Már drónokat is bevethetnek munkájuk során a bécsi tűzoltók

Már drónokat is bevethetnek munkájuk során a bécsi tűzoltók

Felderítő drónok éles tesztelését kezdte el a Bécsi Tűzoltóság, hogy segítségükkel a bevetések során pontosabb képet kapjanak a kialakult vészhelyzetről, veszélyes anyagok vagy beomló épületek esetén pedig senkinek az életét ne kelljen kockára tenniük.

Még 2022 augusztusában indította el a Bécsi Tűzoltóság azt a kísérleti projektjét, amelynek során különböző felderítő drónok bevetési lehetőségeit, előnyeit és hátrányait vizsgálják. Mivel egy nagyváros a sűrűn beépített területeivel, légi útvonalaival és repülési korlátozásaival nem is olyan könnyű terep a drónok reptetéséhez, eddig a pilóták kiképzése valamint a szervezeti struktúrák megteremtése zajlott. Hamarosan azonban indulhatnak a kísérleti bevetések.

A Bécsi Tűzoltóságnál eddig negyven ember szerezte meg az engedélyt drónok reptetéséhez, akik három csapatban dolgoznak és három dróntípust tesztelnek. A legkisebb modell 250 grammnál könnyebb és egy sztenderd kamerával van felszerelve. Ezt elsősorban felderítésre, a helyzet felmérésére valamint a pilóták kiképzésére használják. Szintén egy sztenderd kamerával a fedélzetén repül a közepes – körülbelül félkilós – drón, amelyet rotorvédelme főleg épületekben való felderítő repülésekre tesz alkalmassá. A legnagyobb, 3,5 kilós drónon hőkamera és egy nagyfelbontású, széles látószögű kamera van.

A tűzoltóság szakemberei a tesztek alkalmával azt vizsgálják, hogy melyik drón ideális például eltűnt személyek felkutatására nehezen járható terepen, mérések végzésére veszélyes környezetben, illetve felderítésre veszélyes anyagok vagy beomlással fenyegető épületek esetén. A cél az, hogy a drónok segítségével a mentésirányítás minél pontosabb képet kapjon a kialakult vészhelyzetről, illetve például mérgező anyagok vagy omlásveszélyes épületek esetén egyetlen ember életét se kelljen kockára tenni, amíg nincs meg a pontos mentési terv.

A tesztidőszak alatt az Osztrák Tűzoltószövetség által kidolgozott ajánlások alapján működtetik a drónokat, a most megszerzett tapasztalatok pedig a jövőbeli beszerzések és szervezeti átalakítások alapját képezik majd. A projekt során figyelembe veszik a nemzetközi tapasztalatcserék eredményeit is.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.