Árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten, és az ország több pontján

Árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten, és az ország több pontján

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szombaton megkezdte működését a Magyarországra érkező árhullámok védekezésének koordinálására. A Duna és a Tisza vízrendszerén is komoly vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt.

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 10-30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméternyi vegyes halmazállapotú csapadék esett. Várhatóan a hétvégén is folytatódik a változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás, és több hullámban számíthatunk további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra. Vasárnaptól felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami miatt a hóban tárolt vízkészlet további gyors olvadását és lefolyását várják a szakemberek.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy indulnak meg. Az Országos Vízjelző Szolgálat szombati előrejelzése alapján karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál harmadfokú árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, Győr térségében pedig az árhullám már vasárnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is. Budapesten a jövő hét közepén, előreláthatólag a másodfok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.

A fővárosban jelenleg elsőfokú készültség van érvényben.

Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon, előbbi Körmendnél vasárnap az elsőfok körül, utóbbi a jövő héten elsőfok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél elsőfok feletti tetőzéssel. A Zagyván ismét az elsőfok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig újból másodfokú készültség várható. A Tiszán jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az elsőfok feletti vízállások mellett vonul le az árhullám. Az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik a folyó. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű.

A OVF tájékoztatása szerint fontos hangsúlyozni, hogy a kialakuló árhullámok mértéke, a vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé 0 Celsius-fok közeli hőmérséklet miatt továbbra is nagyon bizonytalan. A vízügyes szakemberek felkészültek az esetleges átrendelésekre is, és amennyiben szükséges, munkatársait az ország más részeiről azonnal el tudnak indulni a védekező Igazgatóságokra.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.