Holland mintára építik át Bécs legforgalmasabb kerékpáútját

Holland mintára építik át Bécs legforgalmasabb kerékpáútját

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

Bécsben már javában zajlik a Hauptbahnhofot a Karlsplatz-cal összekötő Argentinierstraße átépítése. Az 1,3 kilométeres szakasz a tervek szerint 2024 végére újul meg több fázisban, holland mintára. Az így létrejövő kerékpárút még az osztrák kerékpáros infrastruktúrában is új korszak kezdetét jelentheti majd.

Az Argentinierstraßén ma autósok, kerékpárosok és gyalogosok osztoznak a klasszikus felosztásban. Az út szélén fut a járda és a kerékpárút, amely mára túl szűk az évi több mint egymillió biciklisnek. Nem csoda, hogy folyamatosak a konfliktusok a gyalogosok és a kerékpárosok között. Az átépítés után azonban mindez gyökeresen megváltozik. A rendelkezésre álló teret teljesen újraosztják: a pirosra színezett úttesten osztoznak majd az autósok és a kerékpárosok; a gépjárműforgalmat a haladás irányának váltogatásával csillapítják majd. A kereszteződésekben jobb lesz a beláthatóság és speciális útburkolati jelekkel hívják fel a figyelmet a keresztező forgalomra. Azzal, hogy egyértelműen elkülönül a kerékpáros és gyalogos közlekedés, utóbbiak nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ráadásul sokkal több helyük lesz a szélesebb járdáknak köszönhetően.

A helyiek kívánságának megfelelően sok zöld területet telepítenek majd: 70 fa, 100 évelő-ágyás, páraoszlopok és ivókutak teszik élhetőbbé a környéket és a nyári hőségben elviselhetőbbé a forróságot. Összesen csaknem 1300 négyzetméternyi területen váltják fel ágyások az aszfaltot, 1500 négyzetméterre pedig új, klímabarátabb burkolat kerül.

Az átalakítás tervében a lakosságot kezdettől fogva bevonták, először 2022 májusában kérdezték meg a helyieket arról, hogy milyen változtatásokat szeretnének, most pedig megvalósítják azokat. Az átépítés során növelik a zöldterületek arányát, csillapítják a forgalmat, hatékonyan elkülönül a gyalogos és a kerékpáros közlekedés, így nagyobb biztonságban érezhetik magukat a gyalogosok a járdán. Az Argentinierstraßén holland mintára kialakított kerékpárút szerves része a Bécs központját Alsó-Ausztriával összekötő Déli Kerékpáros Sztrádának, a Radhighway Süd-nek.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.