utas használni tudja – akkor is, ha látás- vagy hallássérüléssel él együtt. Ráadásul a piktogramok azoknak is könnyebbséget jelentenek, akiknek gond van a beszédével vagy tanulási nehézséggel küzdenek – nyilatkozta Hans-Jürgen Groß, a bécsi közműcégeket összefogó Wiener Stadtwerke-Csoport akadálymentességért felelős megbízottja. A bécsi U4-es metró Friedensbrücke megállójánál, és további három állomásnál 2023-ban már átadták a Wiener Linien első akadálymentes segélyhívóit.

Az osztrák főváros közlekedési vállalatának tervei szerint 2026-ra pedig akadálymentesre cserélik valamennyi bécsi metróállomáson és felvonókban található összes segélyhívót – vagyis mind az 550-et. A lépéssel a bécsi közlekedési vállalat még világviszonylatban is az élvonalba tartozik.

Az új segélyhívó berendezés többek között abban különbözik a régitől, hogy egy érintőképernyő is tartozik hozzá. Ha valaki megnyomja a segélyhívó gombot, az irányítóközpont jelentkezik, ezzel egy időben pedig a képernyőn piktogramok és egyszerűen megfogalmazott angol és német nyelvű feliratok jelennek meg, amelyekkel a beszéd- vagy hallásproblémákkal küzdő utasok is az irányítás tudtára tudják adni, hogy milyen vészhelyzetről van szó. Ezután megállapítják a segélyhívás helyét és azonnal a helyszínre küldik a mentőket vagy a rendőrséget.

A készülékeket a vakok és gyengénlátók számára Braille-írás, tapintható szimbólumok és dombornyomott betűk teszik lehetővé a segélyhívó használatát. Minden berendezésnél kamera is fel van szerelve, hogy a Wiener Linien munkatársai azonnal szemügyre tudják venni a helyzetet. A vállalat szakemberei azt tanácsolják, hogy ha valaki nem biztos abban, hogy vészhelyzet szem- vagy fültanúja, akkor is hívjon inkább segítséget.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.