Kultúra

Október elején jelentkezett legújabb kislemezével Emmy Law. Az új dalok tekintetében igencsak termékeny előadó ezúttal egy lassú, bensőséges témával rukkolt elő.

A mai napig egyszerre lenyűgözőek és provokálóak a vitatott divatfotós, Helmut Newton képei, akinek 100. születésnapjára retrospektív kiállítással emlékezik a Bank Austria Kunstforum Wien. A bemutatott csaknem 250 felvétel Newton teljes munkásságát felöleli.

Az elmúlt tíz hétben újfent rendszeresen kalandozhattunk a Hét Királyság történetében. A Sárkányok háza első évadjának záró epizódját követően azonban egy időre el kell búcsúznunk a szereplőktől – néhányukról örökre.

A Trónok harcában megszokhattuk, hogy az évad kilencedik része az egyik legütősebb epizód, és bizonyára sokan kíváncsisággal ültek a képernyő elé, hogy a Sárkányok harca is követi-e ezeket a hagyományokat.

A közelmúltban új dallal, és egy ehhez készült videoklippel lepte meg rajongóit a folkzene üdvöskéje, Zoë Wren. A Vapour elkalauzol minket a II. Világháború korszakába.

Szólókarrierbe kezdett a közelmúltban feloszlott CseRihannák zenekar egykori frontembere. Cserihanna debütáló dala és a hozzá készült videoklip pénteken jelent meg, és már elérhető a különféle online platformokon.

Erőt sugároznak, feltöltenek energiával, árnyékot adnak és számos hiedelem és monda övezi őket – az emberek és a fák között mindig is szoros kapcsolat létezett. Ennek az évszázadokon és kultúrákon átívelő viszonynak szenteli legújabb, GROW című kiállítását az Unteres Belvedere Bécsben.

A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan már eddig is, közel félszáz program valósult meg, most újabb különlegességre került sor. Október 5-én mutatták be Kecskeméten a Csonkatorony és a Gólyacsősz című két új rajzfilmet.

Az előző rész után könnyen azt gondolhattuk volna, hogy már nem lehet tovább fokozni a feszültséget a Sárkányok házában, a nyolcaik epizód azonban bebizonyította, hogy igenis lehet.

Rendhagyó túrákon lehet részt venni a Petőfi emlékév alkalmából Bács-Kiskun megyében. A tematikus kirándulásokon – amelyek 3-4 órát vesznek igénybe – a költő verseit hívják segítségül, hogy a korabeli táj értékeit összehasonlítsák a jelenlegi táj változásaival.

Nyomasztó, parázs hangulatú, és a végkifejlet szempontjából rendkívül fontos epizódot tártak elénk a Sárkányok háza hetedik részének alkotói. Több váratlan esemény mellett egy olyan is bekövetkezett, amit titkon már rég sejtettünk.

Tovább bővült a zenei szörnyecske-univerzum, újabb dallal jelentkezett Emma McGann. A brit énekesnő legújabb alkotása, a Hex szeptember közepe óta elérhető, a hozzá készül videoklippel együtt.