Bécsben már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint dízelt

Bécsben már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint dízelt

Bécsben tavaly az újonnan forgalomba helyezett autók több mint 20 százaléka már tisztán elektromos meghajtású volt. Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai alapján a fővárosban több e-autót helyeztek forgalomba 2023-ban, mint dízelt.

A szomszédos Ausztria fővárosában 2023-ban összesen 11539 tisztán elektromos meghajtású gépjárművet helyeztek forgalomba, ami az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 21 százaléka – derült ki az Osztrák Statisztikai Hivatal, a Statistik Austria adataiból. Ezzel az újonnan forgalomba helyezett e-autók száma – éppen hogy, de – lekörözte az újonnan forgalomba helyezett dízelautók számát (11016) Bécsben. A hibridek az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 30 százalékát tették ki. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy miközben az új elektromos járművek 90 százalékát önkormányzatok, cégek vagy maga Bécs Városa vásárolja, addig a lakosság az új e-autó vásárlások csupán 10 százalékáért felel – árulta el az osztrák közmédiának, az ORF-nek Stephanie Ernst, a Bécsi Gazdasági Kamara járműkereskedelmi ágazatának elnöke.

A tavalyi adatok megjelenésével szinte egy időben a bécsi önkormányzat bejelentette, hogy az következő nyolc évben 56 millió eurót fordít a város és cégei járműparkjának kizöldítésére.

A személyautók terén viszonylag jó az e-autók aránya – a helyi közművállalatnál, a Wiener Stadtwerkénél például 36 százalék –, emiatt a jövőben elsősorban a haszongépjárművekre szeretnének koncentrálni. A Wiener Stadtwerke és a bécsi köztisztasági vállalat, az MA48 az elkövetkező években 1245 haszongépjárművet cserél fokozatosan elektromos meghajtásúra. A Wiener Stadtwerkénél jelenleg 22 elektromos meghajtású haszongépjárművet tesztelnek, a köztisztaságiak 176 könnyű haszongépjárműve közül pedig 23 elektromos meghajtású.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan bővítik az e-töltőállomásokat a városban és a városi cégeknél, illetve utóbbiaknál folyamatosan zajlik az autószerelők felkészítése az új feladatra.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.