Szombaton rengeteg programmal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakája

Szombaton rengeteg programmal várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakája

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Szombaton ismét megrendezésre kerül a nyár legjobban várt kulturális programja, Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Június 22-én országszerte több mint 460 helyszínen, csaknem 2800 kulturális programmal várják az érdeklődőket.

A múzeumok már javában készülnek, a zuglói japánkert például egy különleges távol-keleti harcművészeti bemutatóval várja majd június 22-én a látogatókat. A Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium udvarán a virágzó cserjék és zöldellő fák között június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján megelevenedik Japán kultúrája: a Kagami-ryú Harcművészeti Egyesület a japán szamuráj hagyományok és értékek előtt tiszteleg harcművészeti bemutatójával, a japánkerti tó vizét pedig a közelgő japán OBON-fesztivált megidéző mécsesek lepik majd el.

Az idei kiemelt tematika – a foci Eb-re is reflektálva – a „Gólpassz”, amely kulturális értelemben a nagy alkotók nagy elődeire utal. Idei újítás, hogy a rendezvénynek két kiemelt helyszíne is lesz: Székesfehérvár és Esztergom, ahol számos múzeum és kiállítóhely készül fantasztikus programokkal a Múzeumok Éjszakájára.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításmegnyitót is időzített erre a napra, „André Kertész Kópiák – világpremier a fotográfiában és Budapesten“ címmel. Az intézmény André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez három helyszínen, a tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatnak, sosem látott alkotásokat mutatnak be.

A Deák téren található metróaluljáróban is új kiállítás nyílik szombaton, ahol az egyik legidősebb, de máig üzemelő budapesti közlekedési eszköznek szenteli új kiállítását a BKV. A svábhegyi fogaskerekű múltját és jelenét bemutató tárlat a Múzeumok Éjszakájától látható a Földalatti Vasúti Múzeumban. A kiállítás apropója, hogy a „Fogas” a népszerű múzeumi éjszakát követően két nappal lesz éppen 150 éves.

A fenti helyszínek mellett a szervezők az ország számos pontján a korábbi évekhez hasonlóan minden korosztálynak és érdeklődési körrel rendelkező látogató számára kínálnak programokat. A már megszokott rendhagyó tárlatvezetések mellett koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, családi- és gyermekprogramokkal, valamint számos meglepetéssel kívánják a résztvevő intézmények felejthetetlenné tenni ezt a varázslatos nyárestét. A Múzeumok Éjszakáján még a programtípusokat sem könnyű felsorolni, ezért a rendezvénysorozat hivatalos weboldalán helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események.

Júniusban takaréklángra kapcsolt a magyar lakáspiac, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stagnálást mutatnak országos szinten. A felújítást és az építkezést tervezők számára ugyanakkor jó hír lehet, hogy elindult az állami építőipari árfigyelő oldal, ami 5 üzletlánc 65 boltjának 12 ezer termékét követi.