Lemezajánló: Myrath – Karma

Lemezajánló: Myrath – Karma

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

A tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath, hosszú évek óta különleges utazásra invitálja hallgatóit zenéjükkel. Az együttes a műfaj határait feszegetve, gazdag hangzásvilágával és kulturális hátterével kiemelkedik a metal színtér zajából. A 2024 március 8-án megjelent Karma című albumuk pedig nem csupán folytatja ezt a hagyományt, hanem új szintre emeli azt.

Az album címe önmagában is többet mond, mint pusztán egy név. A karma fogalma ősi és bonyolult, a tettek következményeit, az egyén sorsát és az univerzum örök egyensúlyát jelenti. A Myrath ezzel a címmel mélyebb filozófiai réteget vezet be hallgatói számára, miközben zenei kavalkádjukat kínálják.

A lemez nyitányaként a To the Stars című dal szolgál, amely egyben bevezeti a hallgatót a Myrath karakterisztikus hangzásvilágába. Az arab dallamok és hangszerelések elegánsan fonódnak össze a progresszív metal erejével, létrehozva egy izgalmas atmoszférát. A dalszövegek mélyen átgondoltak és érzelmekkel teliek, tükrözve a zenekar kulturális örökségét és filozófiáját.

Az album folyamatosan meglepetéseket tartogat a hallgatóknak, ahogy átível a dalszövegek intimebb témáitól az epikus hangzású, több részből álló szimfóniákig. A szimfonikus hangzással átitatott, ennek ellenére rádióbarát Into the Light-tól (ami méltó folytatása az előző album hasonló stílusú dalainak, a Legacy album Believer-ének és a Shehili album Dance-ének) az elvontabb, progresszívebb Wheel of Time-on és Temple Walls-on keresztül a drámaibb és egyben albumzáró Carry On-ig mindent megtalál a hallgató, bár az előző albumokkal ellentétben kimaradt a lassú balladikus vonal, így az album gördülékenyen vezet végig a dalokon.

A zenei kivitelezés kiváló, a gitárok szólói, a dobok ritmusa és a billentyűk atmoszférikus hangjai összefonódnak. A Myrath tagjainak technikai jártassága és zenei érzéke egyaránt megmutatkozik az albumon, amely mély és sokszínű élményt nyújt.

A Karma egy olyan album, amely arra ösztönzi a hallgatókat, hogy merjenek elmélyedni a zenében és a gondolatokban egyaránt. A Myrath olyan zenei élményt kínál, amelyben minden dallam és szó mélyebb jelentéssel bír. Ez az album több, mint pusztán zene; ez egy utazás az elmében és a lélekben, amely hosszú ideig érezhető marad.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.