Már drónokat is bevethetnek munkájuk során a bécsi tűzoltók

Már drónokat is bevethetnek munkájuk során a bécsi tűzoltók

Felderítő drónok éles tesztelését kezdte el a Bécsi Tűzoltóság, hogy segítségükkel a bevetések során pontosabb képet kapjanak a kialakult vészhelyzetről, veszélyes anyagok vagy beomló épületek esetén pedig senkinek az életét ne kelljen kockára tenniük.

Még 2022 augusztusában indította el a Bécsi Tűzoltóság azt a kísérleti projektjét, amelynek során különböző felderítő drónok bevetési lehetőségeit, előnyeit és hátrányait vizsgálják. Mivel egy nagyváros a sűrűn beépített területeivel, légi útvonalaival és repülési korlátozásaival nem is olyan könnyű terep a drónok reptetéséhez, eddig a pilóták kiképzése valamint a szervezeti struktúrák megteremtése zajlott. Hamarosan azonban indulhatnak a kísérleti bevetések.

A Bécsi Tűzoltóságnál eddig negyven ember szerezte meg az engedélyt drónok reptetéséhez, akik három csapatban dolgoznak és három dróntípust tesztelnek. A legkisebb modell 250 grammnál könnyebb és egy sztenderd kamerával van felszerelve. Ezt elsősorban felderítésre, a helyzet felmérésére valamint a pilóták kiképzésére használják. Szintén egy sztenderd kamerával a fedélzetén repül a közepes – körülbelül félkilós – drón, amelyet rotorvédelme főleg épületekben való felderítő repülésekre tesz alkalmassá. A legnagyobb, 3,5 kilós drónon hőkamera és egy nagyfelbontású, széles látószögű kamera van.

A tűzoltóság szakemberei a tesztek alkalmával azt vizsgálják, hogy melyik drón ideális például eltűnt személyek felkutatására nehezen járható terepen, mérések végzésére veszélyes környezetben, illetve felderítésre veszélyes anyagok vagy beomlással fenyegető épületek esetén. A cél az, hogy a drónok segítségével a mentésirányítás minél pontosabb képet kapjon a kialakult vészhelyzetről, illetve például mérgező anyagok vagy omlásveszélyes épületek esetén egyetlen ember életét se kelljen kockára tenni, amíg nincs meg a pontos mentési terv.

A tesztidőszak alatt az Osztrák Tűzoltószövetség által kidolgozott ajánlások alapján működtetik a drónokat, a most megszerzett tapasztalatok pedig a jövőbeli beszerzések és szervezeti átalakítások alapját képezik majd. A projekt során figyelembe veszik a nemzetközi tapasztalatcserék eredményeit is.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...