Olaszország lelke néhány napra beköltözik a Balaton szívébe

Idén immár harmadszor tartják meg Veszprémben a Balaton Wine & Gourmet fesztivál. A szeptember első hétvégéjén megrendezendő esemény vendégországa Olaszország lesz, így az olasz borok és gasztronómia központi szerepet tölt majd be az idei programban.

A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet fesztivál. Az immár harmadszor megrendezendő gasztroünnepet a korábbinál is gazdagabb programkínálattal szeptember 6. és 8. között tartják Veszprémben. Többek között családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várják az érdeklődőket Veszprémvölgy árnyas ligetének fái között.

A kulináris fesztivál programjait sajtóeseményen jelentették be a szervezők. A minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői, több mint 50 étterem és borászat lesz jelen. A Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris öröksége, borászati és étkezési kultúrájának bemutatása mellett ezúttal a gasztronómia nagyhatalomnak számító Olaszországot látja vendégül.

A kiállító pavilonok mellett öt helyszín – nagyszínpad, mercato színpad, Jezsuita templombelső, borszakmai sátor és gyereksátor – összesen mintegy félszáz izgalmas program kínál a látogatókat.

Szeretném megköszönni a fesztivál szervezőinek, hogy Olaszországot kérték fel partnerországnak. Ez kiváló alkalmat kínál, hogy az olasz gasztronómiai értékeket és az olasz termékeket Magyarország fővárosán kívül is népszerűsítsük, és így szélesebb közönséget érjünk el. Ezenkívül lehetőségünk lesz arra is, hogy népszerűsítsük az olasz konyha 2025-ös UNESCO világörökséggé nyilvánítására irányuló jelölését. Gazdag programsorozatra kerül majd sor az Olasz Külkereskedelmi Intézet finanszírozásában és szervezésében. Az előadók Olaszországból fognak majd érkezni, így lesznek jelen a Federvini és az Assoenologi borászati szövetségek, az Olasz Séf Szövetség, valamint az ONAOO, az Olivaolaj Kóstolók Nemzeti Szövetségének képviselői. Az előadások az olasz gasztronómia legjavát mutatják majd be: a borokat és a proseccot,  az aperitivot és a bárkultúrát, az extra szűz olivaolajat és a kávét, valamint a hagyományos olasz konyhát. Ez utóbbit két neves Michelin-csillagos séf, Giuseppe di Iorio (1 Michelin-csillag) és Gianni Tarabini (2 Michelin-csillag) közreműködésével szervezett élményétkezéseken mutatjuk be – árulta el Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete
 
Büszkék vagyunk rá, hogy idén is otthont adhatunk a nem mindennapi gasztronómiai fesztiválnak, mely magas színvonalon képviseli a minőségi ízeket, italokat és borkultúrát a balatoni régióból és Olaszországból egyaránt. A Balaton Wine & Gourmet olyan lehetőséget nyújt Veszprémnek, mely hosszútávon meghatározza pozícióját az élvonalban. Nekünk pedig kiemelt célunk, hogy a várost és a térséget európai szemmel is jól láthatóvá, vonzóbbá tegyük – nyilatkozta Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program örökségeként megrendezésre kerülő fesztivál nagyszínpada ad bemutatkozási lehetőséget a 2025-ös szlovén Kulturális Fővárosnak, Nova Goricának, amely egyedülálló módon, határon átívelően az olasz oldalon található Goriziával közösen ünnepli majd az EKF címét és mutatja be a régióra jellemző szlovén-olasz konyha és régiós borok mellett a legfontosabb turisztikai attrakcióikat is – jelentette be az eseményen Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója.

A rendezvény arca a híres olasz szakács Gianni Annoni lesz, aki televíziós szereplései mellett sikeres étteremtulajdonosként is ismert, és már évek óta szorgalmazta, hogy a gasztrofesztivál vendége Olaszország legyen.

A háromnapos veszprémi eseményen a nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is becsatlakozik a Balaton Wine & Gourmet programhelyszínei közé. Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a gelato és kávé univerzum egyedülálló ízkavalkádjából. A nagyközönségnek szóló ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál a rendezvény az olasz gasztronómiából, mindezt egyedülálló programhelyszínén, a jezsuita rend által a 18. században épített templombelsőben.

Különleges esemény lesz az a három élményétkezés, amelyeket két Michelin-csillagos olasz sztárséf prezentál, együtt és külön-külön is megmutatva művészetük legjavát, és szintén olaszföldről érkezik az a sommelier, aki szuper prémium borokat mutat be vezetett kóstolóján.

Az idén a bor mellett önálló kóstolón megjelennek a buborékok is az olasz italkultúra legszebb tételeivel, a prosecco-tól kezdve a franciacortán át a hagyományos palackban érlelt pezsgőig pukkannak a palackok. Az egykori  jezsuita templom lélegzet elállító atmoszférájú templomtérben lesz Dr. Fiáth Attila vulkanikus bor bemutatója is, ahol a Badacsony és a Somló mellett a Vezúv és az Etna borászati különlegességeit veszi sorra. A borprofesszor egy másik előadásában összecsap majd észak és dél, és eldönthetetlen versenyben megmérkőznek egymással a Balaton északi és déli partjának borai. A CEWI borszakmai élménysátorban regisztrációhoz kötött előadásokon és vezetett kóstolón vehetnek részt a látogatók, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével gasztro foglalkozásokat várják a legkisebbeknek.

Júniusban takaréklángra kapcsolt a magyar lakáspiac, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stagnálást mutatnak országos szinten. A felújítást és az építkezést tervezők számára ugyanakkor jó hír lehet, hogy elindult az állami építőipari árfigyelő oldal, ami 5 üzletlánc 65 boltjának 12 ezer termékét követi.