Árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten, és az ország több pontján

Árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten, és az ország több pontján

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szombaton megkezdte működését a Magyarországra érkező árhullámok védekezésének koordinálására. A Duna és a Tisza vízrendszerén is komoly vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt.

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 10-30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméternyi vegyes halmazállapotú csapadék esett. Várhatóan a hétvégén is folytatódik a változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás, és több hullámban számíthatunk további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra. Vasárnaptól felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami miatt a hóban tárolt vízkészlet további gyors olvadását és lefolyását várják a szakemberek.

A csapadékos időjárás hatására a Dunán és mellékfolyóin árhullámok indultak vagy indulnak meg. Az Országos Vízjelző Szolgálat szombati előrejelzése alapján karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál harmadfokú árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, Győr térségében pedig az árhullám már vasárnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is. Budapesten a jövő hét közepén, előreláthatólag a másodfok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó.

A fővárosban jelenleg elsőfokú készültség van érvényben.

Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon, előbbi Körmendnél vasárnap az elsőfok körül, utóbbi a jövő héten elsőfok felett tetőzhet.

A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik, az elsőnél némileg magasabb, Sajópüspökinél elsőfok feletti tetőzéssel. A Zagyván ismét az elsőfok fölé emelkedhetnek a vízállások, a Tarnán pedig újból másodfokú készültség várható. A Tiszán jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az elsőfok feletti vízállások mellett vonul le az árhullám. Az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik a folyó. Újabb jelentős tiszai árhullám nem valószínű.

A OVF tájékoztatása szerint fontos hangsúlyozni, hogy a kialakuló árhullámok mértéke, a vegyes halmazállapotú csapadék és a többfelé 0 Celsius-fok közeli hőmérséklet miatt továbbra is nagyon bizonytalan. A vízügyes szakemberek felkészültek az esetleges átrendelésekre is, és amennyiben szükséges, munkatársait az ország más részeiről azonnal el tudnak indulni a védekező Igazgatóságokra.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...