Több ezer háztartás maradt áram nélkül az ítéletidő miatt Szlovákiában

Több ezer háztartás maradt áram nélkül az ítéletidő miatt Szlovákiában

Az erős havazás több száz trafóállomást tett működésképtelenné Közép-Szlovákiában. Magyarországon a folyók áradása jelenthet veszélyt.

Csaknem 18 ezer háztartás maradt áram nélkül az erős havazás miatt Közép-Szlovákiában – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség vasárnap. A besztercebányai és breznóbányai járásokban a legrosszabb a helyzet, több száz trafóállomás került működésképtelen állapotba, ezekben a járásokban 10 ezer háztartás van áram nélkül.

A regionális áramszolgálató vállalat, az SSD szóvivője ismertette, hogy az elmúlt órákban a Felső-Vágmentén, Árvában, Túrócban és a Zsári völgyben is számos áramkimaradást jelentettek és a várható olvadás miatt újabb problémákra kell számítani. Hozzátette, hogy mivel a helyreállítási munkálatok jelentős része erdei és hegyi terepen zajlik, a munkálatokkal nehezen haladnak, és a teljes helyreállítás akár napokat is igénybe vehet.

A régióban a hétvégén kezdődött erőteljes havazás miatt már szombaton több ezer háztartás maradt áram nélkül, és a kialakult helyzet a havazás folytatódása miatt vasárnapra virradóra tovább romlott. Jelenleg a besztercebányai, a zsolnai és az eperjesi megyékben másodfokú meteorológiai figyelmeztetés van érvényben, és az ország déli és délnyugati részét leszámítva csaknem mindenütt folytatódó havazást jeleznek a meteorológusok. 

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.