Munkába álltak a kutyafelügyelők Bécsben

Munkába álltak a kutyafelügyelők Bécsben

Januártól kutyafelügyelők járják az osztrák főváros közterületeit, hogy elősegítsék kutyások és nem kutyások békés egymás mellett élését. A Wiener Hunde-Team tagjai tanácsot adnak, ellenőrzik a szabályok betartását és szükség esetén bírságolhatnak is.

Bécsben 2022-ben körül-belül 57 ezer kutya élt, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden 35. lakosra jutott egy kutya. Habár Ausztria fővárosában pontosan szabályozva van a kutyatartás, időnként azonban így is előfordulnak konfliktusok kutyások és nem kutyások között. Ezeknek szeretné elejét venni a város új kezdeményezésével, a kutyafelügyelőkkel, akik összekötő kapocsként funkcionálnak a város és a lakók között.

A kutyafelügyelők egész évben úton lesznek Bécs közterületein, ahol ellenőrzik a kutyatartás szabályainak betartását. Ezen kívül információs kampányokat is tartanak a nagyvárosi állattartás szabályairól a parkokban, kutyafuttatókban és a kutyások által kedvelt helyeken. Itt, a tanácsadás során a kutyatartók olyan kérdésekre kapnak választ, mint hogy megfelelő-e a kutyán lévő póráz és szájkosár, melyik a megfelelő kutyaiskola, milyen hivatalos teendői vannak egy kutyatartónak vagy mit kell tenni, ha elveszik a kutya.

A kutyafelügyelők az Állategészségügyi Hivatal munkatársai, akiknek állatorvosi vagy állatgondozói végzettsége van és elvégeztek egy hatósági állatvédelmi ellenőri tanfolyamot is. Mielőtt szolgálatba álltak, egy speciális képzésen is részt vettnek, hogy Bécsi Kutyafelügyelők lehessenek.

A Wiener Hunde-Team egyelőre húsz emberből áll, akik a tanácsadás mellett civil öltözetben és egyenruhában is ellenőrzést végezhetnek. Ennek során elkérhetik a kutyatartók személyi igazolványát és szabálysértés esetén figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki vagy akár feljelentést is tehetnek, például ha a kutyán nincs póráz és szájkosár, nem fizetik utána az adót vagy nincs regisztrálva a háziállatok adatbázisában. Az új kezdeményezés célja az, hogy nyomatékosítsa a bécsi kutyatartók számára, hogy kedvencüket az állatvédelmi törvényeknek és a városi állattartás szabályainak megfelelően kell tartani.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.